יבשתנים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןיבשתנים
Periophthalmus novaeguineaensis
Periophthalmus novaeguineaensis
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: מקריני סנפיר
מחלקה: מקריני סנפיר
סדרה: דקראים
תת־סדרה: דמויי-קברנון
משפחה: קברנוניים
תת־משפחה: יבשתנים
שם מדעי
Oxudercinae
גינטר, 1861
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
יבשתן צנוע על סלע

יבשתנים (שם מדעי: Oxudercinae) הם תת-משפחה של דגים ממשפחת הקברנוניים שבסדרת הדקראים. לפי מספר חלוקות הם שייכים למשפחה אוקסודרסיים. אלו הם דגים אמפיביים העולים ליבשה ויכולים לשהות בה פרקי-זמן ממושכים.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

היבשתנים הם בעלי התאמה יוצאת דופן לסביבה שמכוסה במים בזמן הגאות בלבד, ומציגים סדרת התאמות פיזיולוגיות והתנהגותיות מיוחדות לחיים אמפיביים. כך למשל, הם משתמשים בסנפיריהם הקדמיים כדי לנוע על הקרקע בסדרת דילוגים. הם גם משתמשים בשריריהם כדי לנתר עד לגובה של כ-60 ס"מ. היבשתנים פעילים מחוץ למים באכילה ובאינטראקציה ביניהם. למשל לצורך הגנה על הטריטוריה שלהם. בניגוד לדגים אחרים החיים בסביבה זו, בשעת השפל היבשתנים אינם מסתתרים מתחת לאצות או בבריכות קטנות שהשאירה הגאות מאחוריה. היבשתנים מסוגלים לנשום דרך העור ודרך ריריות הפה והגרון. דרך נשימה זו אפשרית רק כאשר היבשתנים רטובים, עובדה שמגבילה אותם לחיים בסביבה לחה. נשימה עורית זו דומה לזו המאפיינת דו-חיים. תאי הזימים של היבשתנים גדולים יחסית, והם שומרים בתוכם בועת אוויר המסייעת להישרדותם מחוץ למים. תאי זימים אלו נסגרים באופן הדוק כאשר היבשתנים מחוץ למים, וכך נשמרים הזימים רטובים ויכולים להמשיך לתפקד. היבשתנים שומרים בתוכם על בועת האוויר גם בעת שסביבתם מכוסה במים, וכתוצאה מכך הם מסוגלים לנשום בסביבות שבהן ריכוז נמוך של חמצן.

היבשתנים חופרים מחילות עמוקות המסייעות להן לשמור על חום הגוף ולהישמר מפגיעתם של טורפים ימיים כשהמחילות מכוסות במי הגאות. במחילות אלו הם גם מטילים את ביציהם.

היבשתנים נמצאים באזורים טרופיים, סובטרופיים וממוזגים לרבות באזור האוקיינוס ההודי, האוקיינוס השקט והחוף האטלנטי של אפריקה.

סוגי היבשתנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יבשתנים בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא דגים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.