שיחת משתמש:אריה ענבר/השם היכל עבור TEMPLU
הוספת נושאמראה
תגובה אחרונה: לפני 13 שנים מאת אריה ענבר
מקורות המעידים על התרגום:
- תולדות קהילת בוקרשט - הרב שפרן במאמר של הרב ד"ר שפרן (ממשפחת רבני שפרן הרומנים) היכל קורל של בוקרשט מכונה בשם "ההיכל הקורלי".
- אנציקלופדיה ynet מכנה (ראו כיתוב תמונה בקישור) את היכל קורל של בוקרשט בשם "היכל קורלי".
- תולדות קהילת פוקשאני מצויה בעמוד זה השורה הבאה: "בשנת 1896 נבנה ההיכל הגדול TEMPLUL CEL MARE ועל ידו נבנו שני בתי תפילה וגם משחטת כשרה לעופות.ב . מרגוליס שימש יו"ר חברה קדישא של הקהילה ובנוסף היה גם הגבאי של בית הכנסת הגדול- ההיכל.
- עיתונות יהודית היסטורית - עיתון "המגיד" מיום 15 במאי 1902 במאמר זה מסופר על הכינוס של ציוני רומניה בפאקשאן, בהיכל של יהודי פוקשאן, ב-1902. המילה "היכל" מוזכרת במאמר פעמים רבות.
- אתר המפרט את בתי הכנסת של רומניה ומציג תמונות שלהם לצד הכיתוב הרומני יש גם כיתוב עברי (האותיות מודפסות בסדר הפוך) ובו מוצג למשל השם של "היכל מקהלתי" של בוקרשט או "היכל בעלי המלאכה" של גאלאץ.
- עיתונות יהודית היסטורית - כתבה בעיתון "המליץ" מיום 7 במרץ 1902 בכתבה מתארים את יהדות רומניה (גאלאץ) במילים האלה: "... גם יש להם היכל לנאורים (טעמפעל)...".
- בראיון שנתן הרב רוזן מבוקרשט למעריב ב-2 באפריל 1962 מצוין שלתפילת ליל שבת באים ל"היכל" שלו 800 עד 1000 מתפללים
- עיתונות יהודית היסטורית - כתבה בעיתון "המגיד" מיום 18 במרץ 1868 בכתבה מתוארת ההסתה להרס היכל קורל במילים: "...להסית את ההמון מעם הארץ בעיר הבירה בוקארעסט להתקומם שמה נגד היהודים ולהרוס היכל ה' אשר בנו לתלפיות..."
- עיתונות יהודית היסטורית - עיתון "המליץ" מיום 3/9/1863 מאמר על הקמת בית הכנסת "היכל חדש" באודסה.
- מכתב מוורשה בשבח ההיכלות - פורסם בעיתון המליץ מ-12/11/1893 תוכן המאמר מזכיר שוב ושוב את בתי הכנסת מסוג היכל וגם מציין: "והתקון הזה הלא הוא תקון ההיכלות (טעמפעל).".
- בעיתון "המליץ" מיום 15/11/1889 יש מאמר על קהילות יהודיות בארצות הברית במאמר נכתב: "...להם היכל (טעמפעל) אחד...".
- מאמר בעיתון "הצפירה" מיום 3/7/1890 מצוין במאמר: "...ובנו להם היכלות (טעמפעל)..." וגם מציינים במאמר שההיכל הראשון היה בהמבורג.
- עיתון "המליץ" מיום 19/7/1887 גם בלמברג (לבוב) מוזכר "...בקר גם את היכל התפילה (טעמפעל) אשר למשכילי העברים...".
- עיתון "המגיד" מ-17/8/1870 גם בפראג מציינים ש: "...בהיכל הקודש הנקרא טעמפעל...".
- עיתון "הצפירה" מיום 4/12/1901 מציין ש: "...והיום יש ליהודים היכלות (טעמפעל)...".
- עיתון "חבצלת" מיום 22/10/1880 מספר לנו ש: "... בלבוב ובקר היכל ד' (טעמפעל)..."
- עיתון המגיד מ-3 בפברואר 1869 ובו כתבה בה מתואר היכל קורל של בוקרשט במהלך כל הכתבה הוא נקרא היכל ואף פעם לא בית כנסת.
- כתבה בדואר היום מיום 21 בדצמבר 1927 ובה מתואר ביקור ויצמן ברומניה ורגע השיא, ב"היכל הגדול של יהודי בוקרשט"
- אריה, ראיתי. שמות הערכים הנוכחיים אינם שגיאה, השמות שאתה מציע מצויים בדפי הפניה המפנים לשמות הנוכחיים (וכך אף אחד שמחפש מידע על בתי הכנסת האלה לא ילך לאיבוד).
