יוהנס מגרלנדיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף יוהאנס מגרלנדיה)
יוהנס מגרלנדיה
John of Garland
לידה 1195?
אנגליה, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה המאה ה־13 עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ממלכת אנגליה עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים אוניברסיטת אוקספורד, סורבון עריכת הנתון בוויקינתונים
שפות היצירה לטינית עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יוהנס מגרלנדיהלטינית: Johannes de Garlandia; באנגלית: John of Garland) היה פילולוג, משורר, ומורה מימי הביניים. תאריכי לידה ומוות אינם ידועים במדויק, אבל הוא כנראה חי בערך מ־1190 עד 1270.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא נולד באנגליה, ולמד באוקספורד ולאחר מכן באוניברסיטת פריז (של ימי ביניים), שם הוא לימד בשנת 1220. הוא חי ולימד בגדה השמאלית של פריז באזור קלו דה גרלנד (Clos de Garlande), שעל שמו נקרא מאוחר יותר רחוב גלאנד (Rue Galande). זה המקור של השם שבו הוא בדרך כלל ידוע. העובדות העיקריות על חייו נלקחו משירו De triumphis ecclesiae ("על ההצלחות של הכנסייה").

ב־1229, הוא היה אחד המאסטרים הראשונים של אוניברסיטת טולוז החדשה. את השיר שלו Epithalamium Beatae Mariae Virginis הוצג בשנת 1230 לנציג האפיפיור רומאנוס דה סנקטו אנגלו, אחד המייסדים של האוניברסיטה. הוא היה בטולוז במהלך אירועים סוערים של 1229–1231 (ראה מסע הצלב האלביגנזי), שהוא מתאר בשיר De triumphis. לאחר מותו של הבישוף פולק מטולוז (Foulques) ב־1231, הקאטרים חזרו להיות משפיעים על טולוז, מורים באוניברסיטה הפסיקו לקבל תשלום, ורבים חשבו שזה מסוכן מדי להישאר בעיר. יוהנס מגרלנדיה היה אחד מאלה אשר ברחו, להסוות את עצמו בתור צמית או עבד.

הוא חזר לפריז, ושם רוג'ר בייקון שמע אותו מרצה. הוא עדיין היה שם ב־1245, כתב את השיר De triumphis ecclesiae; הוא סיים את הקורס בשנת 1252. הוא כנראה היה עדיין בחיים בשנת 1270.

היצירת של יוהנס מגרלנדיה בנושא דקדוק היו בשימוש רב באנגליה, והודפסו על ידי ריצ'רד פינסון ווינקין דה וורד. הוא גם כתב שירים רבים בלטינית. בנוסף לשירו הידוע De triumphis ecclesiae, אחד משיריו הידועים הוא "שיר כלולות לבתולה הברוכה מרים" (Epithalamium beatae Mariae Virginis). יצירה חשובה אחרת שלו היא ה־Dictionariusמילון של מילים לטיניות עם תרגומים לצרפתית ודוגמאות למילים האלה מחיי היום־יום של פריז של התקופה. כותרת הספר הזה היא השימוש הידוע הראשון במילה הזאת, שפירושה "אוסף מילים", וממנה התפתחה המילה האנגלית dictionary, ומילים דומות בשפות אחרות. הוא גם כתב את ספר הדקדוק Compendium totius grammatices ושני ספרים בנושא מקצב שירה: Synonyma ו־Equivoca.

ספר בנושא אלכימיה בשם Compendium alchimiae מיוחס לפעמים ליוהנס מגרלנדיה, אולם הוא נכתב במאה ה־14 על ידי מרטין אורטולנוס (Ortolanus).

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יוהנס מגרלנדיה בוויקישיתוף
ערך זה כולל קטעים מתורגמים מהמהדורה האחת-עשרה של אנציקלופדיה בריטניקה, הנמצאת כיום בנחלת הכלל