ביוארכאולוגיה
ביו-ארכאולוגיה היא ענף מדעי המתמקד במחקר של שרידים ביולוגיים הקשורים לאתרים ארכאולוגיים. ביו-ארכאולוגיה כוללת מגוון רחב של תחומים, כולל אנתרופולוגיה פיזית (חקר שרידי אדם), ארכאוזואולוגיה (חקר שרידי בעלי חיים שאינם אנושיים), ארכאובוטניקה (Archaeobotany) (אנ') (חקר שרידי צמחים, כולל זרעים ואבקנים), פלאוגנטיקה (חקר דנ"א עתיק), וטפונומיה (החוקרת את תהליכי המוות, הקבורה וההשתמרות של אורגניזמים).[1]
ביו-ארכאולוגים בוחנים ממצאים ארכאולוגיים ממקור ביולוגי. חלקם עוסקים בעיקר בניתוח של שלדים ועצמות (מכונים osteoarchaeologists) או paleopathologists שעוסקים בעיקר במחלות בעצם. הניתוח לא מוגבל רק לעצמות אלא גם להיבטים ביולוגיים אחרים כמו מומיות או אפילו צואה עתיקה.[2]
המונח נטבע על ידי הארכאולוג הבריטי גרהם קלארק שב-1972 הגדיר אותו כחקר עצמות של בני אדם ובעלי חיים אחרים מאתרים ארכאולוגיים. ג'יין ביוקסטרה המציאה את ההגדרה הנוכחית בארצות הברית בשנת 1977. שרידי אדם יכולים ל להביא ממצאים לגבי בריאות, תרבות, אורח חיים, תזונה, תמותה ומבנה גוף של העבר. למרות שקלארק השתמש בו כדי לתאר רק שרידי אדם ושרידי בעלי חיים, יותר ויותר ארכאולוגים כוללים שרידים בוטניים.
הביו-ארכאולוגיה נוצרה במידה רבה מתוך שיטות המחקר של ארכאולוגיה תהליכית(אנ')(כונתה גם ארכאולוגיה חדשה), שהתפתחה בארצות הברית בשנות ה-70 כתגובה לגישה תרבותית-היסטורית בעיקרה להבנת העבר. תומכי ארכאולוגיה תהליכית דוגלים בבדיקת השערות לגבי האינטראקציה בין תרבות לביולוגיה, או בגישה ביו-תרבותית.
ביוארכאולוגים חוקרים לדוגמה עדויות למחלות או טראומות בממצאים ארכאולוגים, לדוגמה ממצאים על טראומה חמורה ברגל של אדם מלפני 2000 שנה. דוגמה אחרת היא מציאת עדויות עתיקות למלריה בדרום מזרח אסיה המתוארכת לאלף החמישי לפני הספירהאו עדויות לרככת ומחלות בדרכי הנשימה במונגוליה העתיקה. עדויות מהניתוח הביולוגי מוסיפות "חתיכות לפאזל" של הניתוח הארכיאולגיה ומאוששות או פוסלות תאוריות מדעיות בתחום[2] בשנת 2021 נתגלו שרידים של לפחות 49 אנשים, רובם ילדים, בעיירה טולה (אנ') במדינת אידלגו במקסיקו. הניתוח הביו-ארכאולוגי מצביע על כך שהם הוקרבו כקורבנות אדם. סימני התעללות אופיינים מצביעים על הקרבה לאל טלאלוק או לאל Xipe Totec.[3] הדבר עזר לבסס את התאוריה לפיה קורבן אדם היה נהוג ברחבי האימפריה האצטקית.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Bioarchaeology, אוניברסיטת וולונגונג, אוסטרליה
- ^ 1 2 What is a bioarchaeologist?, אוניברסיטת סידני, 2022
- ^ Enríquez, Angélica María Medrano (2021). "Child Sacrifice in Tula: A Bioarcheological Study". Ancient Mesoamerica. 31 (1).