- עכשיו ניצבת בפנינו ברירה. אפשר לפתוח ב"מלחמת שלושים השנים", עם הזיקוקים והפיצוצים הנילווים לה (במהלכה ודאי תשוב בת-זוגתך ותאשים אותי ואת שכמותי בכך שאנחנו הורסים את הוויקיפדיה). אפשר גם לנסות לחיות עם העובדה כי במקרה הזה, משתי אלטרנטיבות אפשריות נבחרה אחת שפחות מוצאת חן בעיניך (תאמין לי שיש כמה ערכים אחרים שכך אני מתנהל כאן).
- אני מעדיף קצת רגיעה בנושא, ומקווה שגם אתה תבחר את אותה האפשרות. אם כך יקרה, אני מבטיח לא לאזכר את ההכרעה הזו בכל דיון עתידי, מולך או מול אחרים.Oy • שיחה 07:50, 3 בינואר 2011 (IST)
- ראשית אתייחס לצורת הדיון - אני מבקש לדון בצורה עניינית וממוקדת בנושא (אני ממליץ לך למחוק את ההערה המיותרת, המופנית לאדם אחר ואת ההבטחה התמוהה על אי אזכור ההכרעה, אלה דברים שלא תורמים לדיון, הם רק מורידים אותו מהמסלול הענייני לקטטה אישית. אם תקבל את המלצתי ותמחק הערות אלה מדבריך, תוכל למחוק גם את דברי אלה שבסוגריים).
- השמות הכוללים את המילה "היכל" אינם שמות שאני "מציע", אלה השמות שהיו לערכים ושונו ללא הסכמה.
- אפשר לשנות את השם של תל אביב להעיר הגדולה ביותר בישראל אחרי ירושלים ולטעון שזה לא שם שגוי - נכון זה לא יהיה שם שגוי, זה רק לא יהיה השם המדויק ביותר. כך גם עם הערכים האלה - השם המדויק צריך לכלול את המילה היכל.
- לא ברור לי על איזה מלחמה אתה מנבא, אני מבקש לשכנע בעזרת מקורות, האם יש לך מקורות נגדיים? על כך בדיוק היה הדיון הקודם וביקשתם מקורות בעברית - כעת סיפקתי אותם. אז מה הבעייה?
- בברכה. ליש - שיחה 08:30, 3 בינואר 2011 (IST)
- ממש קיוויתי לא לקרוא את התשובה הזו, למרות שהימרתי שתשיב בדיוק בסגנון זה. לדעתי, תשובתך שגויה לכל אורכה וגם מטעה. התממותך באשר לאותה "מלחמה" שמאיימת לפרוץ על רקע זה, מדאיגה כפליים. כבר שכחת שלא מזמן פרשת בקול רעש גדול בדיוק בגלל הנושא הזה? בשביל מה אנחנו צריכים את זה שוב? נסה להבין ששמות הערכים האלה אינם שגויים. אפילו לגישתך, מתוך שני שמות אפשריים נקבע אחד מהם, זה שפחות מוצא חן בעיניך. נסה לחיות עם זה. Oy • שיחה 12:54, 3 בינואר 2011 (IST)
- צר לי שאינך מוכן לנהל דיון ענייני וממוקד בנושא השם העברי המתאים ביותר ל-TEMPEL ובמקום זאת מנסה להעביר את השיחה להתנגחות אישית. השמות הנוכחיים, אליהם הועברו הערכים ללא הסכמה, במחטף, הם לא השמות הטובים ביותר, לכן יש להחזיר את הערכים לשמות המקוריים. ליש - שיחה 07:03, 4 בינואר 2011 (IST)
- ממש קיוויתי לא לקרוא את התשובה הזו, למרות שהימרתי שתשיב בדיוק בסגנון זה. לדעתי, תשובתך שגויה לכל אורכה וגם מטעה. התממותך באשר לאותה "מלחמה" שמאיימת לפרוץ על רקע זה, מדאיגה כפליים. כבר שכחת שלא מזמן פרשת בקול רעש גדול בדיוק בגלל הנושא הזה? בשביל מה אנחנו צריכים את זה שוב? נסה להבין ששמות הערכים האלה אינם שגויים. אפילו לגישתך, מתוך שני שמות אפשריים נקבע אחד מהם, זה שפחות מוצא חן בעיניך. נסה לחיות עם זה. Oy • שיחה 12:54, 3 בינואר 2011 (IST)
- בברכה. ליש - שיחה 08:30, 3 בינואר 2011 (IST)
- [http://www.jewishfed.ro/downloads/realitatea/RE450-451.pdf המציאות היהודית - כתב העת של הקהילה היהודית ברומניה מכנה, בעמוד 27, את המקום בשם "היכל כוראלי".