ליברליזם כלכלי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
ערכתי
שורה 1: שורה 1:
'''ליברליזם כלכלי''' הוא תאוריה [[כלכלה|כלכלית]] כפי שתוארה על–ידי כותבי [[ליברליזם קלסי|הליברליזם הקלאסי]] כמו [[אדם סמית]] או ה[[פיסיוקרטים]] ה[[צרפת|צרפתים]]. על–פי התפישה הליברלית, הידועה היום בעיקר בשם "[[לסה פר]]" (ור' הרחבה שם) יש לפרט "זכות טבעית" ל[[חיים]], ו[[קניין]] ומכאן נובעת החירות לממשם באופן חופשי בחיים הכלכליים.
'''ליברליזם כלכלי''' הוא שיטה כלכלית המתבססת מבחינה ערכית על ה[[ליברליזם]] ועל [[זכויות האדם#סוגי זכויות|זכויות אזרחיות]].


על–פי תפישתם של הראשונים שהחזיקו בתאוריה זו, אדם מונע בעיקר משאיפה לקידום האינטרס העצמי שלו (כלומר, [[אנוכיות]]). כאשר מניחים לאדם לפעול באופן חופשי, טענו חסידי הגישה, מתקיים מנגנון כמו-[[אבולוציה|אבולוציוני]] המביא לכך שמצבם של כל בני האדם משתפר. כאשר כל התנאים האחרים שווים (סטריס פריבוס), פעולה חופשית כזו עתידה להניב את התוצאות הטובות ביותר.
השיטה שהליברליזם הכלכלי מציע ליישום ערכים אלו היא כלכלת שוק חופשי, כלומר התערבות מועטה ככל היותר של השלטון בכלכלה. יש לתת לכל אחד לגלם את תפקידו בשוק, בהתאם ליכולתו, יוזמתו והבנתו, תוך שמירה על [[זכות הקניין]], [[חופש החוזים]] ועוד.


התפישה הליברלית בתחום הכלכלי בצורתה הקלסית נתמכת היום בעיקר על–ידי [[האסכולה האוסטרית]], בשינוי מרכזי אחד: האוסטרים מפחיתים בחשיבות הנחת הפעולה האנוכית ומדגישים במיוחד את הפעולה [[פרקסיולוגיה|מכוונת המטרה]] על–פי משנתו של [[לודוויג פון מיזס]].
המתנגדים לליברליזם הכלכלי טוענים כי שיטה זו גורמת הן לפגיעה ב[[זכויות האדם#סוגי זכויות|זכויות החברתיות]] של חלק מהאזרחים והן לחיזוק הסדר ה[[ריבוד|ריבודי]] הקיים על-ידי מניעת [[ניעות]].

'''הערה''': המונחים "ליברליזם" ו"ליברליזם כלכלי" משמשים בהוראה שונה והפוכה ב[[ארצות הברית]], שם הם משמשים לציון עמדות [[סוציאל-דמוקרטיה|סוציאל-דמוקרטיות]].

==ראו גם==
* [[קפיטליזם]]
* [[לסה פר]]


[[קטגוריה:כלכלה]]
[[קטגוריה:כלכלה]]
[[קטגוריה:קפיטליזם]]
[[קטגוריה:קפיטליזם]]
[[en:Liberal theory of economics]]
[[en:Liberal theory of economics]]
[[fr:Libéralisme économique]]
{{קצרמר כלכלה}}

גרסה מ־07:01, 3 ביוני 2005

ליברליזם כלכלי הוא תאוריה כלכלית כפי שתוארה על–ידי כותבי הליברליזם הקלאסי כמו אדם סמית או הפיסיוקרטים הצרפתים. על–פי התפישה הליברלית, הידועה היום בעיקר בשם "לסה פר" (ור' הרחבה שם) יש לפרט "זכות טבעית" לחיים, וקניין ומכאן נובעת החירות לממשם באופן חופשי בחיים הכלכליים.

על–פי תפישתם של הראשונים שהחזיקו בתאוריה זו, אדם מונע בעיקר משאיפה לקידום האינטרס העצמי שלו (כלומר, אנוכיות). כאשר מניחים לאדם לפעול באופן חופשי, טענו חסידי הגישה, מתקיים מנגנון כמו-אבולוציוני המביא לכך שמצבם של כל בני האדם משתפר. כאשר כל התנאים האחרים שווים (סטריס פריבוס), פעולה חופשית כזו עתידה להניב את התוצאות הטובות ביותר.

התפישה הליברלית בתחום הכלכלי בצורתה הקלסית נתמכת היום בעיקר על–ידי האסכולה האוסטרית, בשינוי מרכזי אחד: האוסטרים מפחיתים בחשיבות הנחת הפעולה האנוכית ומדגישים במיוחד את הפעולה מכוונת המטרה על–פי משנתו של לודוויג פון מיזס.

הערה: המונחים "ליברליזם" ו"ליברליזם כלכלי" משמשים בהוראה שונה והפוכה בארצות הברית, שם הם משמשים לציון עמדות סוציאל-דמוקרטיות.

ראו גם