לדלג לתוכן

ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/מיון נושאים: לוויקי/אברהם לוין (שואה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

אברהם לוין לוין תיעד ביומנו את אירועי המלחמה במהלך השואה. עסק גם בהוראה. נרצח על ידי הנאצים במחנה ההשמדה "טרבלינקה" בשנת 1943.

קורות חיים

[עריכת קוד מקור]

אברהם לוין נולד בוורשה למשפחה דתית ולמד בחדר ובישיבה. עם הזמן הוא החל להתרחק מהדת ובגיל עשרים התנתק ממנה לגמרי. לוין היה ממייסדי תנועת "חלוצי ציון" וכן השתתף והרצה בוועידת ה"חלוץ" שנערכה בוורשה. ועידה זו הייתה כחלק מההתארגנות למטרות עליית היהודים לארץ ישראל. בשנת 1917 התחיל ללמד תנ"ך, עברית והיסטוריה יהודית בבית ספר לבנות שנקרא "יהודיה" בוורשה. בית ספר זה אופיין בלימודי הציונות והיהדות. עם השנים לוין הפך לסגן המנהל בבית הספר.[1][2]

משנת 1925 ועד הכניסה לגטאות לוין הספיק לבקר בארץ ישראל והוסמך להוראה. לאחר כמה שנים חזר לביקור נוסף בארץ והתארח אצל אחת מתלמידותיו.

פועלו בזמן השואה

[עריכת קוד מקור]

עיקר פועלו של אברהם היה תיעוד של חיי היהודים בגטו ורשה בארכיון המחתרתי "רינגלבלום" שכונה גם "עונג שבת". בזמן המלחמה אברהם לוין כתב יומן על אירועי המלחמה, יומן זה נמנה בקטגוריה של יומן איש ציבור. חלקו הראשון של היומן נכתב לפני מלחמת העולם השנייה ביידיש בשנת 1934, וחלקו השני של היומן נכתב בעברית מיולי 1942 ופותח ב-"אקציה הגדולה". הכתיבה אינה אחידה, וייתכן ואבדו קטעים מסוימים במהלך השנים שעברו.

היומן מכיל סיפורים ושמועות המסתובבות בגטו ורשה. לוין הוסיף תיאורים ועובדות ביומנו על הנעשה בפולין, מעשי הרג שעוללו הגרמנים ביהודים, התעללות אכזרית וריכוז יהודים בעל כורחם על ידי הגרמנים בגטו ורשה. הוא כתב ביומנו: "כמעט ואין יום חולף בלי שישפך דם יהודים על אבני המרצפות של הגטו בוורשה ועל המדרכות". (מקור 8) לוין היה מהיחידים שהצליחו לתעד למרות התנאים הקשים את ה"אקציה הגדולה" שכונתה גם "הגירוש הגדול" בה הובלו כששת אלפים יהודים למחנות ההשמדה בטרבלינקה. ביומנו לא מצוינות רק עובדות, אלא גם הסקת מסקנות והפקת לקחים. הוא אינו כותב ביומנו רק על האירועים אשר התרחשו בוורשה, אלא גם את מה ששמעו אזניו מפי עדים על קהילות אחרות. כתביו התגלו בגניזות של ארכיון "רינגלבלום" אשר נמצאו מתחת להריסות של גטו ורשה לאחר המלחמה. ככל הנראה לוין נרצח במחנה בטרבלינקה באקציה הגדולה בחודש ינואר 1943.[3][4][5][6]

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור]
  • רן אור-נר, ״חולמי הלחם״: זיכרון והיסטוריה בחמישה יומנים מגטו וורשה החינוך וסביבו, כרך ל״ג (תשע״א 2011), עמ׳ 197–228.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור]
  1. ^ חודש טבת תשס"ה - פליטים, ממדף הספרים א', באתר זכור אמונה בימי השואה, ‏11/27/2004
  2. ^ רן אור-נר, זיכרון והיסטוריה בחמישה יומנים מגטו ורשה, ירושלים: מכללת ירושלים הטוהר שבתואר, תשע"ג 2013
  3. ^ המורה הוורשאי אברהם לוין., באתר ארכיון בית לוחמי הגטאות
  4. ^ ישראל גוטמן, יהודי ורשה 1943- 1939, ירושלים: מפעלי דפוס כתר
  5. ^ עמירם ברקת, אחרי 60 שנה נמצאו קטעי היומן האבודים של אברהם לוין, באתר הארץ, 6 במאי 2005
  6. ^ רן אור נר, סוגיות בחברה ובתרבות


קטגוריה:נספי השואה קטגוריה:נפטרים ב-1943