הרלבה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרלבה
Herleva
פסל של הרלבה בעיר אואי בבלגיה
פסל של הרלבה בעיר אואי בבלגיה
לידה 1003
ממלכת צרפתממלכת צרפת פאלש (אנ'), דוכסות נורמנדיה, ממלכת צרפת
פטירה 1050 (בגיל 47 בערך)
ממלכת צרפתממלכת צרפת נורמנדי, ממלכת צרפת
שם לידה Erlèvete de Falaise עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה דוכסות נורמנדיה עריכת הנתון בוויקינתונים
בן זוג הרלויאן דה קונטוויל (אנ')
צאצאים ויליאם הראשון, מלך אנגליה
מספר צאצאים 5
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרלבהאנגלית: Herlava[א]) הייתה אישה נורמנית מהמאה ה-11 שהייתה אימו של ויליאם הראשון, מלך אנגליה (ויליאם הכובש), אותו ילדה בעת שהייתה נשואה לרובר הראשון, דוכס נורמנדיה, ואימם של אחיו למחצה של ויליאם הכובש: אודו מבאייה (אנ') ורוברט, דוכן מורטיין (אנ'), אותם ילדה בעת שהייתה נשואה להרלויאן דה קונטוויל (אנ').

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המקור הקדום ביותר המתייחס למוצאה של הרלבה הוא התוספות של הכרוניקן הנורמני אורדריקוס ויטליס ל-Gesta Normannorum Ducum, שם נקרא אביה של הרלבה בשם פולברט, שיהפוך לצ'מברלין של הדוכס. ויטליס טען כי ויליאם הראשון נולד בפאלש (אנ'), הנחשבת לעיר הולדתה של הרלבה.

לפי אגדה אחת, מערכת היחסים שלה עם רובר הראשון, דוכס נורמנדיה, החלה כאשר רובר ראה את הרלבה מהצריח שלו. לפי האגדה, הרלבה, שראתה את הדוכס על חומותיו מעל, הרימה את חצאיותיה קצת יותר מהנדרש כדי למשוך את תשומת ליבו של הדוכס. האחרון נפגע מייד והורה להביא אותה (כפי שהיה מקובל לכל אישה שהסבה את תשומת ליבו של הדוכס) דרך הדלת האחורית של הטירה. הרלבה סירבה ואמרה שהיא תיכנס לטירת הדוכס רק כשהיא רכובה על סוס דרך השער הקדמי של הטירה. הדוכס הסכים, וכעבור כמה ימים רכבה הרלבה על סוס לבן ועברה דרך השער הקדמי של הטירה בראש מורם. להרלבה ניתן מעמד רשמי למחצה כפילגשו של הדוכס. מאוחר יותר היא ילדה את בנו, ויליאם, בשנת 1027 או 1028.

נישואיה להרלויאן דה קונטוויל[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרלבה נישאה להרלויאן דה קונטוויל (אנ') ב-1031. יש הטוענים שרובר תמיד אהב את הרלבה, אך הפער במעמדם החברתי הפך את הנישואים ללא אפשריים. ולכן, על מנת שחייה יהיו יותר טובים, הוא חיתן אותה עם דה קונטוויל, אחד מהאצילים האהובים עליו.

מנישואיה לדה קונטוויל נולדו לה שני בנים: אודו מבאייה (אנ') ורוברט, דוכן מורטיין (אנ'). שניהם היו אישים בולטים בתקופת מלכותו של ויליאם הכובש. היו להם גם שתי בנות: לאחת קראו אמה ושם הבת השנייה, שאף הייתה נשואה לוויליאם, לא ידוע.

מותה וקבורתה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרלבה נפטרה בשנות הארבעים לחייה. על פי רוברט מטוריגני (אנ'), היא נקברה במנזר גרסטיין (אנ'), שהוקם על ידי דה קונטוויל ובנם רוברט בסביבות שנת 1050.

ביאורים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ הייתה ידועה גם בתור הרליב,[1] ארלט,[2] ארלטה, ארלוט (Arlotte ,Arlot, Arlott) והרלטה.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]