לדלג לתוכן

מנורת נפט – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
יצירה באמצעות תרגום הדף "Kerosene lamp"
(אין הבדלים)

גרסה מ־13:42, 23 בנובמבר 2020

מנורת נפט שטוחה פתילית שוויצרית. הכפתור הבולט ימינה מכוון את הפתיל ומכאן את גודל הלהבה.

מנורת נפט היא מנורה או מכשיר תאורה אחר אשר משתמש בנפט כמו דלק על מנת לעפול . למנורות נפט יש פתיל ויש כאלו עם מנורה, יש מנורות שמוחזקות בתא זכוכית; ניתן להשתמש במנורות על שולחן, או להשתמש בפנסים ידניים לתאורה ניידת. בדומה למנורות שמן, הן שימושיות לתאורה ללא חשמל, כמו באזורים ללא חשמול כפרי, באזורים מחשמלים בזמן הפסקות חשמל, באתרי קמפינג ובסירות . ישנם שלושה סוגים של מנורת נפט: פתילית שטוחה, טיוטה מרכזית (פתיל עגול צינורי) ומנורת מעטפת. לפנסי נפט המיועדים לשימוש נייד יש פתיל שטוח והם עשויים בגרסאות להבה מתה, פיצוץ חם וקרה.

מנורות נפט בלחץ משתמשות במעטפת גז ; אלה ידועים כמנורות פטרומקס, טילי או מנורות קולמן, בין יצרנים אחרים. הם מפיקים יותר אור ליחידת דלק ממנורות מסוג פתיל, אך מורכבות ויקרות יותר בבנייה ומורכבות יותר לתפעול. משאבת יד לוחצת אוויר, שמכריח דלק נוזלי ממאגר לחדר גז. אדי מהתא נשרפים, מחממים מעטה עד ליבון ומספקים גם חום.

מנורות נפט משמשות רבות לתאורה באזורים כפריים באפריקה ובאסיה, שם החשמל אינו מופץ או יקר מדי. מנורות נפט צורכות כ- 77 מיליארד ליטר דלק בשנה, שווה ערך ל -1.3 מיליון חביות נפט ליום, [1] בהשוואה לצריכת דלק סילוני אמריקאי שנתי של 76 מיליארד ליטר בשנה. [2]

התיאור הראשון של מנורה פשוטה המשתמשת בשמן מינרלי גולמי סופק על ידי האלכימאי הפרסי אל-רזי (רזז) בבגדאד במאה ה -9, שהתייחס אליו כ"נאפטה "בכתיב אל-אסאר ( ספר הסודות ). [3] בשנת 1846 המציא אברהם פינאו גסנר תחליף לשמן לוויתן לתאורה, מזוקק מפחם. מאוחר יותר מיוצר מנפט, נפט הפך לדלק תאורה פופולרי. גרסאות מודרניות והפופולריים ביותר של מנורת נפט נבנו מאוחר יותר על ידי הפולני ממציא הרוקח איגנץ Lukasiewicz, ב לבוב בשנת 1853. [4] [5] [6] [7] זה היה שיפור משמעותי בהשוואה למנורות שנועדו לשרוף שמן צמחי או זרע.

  1. ^ Jean-Claude Bolay, Alexandre Schmid, Gabriela Tejada Technologies and Innovations for Development: Scientific Cooperation for a Sustainable Future, Springer, 2012 ISBN 2-8178-0267-5 page 308.
  2. ^ ^ Energy Information Administration. "U.S. Prime Supplier Sales Volumes of Petroleum Products".
  3. ^ Zayn Bilkadi (University of California, Berkeley), "The Oil Weapons", Saudi Aramco World, January–February 1995, pp. 20–27.
  4. ^ "The Petroleum Trail". אורכב מ-המקור ב-2009-08-28.
  5. ^ "Lukasiewicz, Ignacy". Encyclopedia of World Biography. Encyclopedia.com.
  6. ^ "Pharmacist Introduces Kerosene Lamp, Saves Whales". History Channel.
  7. ^ "Ignacy Łukasiewicz (1822–1882) – Polish pharmacist and Prometheus". polska.pl. Polish Ministry of Foreign Affairs.