טיוטה:קרב קראמטורסק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קרב קראמטורסק
מערכה: מלחמת דונבאס
מלחמה: הסכסוך האוקראיני-רוסי
תאריכים 12 באפריל 20145 ביולי 2014 (12 שבועות ויום)
מקום קראמטורסק, מחוז דונצק, אוקראינה
תוצאה ניצחון אוקראיני
הצדדים הלוחמים

הרפובליקה העממית של דונצקהרפובליקה העממית של דונצק הרפובליקה העממית של דונצק

אוקראינהאוקראינה אוקראינה

כוחות

המליציה העממית של דונבאס

אבדות

60 חיילים הרוגים, 3 שבויים

  • 8 חיילים הרוגים, 5 שוטרים שבויים.
  • 5 נגמ"שים הושמדו, 6 נגמ"שים נתפסו ונושאת מרגמה אחת הושמדה. 2 מטוסים הושמדו
11 אזרחים נהרגו

קרב קראמטורסק היה עימות צבאי בין הכוחות המזוינים של אוקראינה לבין בדלנים פרו-רוסים המזוהים עם הרפובליקה העממית של דונצק מ-12 באפריל עד 5 ביולי 2014. במהלך ההתקוממות הבדלנית באוקראינה לאחר המהפכה האוקראינית ב-2014, העיר קראמטורסק שבמחוז דונצק עברה לשליטת הרפובליקה העממית דונצק ב-12 באפריל. במאמץ להשתלט מחדש על העיר, פתחה ממשלת אוקראינה במתקפה נגדית נגד הבדלנים, שתפסו עמדות בעיר. יחידות הרפובליקה העממית של דונצק נסוגו מהעיר ב-5 ביולי, ואיפשרו לכוחות אוקראינים לכבוש מחדש את העיר, ובכך סיימה את העימות.

רקע כללי[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – המלחמה בדונבאס

מהלך הקרב[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחסום צבאי של המורדים, 19 באפריל 2014

העימות החל ב-12 באפריל 2014, כאשר קבוצת בדלנים מהמיליציה העממית של דונבאס ניסתה לכבוש תחנת משטרה אוקראינית. לאחר מכן התרחש קרב יריות בינם למשטרה האוקראינית, שהוביל בסופו של דבר ללכידת הבניין על ידי הבדלנים[1][2]. לאחר שכבשו את הבניין, הם קרעו את סמל אוקראינה מהבניין, והניפו את דגל הרפובליקה העממית של דונצק. לאחר מכן הציבו המורדים אולטימטום שקבע כי אם ראש העיר ופקודיו לא ישבעו אמונים לרפובליקה העממית עד יום שני, הם "ישתלטו על מועצת העיר". המוני בדלנים התגודדו מאוחר יותר סביב בניין מועצת העיר, נכנסו אליו והניפו מעליו את דגל הרפובליקה העממית. נציג של הרפובליקה העממית של דונצק פנה למקומיים מחוץ לתחנת המשטרה שנלכדה, אך התקבל בשלילה על ידי ההמון. בפאתי העיר, כמה מורדים הקימו מחסום ליד שדה תעופה צבאי מקומי.

מתקפת נגד אוקראינית ראשונה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-15 באפריל, ממשלת המעבר האוקראינית פתחה במתקפה נגדית נגד המורדים במחוז דונצק. כוחות הקרקע האוקראינים תקפו את מחסום המורדים בשדה התעופה בקראמטורסק, ולאחר מכן חזרו לשלוט בשדה התעופה עצמו. לפי הערכות, בין ארבעה לאחד עשר מורדים נהרגו בהתקפה[3]. המורדים ניסו שוב לכבוש את שדה התעופה ב-16 באפריל, אך כוחות מיוחדים אוקראינים ששמרו על שדה התעופה מאז כיבושו המקורי, הבריחו אותם במהירות, ולקחו כמה שבויים. על פי הדיווחים, הכוחות האוקראינים ראו מאות אזרחים וחמושים נאספים מחוץ לגדר הצבאית סביב שדה התעופה. במתקפת הנגד האוקראינית ב-16 באפריל, שש כלי רכב משוריינים אוקראינים שנסעו דרך קראמטורסק נתפסו על ידי המורדים. כלי הרכב שנתפסו נשלחו לאחר מכן כדי לתגבר את עמדות המיליציה העממית של דונבאס בסלובאנסק, שהיו תחת מצור כבד על ידי כוחות הממשלה. מאוחר יותר הציעו המורדים לממשלה לבצע עסקת שבויים ולשחרר בני ערובה כולל מפקד המשטרה המקומית[4].

