גנאיוס פולביוס קנטומלוס (קונסול בשנת 229 לפנה"ס)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

גנאיוס פולביוס קנטומלוסלטינית: Gnaeus Fulvius Centumalus‏; המאה ה-3 לפנה"ס) היה מגיסטראט רומאי, שהתבלט במהלך המלחמה האילירית הראשונה כנגד המלכה טאוטה (אנ').

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הוא היה נצר למשפחת הפלביי אחת המשפחות המפורסמות ביותר ברומא באותה תקופה. פרידריך מינצר מעריך שהוא היה נכדו של גנאיוס פולביוס מקסימוס קנטומלוס שהיה קונסול בשנת 298 לפנה"ס ודיקטטור בשנת 263 לפנה"ס.

על הקריירה הפוליטית המוקדמת שלו לא ידוע דבר. הוא נבחר לתפקיד הקונסול בשנת 229 לפנה"ס יחד עם לוקיוס פוסטומיוס אלבינוס. אותה שנה הצטרפה רומא אל הליגה האכאית הליגה האיטולית ופולייס יווניות נוספות והכריזה מלחמה על האילירים בהנהגת המלכה טאוטה. קנטומלוס נבחר להנהיג את הצי הרומי ואלבינוס קיבל את הצבא הרומי תחת פיקודו. קנטומלוס יצא אל איליריה עם 200 ספינות, ותכנן לעגון באי קורקירה. אולם אז הובסו האכאים והאיטולים בקרב פאקסוי בידי האילירים, והאי נכבש בידי אלו האחרונים.

טאוטה מינתה את אחד מקציניה דמטריוס כמושל האי.[1] אולם מסיבה לא ברורה החליט דמטריוס לערוק לצד הרומאי. פוליביוס כותב שדמטריוס "נחשד בעיני טאוטה וחשש מפניה".[2] הוא יצר קשר עם קנטומלוס והסגיר לידיו את העיר הייתה זו למעשה המושבה היוונית הראשונה שנפלה בידי הרומאים. לאחר מכן תקף פולביוס מהים את אפולוניה תוך שיתוף פעולה עם אלבינוס מהיבשה.[2] לאחר עוד מספר קרבות נמלטה טאוטה עם מלווים מעטים אל עיר המבצר ריצון. הרומאים כרתו ברית שלום עם טאוטה, היא התחייבה לא לשוט באזורים יווניים או רומאיים ולסגת מכל אילריה למעט חלקים מעטים. הרומאים סיפחו לעצמם חלקים אחרים, ומינו את דמטריוס כמושל מטעמם על השטחים שלא כבשו.[3]

לאחר מכן לא ידוע עליו דבר. הוא היה ככל הנראה אביו של מגיסטראט בעל אותו השם אשר שימש כקונסול בשנת 211 לפנה"ס.[4]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ פוליביוס, ספר שני, 10.
  2. ^ 1 2 פוליביוס, ספר שני, 11.
  3. ^ דוד גולן, תולדות העולם ההלניסטי, הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס, תשמ"ג (מהדורה ראשונה). עמ' 165.
  4. ^ ויליאם סמית, לקסיקון לביוגרפיות ולמיתולוגיה של יוון ורומא, ערך קנטומלוס 2, וערך קנטומלוס 3.