טירת דולבדארן

טירת דוֹלבַדָארן
Castell Dolbadarn
מידע על המבנה
סוג טירה עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הבנייה ? – סביב 1220
בעלות נוכחית Cadw
פתוח לציבור פתוח, כניסה חופשית.
קרבות הכיבוש האנגלי של ויילס
קואורדינטות 53°07′00″N 4°06′51″W / 53.116578°N 4.1141967°W / 53.116578; -4.1141967
(למפת ויילס רגילה)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
תרשים מבנה הטירה; המגדל הצפוני (A), מגדל העוז (B), המגדל המערבי (C), המבנה המזרחי (D) וההיכל הראשי (E).

טירת דוֹלבַדָארןוולשית: Castell Dolbadarn) הייתה טירת אבן, שהוקמה על ידי ל'ואלין הגדול בלב ממלכת גוויניד', כיום מחוז גוויניד', שבצפון-מערב ויילס.

הריסות הטירה כיום כוללים שאריות חומה היקפית ויסודות של מספר מגדלים ומבנים, כאשר השריד העיקרי לטירה הוא מגדל העוז העגול. האתר פתוח למבקרים ונמצא בבעלות ותחזוקה של Cadw, המבנה הוא מבנה רשום מדרגה I.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הטירה נבנתה סביב שנות העשרים של המאה ה-13 בפתח המערבי של מעבר ל'אנבריס על גדת אגם ל'ין פדרן בצפון-מערב ויילס, כחלק ממאמץ להתגונן אל מול צבאות אנגליה ממזרח וצבאות המארשים לאורך הגבול הדרומי והמזרחי של הנסיכות הוולשית. אצילים ולשים לא נהגו לבנות טירות בתקופה זו ומרכזי השלטון היו בחצרות לא ממוגנים (llysoedd), גם מגדל העוז העגול היה מאוד לא אופייני לביצורים הוולשים, מתוך כך נראה כי בניית הטירה הושפעה רבות מהסגנון האנגלו-נורמני של שליטי אנגליה והמארשים.

בשנת 1282 ירש את הנסיכות הוולשית דוויד' אפ גריפיד' נכדו של ל'ואלין. אל מול התקדמות הצבאות האנגלים לתוך ליבה של הממלכה, דוויד' קבע את בירת הנסיכות בדולבדארן ומשם ניהל את המערכה כנגד אדוארד הראשון, מלך אנגליה. ביולי 1283 נתפס דוויד' והוא נשפט והוצא להורג בשרוסברי, טירת דולבדארן נכבשה על ידי הצבא האנגלו-נורמני, כאשר המלך אדוארד קבע את קרנארבון הסמוכה בתור המרכז השלטוני והצבאי האזורי ואף נלקחו אבנים מדולבדארן לבניית הטירה החדשה לחופי מצר מנאי.

תמונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Roger Thomas, Castles in Wales, Wales Tourist Board & Automobile Association, 1988.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]