מתקפת נגד אוקראינית שנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

כוחות הממשלה התמקדו בעיקר בניסיון לשחרר את סלובאנסק בימים הבאים. עם זאת, ב-25 באפריל, מסוק צבאי בשדה התעופה קראמטורסק התפוצץ לאחר שאש נורתה לעבר מכל הדלק שלו בזמן שהוא המריא. המורדים לקחו אחריות על הירי ואמרו כי פגעו במסוק באמצעות רימון רקטה בראיון לתקשורת הרוסית. דמיטרי טימצ'וק, מומחה לביטחון ומנהל המרכז למחקר צבאי ופוליטי בקייב, אמר לעיתונות שטייס מסוק Mi-8 הצליח להימלט עם פציעות קלות. על פי הדיווחים גם מטוס תובלה הושמד.

לאחר שכבשו מחדש בניינים רבים שנכבשו בעבר בסלובאנסק במהלך מתקפה מחודשת שם, כבשו כוחות אוקראינים בהצלחה מגדל שידורי טלוויזיה בקראמטורסק ב-2 במאי. עימותים נוספים בין הצבא האוקראיני ללוחמי המורדים בלילה שבין ה-2 ל-3 במאי הובילו למותם של עשרה חיילי המורדים, והותירו שלושים פצועים, לפי מנהיג מקומי פרו-רוסי, במהלך הלחימה, הצליח הצבא האוקראיני לסלק את המורדים מבניין שירות הביטחון של אוקראינה (SBU) שהם כבשו. קרבות רחוב פרצו, וכלי תקשורת רוסים דיווחו כי העיר הייתה ברובה בשליטת הכוחות האוקראינים, כאשר רק כיכר העיר נותרה בשליטה פרו-רוסית. עם זאת, דווח למחרת כי הבניין ננטש על ידי כוחות הממשלה, במקום מבוצר, וכי דגל הרפובליקה העממית של דונייצק עדיין התנוסס בו גם לאחר שהמורדים התפנו ממנו.

פינוי זה לא נמשך זמן רב, שכן הצבא האוקראיני נסוג בפתאומיות לעמדותיהם בשדה התעופה הצבאי ב-4 במאי. לאחר מכן כבשו המורדים את בניין שירות הביטחון של אוקראינה ואת תחנת המשטרה שננטשו על ידי הכוחות האוקראינים. במהלך היום פרצו עימותים בין מורדים לשיירה צבאית בכביש ליד קראמטורסק, שהביאו למותו של אזרח אחד.

יחידות צבא אוקראינה נקלעו למארב ליד קראמטורסק עעם כשלושים חיילי הרפובליקה העממית של דונצק ב-13 במאי. המארב החל כאשר כוחות דפ"ר ירו רימון רקטי לעבר נושאת שריון שנשאה צנחנים, מה שגרם לפיצוץ הרכב. חיילים רבים נפצעו בהתכתשות שהתרחשה, ושבעה חיילים נהרגו, יחד עם חיילת בדלנית אחת. במהלך הקרבות הושמד גם נושא מרגמות אוקראיני.

כחלק מהמבצע הצבאי המתמשך סביב קראמטורסק, הצבא הרס מפקדה של הבדלנים ביער ליד העיר, ותפסה שלושה חיילי הרפובליקה העממית של דונצק ב-15 במאי.

המשך בלחימה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הלחימה נמשכה ב-2 ביוני, בפאתי קראמטורסק, והובילה למותם של 3 בני אדם. תקרית משמעותית יותר התרחשה ב-14 ביוני, כאשר ממשלת אוקראינה פתחה במתקפה אווירית על עמדות מורדים בקראמטורסק. הם אמרו שהם הרגו לפחות חמישים מורדים.

חמושים פרו-רוסים תקפו מחסום צבאי ליד קראמטורסק ב-27 ביוני וכבשו אותו. עם זאת, זמן קצר לאחר מכן ביצעו כוחות הממשלה התקפת נגד והצליחו לכבוש מחדש את המחסום. הלחימה הביאה למותם של 4 חיילים ולפציעתם של 5 נוספים. במהלך הסתערותם, השתמשו המורדים בשמונה טנקים ובמרגמות. במהלך הלחימה הושמדו ארבעה נושאות משוריינים ממשלתיים ומרגמה אחת. דמיטרי תמצ'וק דיווח כי אחד הטנקים של הבדלנים הושמד, ואחד נלכד, בעוד שמספר ההרוגים של הבדלנים לא דווח.

אוטובוס עירוני נפגע מירי ב-1 ביולי, והביא למותם של ארבעה אזרחים ולחמישה פצועים. כוחות הממשלה כבשו את מעוז סלובאנסק מידי המורדים ב-5 ביולי, ואילצו אותם לסגת לקראמטורסק. חדשות ה-BBC דיווחו כי עדים ראו מורדים נוטשים מחסומים בקראמטורסק. מאוחר יותר באותו יום אישר ראש ממשלת הרפובליקה העממית של דונצק, אלכסנדר בורודאי, כי המורדים נסוגו מקראמטורסק, ונסוגו לעיר דונצק. לאחר מכן החזירו הכוחות האוקראינים את השליטה בעיירה, והניפו את הדגל האוקראיני מעל בניין הנהלת העיר. הנהלת העיר קראמטורסק אמרה כי לפחות חמישים בני אדם נהרגו בקרבות, וכי עשרים ושניים קיבלו טיפול רפואי החל מ-8 ביולי בגלל פציעות שנגרמו במהלכה.

לאחר הקרב[עריכת קוד מקור | עריכה]

כוחות הצבא האוקראיני השתלטו על הכפר סמניבקה ב-7 ביולי 2014, לאחר סריקה ביטחונית בו[5].

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ На Донбасі сепаратисти і міліція влаштували перестрілку [In Kramatorsk separatists and police gunfight]. Ukrainska Pravda (באוקראינית). 12 באפריל 2014. נבדק ב-3 במאי 2014. {{cite news}}: (עזרה)
  2. ^ Humphries, Connor; Grove, Thomas (13 אפריל 2014). "Ukraine gives rebels deadline to disarm or face military operation". Reuters. ארכיון מ-13 באפריל 2014. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ "Up to 11 people killed in Kramatorsk airfield battle". Voice of Russia. 15 אפריל 2014. ארכיון מ-3 במאי 2014. נבדק ב-3 במאי 2014. {{cite news}}: (עזרה)
  4. ^ Краматорські бойовики хочуть обміняти заручника-міліціонера на зброю [Kramatorsk militants want to exchange the hostage-policeman for weapons]. Ukrainska Pravda (באוקראינית). 22 באפריל 2014. נבדק ב-3 במאי 2014. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ "ATO Forces Completely Control Semenivka. Terrorists Fired at the Luhansk Airport – Information Resistance Group". Censor.net. 7 ביולי 2014. נבדק ב-18 במרץ 2016. {{cite web}}: (עזרה)

קטגוריה:הסכסוך האוקראיני-רוסי קטגוריה:המלחמה בדונבאס קטגוריה:מחוז דונצק