אופק (פדולוגיה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Gnome-colors-edit-find-replace.svg יש לשכתב ערך זה. הסיבה לכך היא: מלבד השכתוב הכללי, מן הראוי להביא מקורות כלשהם.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
Soil profile

בפדולוגיה, אופק הוא שכבת קרקע המקבילה לפני השטח ושונה מבחינה פיזית מהאופק שמעליה (במידה וקיים) ומהאופק שמתחתיה. האופקים השונים נוצרים מפעילות גאולוגית (חומר האב), אקלים, פעילות חקלאית על הקרקע, פעילות ביולוגית וזמן היווצרות הקרקע. בקרקעות בלויות במיוחד (לדוגמא כתוצאה ממשקעים רבים) הקרקע מקבלת תכונות אחידות פחות או יותר לעומקה וקשה להבדיל בין האופקים השונים.

בקרקעות שונות ישנם אופקים שונים, וגם עובי האופק משתנה מקרקע לקרקע ואף באותה קרקע בהתאם לטופוגרפיה במקום ספציפי שנבדק. בדרך כלל מתארים פדולוגים 4-5 אופקים בכל קרקע, והתיאור נעשה על ידי הצבע בכל אופק, אחוז הגיר, מרקם הקרקע בכל אופק (חרסית, טין, חול) אחוז החומר האורגני, הרכב הקרקע מבחינה כימית. במקומות שונים בעולם מתארים את אופקי הקרקע בצורות מעט שונות. כך לדוגמא בארצות הברית אחד מהמאפיינים של האופק הוא העובי שלו, ואילו באוסטרליה - לא.

את האופקים מתארים באותיות לטיניות גדולות, ומקובל לתאר את האופקים בקרקע כללית כ-OABCR.

[עריכה] הסברים על האופקים השונים

O‏ - Organic זוהי השכבה העליונה של הקרקע, בעלת חומר אורגני רב בשלבים שונים של רקבון. נשירה של עלים שנמצאת מעל הקרקע אינה נחשבת לחלק מהאופק הזה מכיוון שאינה מכילה חלקיקים מינרליים ולכן אינה נחשבת לחלק מהקרקע. אם העלים יישארו בשטח הם יתחילו תהליך של קומפוסטיציה וייצטרפו תחילה לאופק O.

A - שכבת קרקע עם מינרליים חומר אורגני שעבר תהליך קופוסטציה באופק שמעליו ונשטף לאופק A. באופק זה מתקיימים מירב התהליכים הביולוגיים בקרקע.

B - אופק זה עני בחומרים אורגניים, ומכיל את פירוק חומר המוצא מהשכבה שמתחתיו. בהתאם לכך הוא מורכב בעיקר ממרכיביו הכימיים של חומר המוצא.

C - חומר המוצא לפני שעבר תהליכי פירוק כימיים ולאחר שעבר תהליכי פירוק פיזיקליים. לרוב חומר המוצא הוא סלע, אך לעיתים זה חומר אחר (כמו בפארק אריאל שרון).

כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
דף זה בשפות אחרות
הדפסה/יצוא