לדלג לתוכן

מגדל שמירה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מגדל שמירה בישראל
מגדל שמירה על החומה הסינית

מגדל שמירה הוא סוג של מבנה מבוצר שנבנה במטרה לספק נקודת תצפית גבוהה אשר ממנה הזקיף או השומר מסוגל להשקיף על האזור שמסביב על מנת להגן על אזורים בעלי חשיבות אסטרטגית. מגדלי שמירה שונים ממגדלים רגילים בכך שהשימוש העיקרי שלהם הוא לצרכים צבאיים, והם שונים מצריחים בכך שהם בדרך כלל מבנים עצמאיים.

מגדלי השמירה הצבאיים ממוקמים בדרך כלל בנקודות אסטרטגיות שונות כמו לאורך הגבול, לאורך קו החוף ובבסיסים צבאיים.

מגדלי שמירה נמצאים בשימוש עוד מימי קדם בתרבויות שונות ברחבי העולם. תרבויות קדומות שעשו שימוש במגדלי שמירה כללו בין היתר את המצרים,[1] האשורים והבבלים. בנוסף, גם לאורך תוואי החומה הסינית שולבו בסביבות 25,000 מגדלי שמירה[2] אשר שימשו לתצפית על תנועות האויב. באירופה הרומאים עשו גם שימוש במגדלי שמירה לאורך הגבולות של האימפריה הרומית העצומה.[3]

בתקופת ימי הביניים מגדלי השמירה היו נפוצים בטירות ובעיירות מבוצרות שונות ברחבי אירופה. מגדלי השמירה הללו אפשרו לזקיפים להיות מודעים כאשר כוחות צבאיים החלו להתקרב למקום, ואפשרו להם להזהיר כוחות הגנה מפני איומים פוטנציאליים. לעיתים רבות אותם מגדלי השמירה היו חלק מביצורים גדולים יותר. מגדלי השמירה באותה התקופה נבנו לרוב מאבן.

בעת המודרנית החשיבות של מגדלי השמירה ירדה במקומות רבים ברחבי העולם בשל הזמינות הגבוהה יותר של דרכים חלופיות לאסוף מודיעין צבאי, כמו שימוש בלווייני ריגול וכלי טיס בלתי מאוישים.

גלריית תמונות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מגדל שמירה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ trask, Book Report: The Fortifications of Ancient Egypt 3000-1780 BC from Osprey Publishing, Livingdice.com, ‏2010-10-05 (באנגלית אמריקאית)
  2. ^ Jiankou: China’s remote and dangerous Great Wall, www.bbc.com (באנגלית בריטית)
  3. ^ Sagona, Claudia (2015), 'Melita and Gaulos during the Punic Period, in "The Archeology of Malta", Cambridge University Press, ISBN 9781107006690, p. 239.
ערך זה הוא קצרמר בנושא צבא. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.