הצבעים הכלל-אפריקאיים
שני שילובים של שלושה צבעים מתייחסים למושג הצבעים הכלל-אפריקאיים: השילוב הראשון אשר שימש גם בדגל אתיופיה הוא השילוב ירוק, זהב ואדום והשילוב השני הוא אדום, שחור וירוק (אשר אומץ על ידי "Universal Negro Improvement Association and African Communities League"), על כן שני השילובים מופיעים בדגלים ובסמלים שונים המייצגים אפריקניזם, זהות אפריקאית, או שחורים כגזע. למרות שבמספר דגלים (כגון דגל ליטא) השימוש בצבעים אינו קשור לנושא.
הצבעים הכלל-אפריקאיים הם: שחור, אדום, זהב וירוק. השחור הוא צבע עורם של תושבי אפריקה, האדום מסמל צבע דמם המכובד של השחורים אשר נשפך בכיבוש אפריקה, הזהב מייצג את הזהב אשר נלקח מהעמים האפריקאיים והירוק מייצג את הצמחייה של אתיופיה הארץ המובטחת.
צבעי אתיופיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – דגל אתיופיה
את הצבעים ירוק, זהב ואדום ניתן כיום לראות בדגלים הלאומיים של מדיות אפריקאיות רבות. מקורו של השילוב בדגל אתיופיה ומשם גם שויכו לתנועת הראסטפארי. הצבעים היו בשימוש בדגלים היסטוריים רבים כגון דגלה של גרנדה המדינה המורית הספרדית. הצבעים מופיעים בבירור על דגלה של אתיופיה משנת 1895 כאשר הפס הירוק הופיע בתחתית. אולם לאחר מספר תקלות שבהן הונף הדגל הפוך בטקסי המדינה, המסורת אומצה על ידי הממשלה האתיופית והפס הירוק עבר לתקרתו של הדגל, מסורת זו אומצה גם על ידי ארגונים אפריקאיים סביב העולם.
מלבד תקופה קצרה של שלטון איטלקי פשיסטי אתיופיה נותרה מחוץ לשליטה אירופאית במרוצת התקופה הקולוניאלית ועל כן הפכה כמודל לחיקוי ולהערצה בעיניי מדינות אפריקאיות חדשות ואימוץ צבעי אתיופיה היה כתוצאה מהערצה זו. המדינה הראשונה אשר אמצה את הצבעים אדום, זהב וירוק עם קבלת עצמאותה הייתה גאנה בשנת 1957.
דגלים עכשוויים עם הצבעים הכלל-אפריקאיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הדגלים הבאים משלבים שלושה או ארבעה מהצבעים הכלל-אפריקאיים כביטוי לזהות האפריקאית.
דגלים היסטוריים עם הצבעים הכלל-אפריקאים
[עריכת קוד מקור | עריכה]-
דגל רואנדה (1961–2001) -
דגל הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (1971–1997) -
דגל כף ורדה (1992-1975)
דגלי אומות היסטוריות
[עריכת קוד מקור | עריכה]דגלי ארגונים
[עריכת קוד מקור | עריכה]ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- Znamierowski, Alfred (2001). The World Encyclopedia of Flags. London: Anness Publishing Ltd.