משתמש:Slav4/ארגז חול/דן פלביץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

פרופסור דן פלביץ' (1935, צ'כוסלובקיה - 1997, ישראל). חוקר, מרצה ומפרסם מאמרים מדעיים. מעובדיו הבכירים של מינהל המחקר החקלאי (מרכז וולקני) בבית דגן ובנווה יער.

פרופסור דן פלביץ'

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]



10/8/1935 006494116



דן ("דשי") פלביץ' נולד ב-1935 בצ'כוסלובקיה ומשפחתו עלתה ארצה באותה השנה.

הוא למד בבית הספר הריאלי בחיפה (1941-1951) ובהמשך בבית הספר החקלאי ע"ש כדורי (1951-1953). את השכלתו הגבוהה רכש באוניברסיטה העברית בירושלים : תואר ראשון ב-1959, תואר שני ב-1961 ותואר דוקטור ב-1967. את עבודת הדוקטורט עשה על תופעת החלילות בפרי העגבניה.

הישגים מדעיים

ב-1964 התקבל כעובד מחקר במחלקה לירקות במכון לגידולי שדה וגן שבתחנה לחקר החקלאות (לימים מינהל המחקר החקלאי). בתקופה שבין 1964 ל-1976 עסק במחקר בירקות לתעשיה. הוא פיתח שיטות גידול ואסיף מותאמות לעיבוד תעשייתי וליצוא טרי של גידולי ירקות שונים וביניהם - פלפל אדום, שעועית לתרמילים, ברוקולי, מלפפונים ותירס מתוק. כ"כ חקר פעולת חומרי צמיחה ליצירת פירות פרתינוקרפיים במלפפונים, ובחן אפני יישום של חומרי צמיחה בגידולי ירקות שונים.

בשנת 1976 הוקמה במכון לגידולי שדה וגן המחלקה לצמחי רפואה ותבלין, וד"ר פלביץ' התמנה כמנהלה. הוא בחן מיני סולנום לייצור סטירואידים, מיני פרג נטול מורפין להפקת קודאין, וצמחי קתרנתוס רוזאוס, וינקה, דטורה ופודופיליום להפקת תרופות. כ"כ ערך נסויים בצמח הליקוריס להפקת חומרי ריח לתעשיית הטבק, ופיתח שיטת גידול עם אסיף ממוכן מלא לפפריקה כצמח תבלין .

תרומה ופעילות ציבורית במינהל המחקר החקלאי ומחוצה לו:

ד"ר דן פלביץ' היה מעורב בפעילות הפרופסיונלית של המוסד. הוא שימש כיו"ר המועצה המדעית וראש הועד הפועל של מינהל המחקר החקלאי (1979-1981) , וכיהן כסגן ראש המינהל למחקר מ-1981 ל- 1983, ובתוקף תפקידים אלה הוא היה חבר בועדות מדעיות ומקצועיות חשובות.

פרופ' דן פלביץ' הרצה על צמחי רפואה ותבלין בפקולטה לחקלאות, בבית הספר לרוקחות ובטכניון ולפני קהל רחב; הוא פירסם מאמרים מדעיים רבים והדריך סטודנטים לעבודות מוסמך באוניברסיטה.

ב-1994 עבר ממרכז וולקני בבית- דגן למרכז המחקר נוה-יער.

נפטר ב-1997 ממחלה ממארת.

פרופ' יוסף שלהבת, ראש מינהל המחקר החקלאי, כתב על דן פלביץ': "במרץ, מסירות ויכולת הוא הביא את ענף צמחי הרפואה והתבלין להתעוררות ולפיתוח ובנה מחלקת מחקר בולטת באיכות ובהישגים. רשימת פרסומיו הארוכה כוללת ספרות מדעית ופרסומים חקלאיים מעשיים, דבר המעיד על גישת חוקר מאוזנת".



פרופ' דן פלביץ, מומחה לבוטניקה, פותח בספר זה, בצורה תמציתית אך מקיפה, פתח לעולם צמחי המרפא: על הסגולות הרפואיות של מאות צמחים ועל דרכי מיצוי ה"פוטנציאל" שבהם בנוסף, ייחודו של הספר הוא בכך שהוא מבצע "סקירת מערכות כוללת" של גופנו: מפרט תחלואים נפוצים ומכאובים שונים ומציע צמחים ודרכי ריפוי, העשויים להביא להם מזור... בכשעה עד שעתיים קריאה, תדעו, בין היתר: קודם כל...קצת היסטוריה (מעניינת!): על התפתחות רפואת הצמחים ועל הגילויים המעניינים עוד בימי קדם... וגם...מתי מעדיפים להכין תרופות צמחיות על בסיס מים, ומתי על בסיס תערובת מים ואתנול? מהו המינון המקובל למירתח? כמה טיפות מקובלות לטינקטורה? הצעת היום! סודות מן המטבח הצמחי: מהו המתכון להכנת קרם ציפורני חתול? כיצד מכינים טבליות צמחיות, סירופים שונים, ולקינוח (למי שיש כאב בטן...) תחבושות כרוב! תכל'ס...אילו צמחים עשויים להועיל לסובלים מבחילות ולהקאות? כיצד נלחם בעוז שום הגינה במחלות לב? מדוע דווקא משׁרת הוולרינה הרפואית משמשת את המתוּחים ואת מנוּדנדי השינה שבינינו? מה עושה את הג'ינסנג לצמח מרפא כה נפוץ? הידעת? על השימוש הנרחב כיום בארומתרפיה ועל עקרונות הרפואה ההומיאופאתית... ולסיום...צמחי מזון בעלי פעילות רפואית: הפלא ופלא, אך גם הירקות והפירות ה"יומיומיים" שאנו אוכלים - בריאים!

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • עמליה ברזילי, דן פלביץ', מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני.