צפע מגובנן-אף

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןצפע מגובנן-אף
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: זוחלים
סדרה: קשקשאים
תת־סדרה: נחשים
משפחה: צפעיים
סוג: Hypnale
מין: צפע מגובנן-אף
שם מדעי
Hypnale hypnale
מרם, 1820
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

צפע מגובנן-אף (שם מדעי: Hypnale hypnale) הוא מין של נחש ארסי ממשפחת הצפעיים והקבוצה צפעוני גומה, החי בהודו שמדרום להרי גהט המערביים ובסרי לנקה. זהו נחש בעל ארס חזק והוא מכיש בקביעות כל שנה באזור מחייתו. למעשה זהו הנחש התוקפני ביותר לאדם בסרי לנקה[2].

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

צפע זה מגיע לאורך של 30 עד 45 ס"מ ולפי מיונים אחרים מגיע גם עד לאורך 60 ס"מ. הוא בעל מבנה ראש דומה לזה של גומצנים, בעל נחיריים מורחבים, חוטם מחודד המופנה מעלה, חריצי עיניים גדולים ואופקיים והגוף והזנב גדולים ומגושמים מעט. נחש זה איטי יחסית ואינו נוטה לנוע הרבה בסביבתו. גוני הצפע אפורים וחומים ועליהם רצועות כהות מעוינות לסירוגין. הבטן חומה או צהבהבה עם כתמים כהים וקצה הזנב צהוב או אדמדם. נחש זה משריץ לרוב 14 עד 17 צאצאים חיים.

נחש זה פעיל בשעות הערביים באזורים מיוערים, יערות גשם ובמטעים סמוך ליישובים. הוא מצוי לרוב סביב עלים נשירים על קרקע היער או לעיתים סביב נחלים, בהם הוא מחפש טרף של יונקים, דו-חיים וזוחלים קטנים יותר. הנחש איטי יחסית אך יכול לתקוף במהירות אם יתקרב איום, כשהוא נוטה להרעיד את זנבו בדומה לעכסן (אך ללא עכס) כאות איום לפני הכשה. אם זו לא תספיק הוא יתקוף.

זהו אחד הנחשים הארסיים החשובים מבחינה רפואית בסרי לנקה ובדרום-מערב הודו. למרות שנחש זה תוקף דרך קבע אנשים רק מעטים נהרגו מהארס. עדיין הארס קטלני אם לא יינתן טיפול כעבור שעות ספורות והוא יכול לפגוע בקרישת דם ולאי-ספיקת כליות חריפה. עם זאת פותח נוגדן לארסו.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צפע מגובנן-אף בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ צפע מגובנן-אף באתר הרשימה האדומה של IUCN
  2. ^ Tan CH, Sim SM, Gnanathasan CA, Fung SY, Ponnudurai G, Pailoor J, Tan NH (2011). "Enzymatic and toxinological activities of Hypnale hypnale (hump-nosed pit viper) venom and its fractionation by ion exchange high performance liquid chromatography". Journal of Venomous Animals and Toxins Including Tropical Diseases. 17 (4): 473–485. doi:10.1590/S1678-91992011000400015. ISSN 1678-9199.