משולש קולינרי
המשולש הקולינרי (באנגלית: Culinary triangle) הוא מושג שתואר על ידי האנתרופולוג הצרפתי קלוד לוי-שטראוס הכולל שלושה סוגי בישול : הרתחה, צלייה ועישון, בדרך כלל לבשר.
מאפיינים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הרתחת בשר
[עריכת קוד מקור | עריכה]נתפסת כצורת בישול מתורבתת מכיוון שהיא משתמשת בכלי קיבול כדי להחזיק מים ולכן הוא אינו טבעי לחלוטין. ברוב התרבויות, צורת בישול זו מתנהלת בדרך כלל על ידי נשים ומוגשת בבית לקבוצות קטנות סגורות, כמו משפחות.
היא דרך פחות מעודנת לבישול מכיוון שהיא לא משתמשת בכלי קיבול. זה נעשה על ידי חשיפה ישירה של הבשר לאש. הבשר מוצע לרוב לאורחים וסוג זה של הכנה מזוהה עם גברים בתרבויות רבות. בניגוד להרתחה, בשר צלוי עלול לאבד חלקים מסוימים ממנו במהלך הבישול, ולכן הוא קשור גם להרס ולאובדן.
עישון בשר
[עריכת קוד מקור | עריכה]גם הוא דרך טבעית לבישול. זה נעשה גם כן ללא כלי קיבול ובדומה לצלייה. עם זאת, זוהי שיטת צלייה איטית יותר, מה שגורם לה להיות קצת דומה להרתחה.
לדברי קלוד לוי-שטראוס, שיטות בישול אחרות יכולות להיות ממוקמות בתוך המשולש הזה. לדוגמה, בשר על מנגל, הבשר בשיטה מטבעו ממוקם "במרחק קטן יותר [...] לאש צלייה", ויכול להיות ממוקם "בקודקוד משולש המתכונים" (מעל הצלוי), בעוד שאוכל מאודה ממוקם מעבר למבושל וממוקם "בחצי הדרך באמצע בין המבושל לבין המעושן".[1]
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- קלוד לוי-שטראוס, "המשולש הקולינרי", באוכל ותרבות: קורא (מהדורה שנייה)
- אוצר מילים לבישול והמשולש הקולינרי של לוי-שטראוס, מאת אדריאן לרר בלשנות אנתרופולוגית © 1972 Anthropological Linguistics .
- מאמר הדן במשולש הקולינרי (קלוד לוי-שטראוס: צדפות, סלמון מעושן וגבינת סטילטון) מאת אדמונד ליץ'
- Le triangle culinaire sur Palimpsestes
- Le triangle culinaire (1965) סור ברפולסון
- Levi-Strauss et la gastronomie, patrimoines mythiques de l'humanité
- איבון ורדיה, Pour une ethnologie culinaire
- ז'אק דורנס, מבנה אתנוגרפי של מודל
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Lévi-Strauss, "The culinary triangle", p. 43 (= p. 34 in first edition).