אומול

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןאומול
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: מקריני סנפיר
מחלקה: מקריני סנפיר
סדרה: סלמונאים
משפחה: סלמוניים
סוג: קורגונוס
מין: אומול
שם מדעי
Coregonus migratorius
גאורגי, 1775
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אומול או אומול באיקלי (שם מדעי: Coregonus migratorius) היא מין של דג ממשפחת הסלמוניים האנדמי לאגם באיקל שבסיביר והוא מהווה את אחד ענפי הדיג המסחרי העיקרי של האגם. עד 2004, דג זה היה נחשב למין בסכנת הכחדה, אם כי מאז אוכלוסייתו התייצבה. הוא שייך לסוג Coregonus, בו מינים צפוניים קרובים כמו אומול ארקטי (Coregonus autumnalis), שייתכן היה מאבות הדג לפני שהתבודד באגם, אולי לאחר שהיגר מהים דרך נהרות קדומים.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

דג זה מגיע בטבע לאורך מרבי 56 ס"מ ומשקל של 2.6 ק"ג, אם כי נפוץ יותר באורך 36–38 ס"מ ומשקל של 0.6 עד 0.8 ק"ג. הוא דג בעל מבנה דק ומוארך מעט, עם סנפירים נמוכים וצידי גוף כסופים, כשהגב מעט כהה יותר משאר הגוף. הראש מעוגל עם פה דק ומספר שכבות זימים (אנ'), האופייניים לדגים פלגיים. הדגים מהאוכלוסיות של הקצה הצפוני של האגם נוטות להיות קטנות יותר.

התנהגות[עריכת קוד מקור | עריכה]

האומול ניזון בעיקר מזואופלנקטון, דגים קטנים יותר ומאצות כמו Melosira, כאשר הוא ניזון לאורך פני המים באזור הפני המים, אם כי לעיתים יורד גם לקרקעית. לרוב הוא מצוי עד לעומק 345–450 מטרים מתחת פני האגם.

דג זה מותאם למים קרים והוא מאריך ימים יחסית ומגיע לבגרות מינית בגילאים בגילאי חמש עד 15 שנה. כדי להשריץ האומול נודד במעלה מספר נהרות המזינים את האגם והצעירים הבוקעים לרוב באוקטובר נודדים חזרה לאגם. בכל עונת רבייה הדג יכול לייצר 8,000 עד 30,000 ביצים.

דג זה הוא מדגי המאכל העיקריים לאורך אגם באיקל וספינות רבות דגות אותו וגם מוכרות אותו למערב, עם חשיבות כלכלית מסוימת. כמו כן הוא נמכר מעושן עבור תיירים המטיילים על מסילת הרכבת הטרנס-סיבירית וכן עבור המקומיים. דג זה מהווה את הבסיס לסלט המקומי Stroganina.

בעבר נידוגו לאורך האגם עד לשנות הארבעים של המאה הקודמת, כ-60–80 אלף טון של דגה. עם זאת התרסקות הדגה גרמה לאיסור דיג ב-1969 וב-1974 נפתחה מחדש עם מכסות קפדניות לאחר התאוששות כמה אוכלוסיות. כיום דיג האומול מהווה שני שלישים מהדיג באגם, כאשר מנהלי הדיג המקומי מווסתים את הדיג אם יהיה מופרז מדי ויגרום לקריסה נוספת.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אומול בוויקישיתוף