משתמש:Druid888/טיוטה ב
דף זה אינו ערך אנציקלופדי
| ||
דף זה אינו ערך אנציקלופדי | |
תרגום הערך microtubule organizing center:
מרכז ארגון מיקרוטובולים (microtubule-organizing center, MTOC) הוא מבנה המצוי בתאים איקריוטיים שממנו נבנים מיקרוטובולים. ל־MTOC שני תפקידים עיקריים: ארגון של שוטונים וריסיות (אנ') איקריוטיים, וארגון של כישור החלוקה המפריד את הכרומוזומים במהלך מיטוזה ומיוזה. ניתן להבחין ב־MTOC באמצעות איתור טובולין־γ על ידי אימונוהיסטוכימיה. המאפיינים המורפולוגיים של MTOCs משתנים בין מערכות וממלכות שונות. בבעלי חיים, שני סוגים חשובים של MTOCs הם הגוף הבזאלי שמעורב בתפקוד שוטונים וריסיות, והצנטרוזום שמעורב ביצירת כישור החלוקה.
ארגון
[עריכת קוד מקור | עריכה]MTOCs פועלים כאתרים בהם יצירת מיקרוטובולים מתחילה, וכמקום שאליו נמשכים קצוות חופשיים של מיקרוטובולים. ישנן צורות רבות של MTOCs בתאים. מיקרוטובולים יכולים להיערך במבנים דמויי־שבשבת וליצור גופים בזאליים, שמובילים ליצירת מערכי 9+2 (אנ') של מיקרוטובולים בציטופלזמה. סידורים אחרים של מיקרוטובולים נעים החל מקוטבי כישור החלוקה הפטרייתיים ועד לקינטוכורים בכרומוזומים איקריוטיים. MTOCs עשויים להתפזר בחופשיות בציטופלזמה או להתרכז במוקדים. ה־MTOCs הבולטים ביותר הם הצנטרוזומים (אנ') באינטרפאזה וקוטבי כישור החלוקה במיטוזה.
צנטריולים יכולים לפעול כסמנים עבור MTOCs בתא. אם הם פזורים בחופשיות בציטופלזמה, צנטריולים יכולים להתאסף במהלך התמיינות ולהפוך ל־MTOCs. הם גם יכולים להתמקד סביב צנטרוזום כ־MTOC יחיד, למרות שצנטרוזומים יכולים לתפקד גם כ־MTOC חף מצנטריולים.
באינטרפאזה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לרוב תאי בעלי החיים MTOC אחד במהלך האינטרפאזה, שבדרך כלל ממוקם בקרבת הגרעין, ועל פי רוב מקושר לגופיף גולג'י מקרוב. ה־MTOC מורכב מזוג צנטריולים במרכזו ומוקף בחומר פריצנטריולי (אנ') שהוא חשוב להיווצרות גרעיני מיקרוטובלים. מיקרוטובולים עגונים ב־MTOC בקצות המינוס שלהם, בעוד שקצות הפלוס שלהם ממשיכים לגדול לעבר היקף התא. הקוטביות של המיקרוטובולים חשובה להובלה תוך־תאית, כאשר החלבונים מוטוריים (אנ') קינזין ודינאין נעים באופן טיפוסי לעבר קצות ה"פלוס" וה"מינוס" בהתאמה, לאורך המיקרוטובול, וכך מאפשרים כיוון של בועיות מהרשתית התוך־פלזמית או גופיף גולג'י, או אליהם. בפרט עבור גופיף גולג'י, מבנים שמקושרים עם הגופיף נעים לכיוון קצה המינוס של מיקרוטובול ומסייעים במבנה ובמיקום הכוללים של גופיף גולג'י בתא.