זכויות אדם באבחזיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

זכויות האדם באבחזיה מוענקות על ידי חוקת אבחזיה, המתייחסת לדבקותה של אבחזיה בהכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות האדם, ובאמנה הבין-לאומית בדבר זכויות אזרחיות ומדיניות ובאמנה הבין-לאומית בדבר זכויות כלכליות, חברתיות ותרבותיות (סעיף 11).[1] עם זאת, אבחזיה אינה מדינה חברה באו"ם ואינה בצד של אמנות זכויות אדם של האו"ם, בניגוד לגאורגיה, שהריבונות שלה על אבחזיה מוכרת על ידי חלק גדול יותר מהקהילה הבין-לאומית.

אבחזיה סווגה כחופשית בחלקה על ידי בית החירות, הדו"ח שלו משנת 2009 מנה שחיתות,[2] בעיות במערכת המשפט ובעיית הפליטים הגיאורגים הבלתי פתורה כסוגיות זכויות האדם העיקריות.

בשנות ה-90 התרחש טיהור אתני של גאורגים באבחזיה; גאורגים אתניים רבים נותרו עקורים עד היום.

מוסדות מקומיים ובינלאומיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • תפקיד של נציב זכויות אדם (נכון לשנת 2008 – גיאורגול אוטירבה) תחת נשיא אבחזיה.[3]
  • משרד זכויות האדם של האו"ם אבחזיה, גאורגיה (HROAG), הוקם בשנת 1996 כדי להגן ולקדם את זכויות האדם שם.

כלי תקשורת[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנם מספר עיתונים עצמאיים ותחנת רדיו SOMA עצמאית אחת ומדיה אלקטרונית נשלטת חלקית על ידי המדינה.[2]

ב-21 בספטמבר 2009 נידון העיתונאי אנטון קריבניוק על ידי בית המשפט בעיר סוחומי לשלוש שנות מאסר על תנאי בגין הוצאת דיבה של הנשיא סרגיי בגאפש. ב-8 ביוני כתב קריבניוק מאמר לאתר רוסי שפורסם מחדש בהרחבה בעיתונים אבחזים, בו מתח ביקורת על החלטתו של בגאפש להעביר את השליטה על מסילת הברזל האבחזית לידי רוסיה. קריבניוק היה העיתונאי הראשון שהועמד לדין באבחזיה מאז נפילת ברית המועצות, והרשעתו נתפסה על ידי כמה עיתונאים אחרים כחלק מתקיפה ממשלתית נגד תקשורת עצמאית לקראת הבחירות לנשיאות אבחזיה בדצמבר 2009.[4]

חוקה ואתניות[עריכת קוד מקור | עריכה]

החוקה מאפשרת רק לאנשים ממוצא אבחזי להיות נשיאי רפובליקת אבחזיה (סעיף 49; במילות התרגום הנ"ל משמשות לאום אבחזי, אולם עבור אזרחים נעשה שימוש במונח אחר - אזרח הרפובליקה של אבחזיה, כמו בסעיף 38. חוץ מזה, בטקסט של החוקה בשפה הרוסית הרשמית נעשה שימוש במילה национальность המציינת בבירור אתניות[5]).

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ חוקת הרפובליקה של אבחזיה, ‏3 באוקטובר 1999
  2. ^ 1 2 freedom-house-1992-annual-report-28-pp, Human Rights Documents online
  3. ^ 2. The High Commissioner for Human Rights, Toronto: University of Toronto Press, 2009-01-31
  4. ^ ICNM'09 Referees, 2009 International Conference on Networking and Media Convergence, IEEE, 2009-03 doi: 10.1109/icnm.2009.4907172
  5. ^ Screenshot of Itunes Library - Archived Platform Itunes 2010, dx.doi.org