טדאוש גבטנר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טדאוש גבטנר
Tadeusz Gebethner
לידה 18 בנובמבר 1897
ורשה, פולין הקונגרסאית, האימפריה הרוסית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 14 באוקטובר 1944 (בגיל 46)
Stalag XI-A, גרמניה הנאצית עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע כללי
מדינה הרפובליקה הפולנית השנייה, פולין הקונגרסאית עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה בית הספר לכלכלה בוורשה עריכת הנתון בוויקינתונים
ספורט
ענף ספורט כדורגל עריכת הנתון בוויקינתונים
הישגים
פרסים והוקרה חסיד אומות העולם (21 באוקטובר 1981) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טדאוש גבטנר (Tadeusz Gebethner; ‏18 בנובמבר 189714 באוקטובר 1944) היה כדורגלן וסוחר ספרים פולני, אשר הציל את שלושת בני משפחת אברהמר בזמן הכיבוש הנאצי של פולין. הוא היה קצין מילואים בצבא הפולני בדרגת לוטננט. לאחר כיבוש פולין על ידי הנאצים היה חבר במחתרת הפולנית ולחם במרד ורשה.

בשנת 1911 ייסד את מועדון הספורט פולוניה בוורשה, והיה הקפטן הראשון בקבוצת הכדורגל שלה. בשורות מועדון זה שיחקו בני מיעוטים, כולל יהודים.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה התנדב לצבא הפולני ושירת בחטיבה ה-102 של חיל הפרשים. גבטנר נפל בשבי ונכלא בליטא. לאחר שהצליח להימלט ממחנה השבויים חזר לוורשה.

פעילותו בתקופת השואה להצלת יהודים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1942 פנה אליו אדם שהועסק אצל אביו וביקש ממנו לסייע ללודביקה אברהמר ובתה אלינה שנמלטו לוורשה לאחר ששרדו טבח שנערך בסקווינה[1]. גבטנר הסכים להגן עליהן בביתו וכעבור מספר שבועות אף צירף אליהן גם את בעלה של לודביקה, סולומן. גטבנר המשיך לסייע למשפחת אברהמר ואף ניסה להשיג עבורם תעודות זהות מזויפות. כאשר האב נזקק לטיפול רפואי הפעיל גבטנר את קשריו במחתרת הפולנית לטובת הבאת מנתח לביתו. בשנת 1943, כנראה בעקבות הלשנה, אסרו שוטרים פולנים את בני משפחת אברהמר בביתו של גבטנר. גבטנר שיחד את השוטרים בסכום כסף גדול, ובלבד שלא יסגירו את בני משפחת אברהמר לגסטפו. בפברואר 1944 הצליח גבטנר להוציא את משפחת אברהמר מפולין אל הונגריה, שנחשבה אז כמקום בטוח ליהודים.

באוגוסט 1944, בעת מרד ורשה נפצע גבטנר קשה. הרופאים קטעו את רגלו וידו בניסיון להציל את חייו, אך לשווא. ב-14 באוקטובר 1944 מת גבטנר מפצעיו במחנה שבויים בגרמניה. לאחר מותו הועלה לדרגת קפטן.

לאחר המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

משפחת אברהמר הצליחה לשרוד את השואה, ובסיום המלחמה עלתה לישראל.

ב-1981 הוענק לגבטנר תואר חסיד אומות העולם.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]