קירור-על – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
מלמד כץ (שיחה | תרומות)
הוספת קישור להתגרענות ותיקונים
שורה 1: שורה 1:
'''קירור יתר''', (supercooling), קירור של [[נוזל]] ל[[טמפרטורה]] הנמוכה מ[[נקודת התכה|טמפרטורת הקיפאון]] שלו בלא שיהפוך ל[[מוצק]]. תופעה זו עשויה להיווצר מכיוון שעל [[מצב צבירה|מעבר פאזה]] להתחיל מנקודה מסוימת בחומר. בהיעדר תנאי זה, לא יתרחש מעבר פאזה בפועל, למרות שהתנאים הסביבתיים מתאימים לכך (קרי - הנוזל מקורר אל מתחת לטמפרטורת הקיפאון).
'''קירור יתר''', (supercooling), קירור של [[נוזל]] ל[[טמפרטורה]] הנמוכה מ[[נקודת התכה|טמפרטורת הקיפאון]] שלו בלא שיהפוך ל[[מוצק]]. תופעה זו עשויה להיווצר מכיוון ששיקולים [[אנרגיה|אנרגטיים]] נותנים עדיפות ל[[מצב צבירה|מעבר פאזה]] שמתחיל סביב אתר [[התגרענות]]. בהיעדר תנאי זה, לא יתרחש מעבר פאזה בפועל, גם אם התנאים הסביבתיים מתאימים לכך (קרי - הנוזל מקורר אל מתחת לטמפרטורת הקיפאון).


לדוגמא: כאשר [[מים]] קופאים, נקודה מסוימת במים מתגבשת ראשונה ל[[קרח]], וממנה מתפשט מעבר הפאזה אל גוף המים כולו. נקודת ההתחלה מכונה "גרעין". במידה שהמים טהורים ומוחזקים בכלי נקי ללא פגמים ייתכן מצב שבו כל נקודה במים זהה לאחרת, ולכן אין נקודה מסוימת בעלת עדיפות על פני האחרות במעבר פאזה. בהיעדר גרעיני התגבשות, ניתן לקרר את המים לטמפרטורה נמוכה בהרבה מטמפרטורת הקיפאון, בעוד המים נשארים במצב נוזלי.
לדוגמא: כאשר [[מים]] קופאים, נקודות מסוימות במים מתגבשות ראשונה ל[[קרח]], ומהן מתפשט מעבר הפאזה אל גוף המים כולו. נקודות התחלה אלה מהוות אתרי התגרענות. במידה שהמים טהורים ומוחזקים בכלי נקי ללא פגמים ייתכן מצב שבו כל נקודה במים זהה לאחרת, ולכן אין נקודה מסוימת בעלת עדיפות על פני האחרות במעבר פאזה. בהיעדר אתרי התגרענות, ניתן לקרר את המים לטמפרטורה נמוכה בהרבה מטמפרטורת הקיפאון (42°C-), בעוד המים נשארים במצב נוזלי.


כאשר ייגרם שינוי למים המקוררים-יתר (כמו טלטול המיכל, השלכה של גורם זר פנימה או יצירת [[שטח פנים]] להיווצרות "גרעין"), יקפא גוש המים כולו במהירות.
כאשר ייגרם שינוי למים הנמצאים במצב של קירור יתר (כמו טלטול המיכל, השלכה של גורם זר פנימה או קפיאה של אזור קטן), יקפא גוש המים כולו במהירות.


[[קטגוריה:תכונות כימיות]]
[[קטגוריה:תכונות כימיות]]

גרסה מ־22:03, 16 בדצמבר 2006

קירור יתר, (supercooling), קירור של נוזל לטמפרטורה הנמוכה מטמפרטורת הקיפאון שלו בלא שיהפוך למוצק. תופעה זו עשויה להיווצר מכיוון ששיקולים אנרגטיים נותנים עדיפות למעבר פאזה שמתחיל סביב אתר התגרענות. בהיעדר תנאי זה, לא יתרחש מעבר פאזה בפועל, גם אם התנאים הסביבתיים מתאימים לכך (קרי - הנוזל מקורר אל מתחת לטמפרטורת הקיפאון).

לדוגמא: כאשר מים קופאים, נקודות מסוימות במים מתגבשות ראשונה לקרח, ומהן מתפשט מעבר הפאזה אל גוף המים כולו. נקודות התחלה אלה מהוות אתרי התגרענות. במידה שהמים טהורים ומוחזקים בכלי נקי ללא פגמים ייתכן מצב שבו כל נקודה במים זהה לאחרת, ולכן אין נקודה מסוימת בעלת עדיפות על פני האחרות במעבר פאזה. בהיעדר אתרי התגרענות, ניתן לקרר את המים לטמפרטורה נמוכה בהרבה מטמפרטורת הקיפאון (42°C-), בעוד המים נשארים במצב נוזלי.

כאשר ייגרם שינוי למים הנמצאים במצב של קירור יתר (כמו טלטול המיכל, השלכה של גורם זר פנימה או קפיאה של אזור קטן), יקפא גוש המים כולו במהירות. תבנית:קצרמר כימיה