לדלג לתוכן

נאופטולמוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נאופטולמוס
Νεοπτόλεμος
תרבות מיתולוגיה יוונית עריכת הנתון בוויקינתונים
אב אכילס עריכת הנתון בוויקינתונים
אם דאידאמיה עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג הרמיוני, אנדרומאכה, לאנאסה עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים מולסוס, Argus, Danae, Dorieus, Eraus, Pandarus, פרגמוס, אמפיאלוס, פיילוס, Eurymachus עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
נאופטולמוס בפסל "Rape of Polyxena" מפירנצה, איטליה

נאופטולמוסיוונית עתיקה: Νεοπτόλεμος, "לוחם חדש"; ידוע גם בכינויו פירוס, Πύρρος, "אדום") הוא בנו של אכילס במיתולוגיה היוונית.

במיתולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בנם של אכילס ודידאמיה (אנ'), בתו של ליקומדס (אנ'), מלך סקירוס. הוריו נפגשו כאשר פלאוס (אנ') ותטיס, הוריו של אכילס, רצו להרחיקו מגורלו הרע שנמסר מנבואה. לפיכך, הם החביאו את אכילס בחצר המלך ליקומדס כמשרת. אהבתם של אכילס והנסיכה דידאמיה הביאה ללידתו של נאופטולמוס.

עוד בזמן הריונה של דידאמיה, אודיסאוס סיפר לאכילס על מלחמת טרויה ואכילס נאלץ לצאת למלחמה, שם מצא את מותו מחיציו של פאריס.

הלנוס (אנ'), בנו של פריאמוס מלך טרויה, היה בעל יכולות נבואיות ואולץ בידי היוונים לגלות כיצד ינצחו במלחמה. הוא מסר להם שיצטרכו את נאופטולמוס, שהצטרף ללוחמים אשר הסתתרו בסוס העץ הטרויאני. נאופטולמוס כרת לפריאמוס את הראש, זרק את סקמאנדריוס/אסטיאנקס (אנ'), בנו של הקטור, מעבר לחומות טרויה, והפך את אנדרומאכה אשת הקטור לפילגשו ולקח עוד כמה שבויים, כגון הלנוס. באודיסיאה, פוגש אודיסאוס באכילס בארץ המתים וממלא את אכילס גאווה כאשר הוא מספר לו על מעשיו של נאופטולמוס בנו במלחמה.

לאחר המלחמה, נאופטולמוס הפך למלך אפירוס. הוא רצה לשאת לאישה את הרמיוני (אנ') בת מנלאוס והלנה, מלך ומלכת ספרטה, חברים עיקריים במלחמת טרויה, שלקראת סופה ואחריה הכירו את נאופטולמוס. היא הייתה מאורסת בידי סבה טינדראוס לדודנה אורסטס, אולם אביה הבטיח לה את נאופטולמוס. לבסוף היא נישאה לאורסטס, אך כשהזכיר לו נאופטולמוס את הבטחתו היא מיד נלקחה מבעלה וניתנה לו. אורסטס כעס ורצח אותו. עצמות נאופטולמוס פוזרו בדרך לאפירוס.

מזוגיותו עם אנדרומאכה נולד לו בנו היחיד מולוסוס (אנ'), שעל פי מיתוס היה אב קדום של אלכסנדר מוקדון.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נאופטולמוס בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מיתולוגיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.