גודני יוהאנסון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גודני יוהאנסון
Guðni Thorlacius Jóhannesson
צילום ממרץ 2017
צילום ממרץ 2017
לידה 22 ביוני 1968 (בן 55)
רייקיאוויק, איסלנד
שם מלא גודני תורלסיוס יוהאנסון
מדינה איסלנד
השכלה
מפלגה ללא שיוך מפלגתי
בת זוג אליזה ריד
אתר האינטרנט הרשמי של גודני יוהאנסון
נשיא איסלנד ה־6
1 באוגוסט 2016 – מכהן
(7 שנים ו־36 שבועות)
פרסים והוקרה
  • מסדר הפיל (24 בינואר 2017)
  • אביר הצלב הגדול של מסדר אולב הקדוש (21 במרץ 2017)
  • הצלב הגדול של מסדר הוורד הלבן של פינלנד עם צווארון (30 במאי 2017)
  • המסדר המלכותי של השרפים (17 בינואר 2018)
  • אביר הצלב הגדול בדרגה מיוחדת של מסדר הכבוד של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה (12 ביוני 2019) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גודני תורלסיוס יוהאנסוןאיסלנדית: Guðni Thorlacius Jóhannesson;‏ נולד ב-22 ביוני 1968) הוא נשיא איסלנד החל מ-1 באוגוסט 2016, שנכנס לתפקידו לאחר שקיבל את רוב הקולות בבחירות לנשיאות שנערכו ב-25 ביוני אותה שנה. יוהאנסון הוא היסטוריון במקצועו ועד לתחילת כהונתו כנשיא הוא שימש כדוצנט באוניברסיטת איסלנד. תחום המחקר שלו הוא היסטוריה איסלנדית מודרנית ובין השאר הוא פרסם מספר מחקרים אודות מלחמת הבקלה, המשבר הכלכלי באיסלנד ומוסד הנשיאות האיסלנדי.

ראשית חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוהאנסון הוא בנם של המורה והעיתונאית מרגרט תורלסיוס ומאמן הספורט יוהאנס סימונדסון. אחיו, פרטקור יוהאנסון, הוא שחקן לשעבר של נבחרת איסלנד בכדוריד.[1] גודני יוהאנסון עצמו שיחק כדוריד בנעוריו, הן באיסלנד והן בממלכה המאוחדת.[1]

יוהאנסון סיים ב-1987 את לימודיו בבית הספר התיכון מנטסקולין שברייקיאוויק וב-1991 הוא הוסמך לתואר ראשון בהיסטוריה ובמדע המדינה על ידי אוניברסיטת וורוויק שבאנגליה. ב-1997 הוא הוסמך לתואר שני בהיסטוריה על ידי אוניברסיטת איסלנד. הוא גם למד גרמנית ורוסית ברמה אוניברסיטאית[1] ב-1999 הוא השלים את לימודי התואר השני שלו בקולג' סנט אנתוני באוניברסיטת אוקספורד. ב-2003 הוא הוסמך לתואר דוקטור בהיסטוריה מטעם אוניברסיטת לונדון.[2]

קריירה[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוהאנסון שימש כמרצה באוניברסיטת איסלנד, באוניברסיטת ביפרוסט שבאיסלנד ובאוניברסיטת לונדון ועד לבחירתו כנשיא הוא שימש כמרצה בכיר באוניברסיטת איסלנד. תחום המחקר שלו הוא היסטוריה מודרנית של איסלנד, שבו הוא פרסם מספר מחקרים, כולל אודות מלחמות הבקלה, המשבר הכלכלי באיסלנד בשנים 20082011 ואודות מוסד הנשיאות האיסלנדי. הוא כתב את הביוגרפיה של גונאר תורודסן, ראש ממשלת איסלנד בשנים 19801983 וספר על תקופת נשיאותו של כריסטיאן אלדיארן.

מועמדותו לנשיאות[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוהאנסון החליט להציג את מועמדותו לתפקיד נשיא איסלנד ב-5 במאי 2016. המצע שלו כלל תמיכה במתן אפשרות לאזרחי איסלנד לבצע תיקונים במשאל עם בחוקה. סקרים מוקדמים הראו על תמיכה משמעותית בו ובעקבות החלטתו של הנשיא המכהן אולפור רגנר גרימסון לפרוש מהמרוץ, עלתה התמיכה ביוהאנסון בסקרים הבאים והגיעה לשיעור של 67% עד 69%, הרבה מעבר לשאר המועמדים.[3] ב-25 ביוני 2016 נבחר יוהאנסון לאחר שזכה ב-39.1% מקולות המצביעים (הבחירות לנשיאות באיסלנד מתנהלות בסיבוב אחד בלבד).[4]

יוהאנסון לא משתייך לשום מפלגה פוליטית באיסלנד. הוא הצהיר שהוא היה מעדיף להיות "נשיא פחות פוליטי" בהשוואה לקודמו בתפקיד, גרימסון. הוא הדגיש את חשיבות אחדותה של המדינה הצפונית הקטנה.

נשיא איסלנד[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוהאנסון הושבע לתפקידו ב-1 באוגוסט 2016.[5] בגיל 48 הוא היה לצעיר ביותר מבין נשיאי איסלנד.

חייו האישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אמונותיו הדתיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוהאנסון לא חבר בשום קהילה דתית מאורגנת, אך הוא גודל כקתולי. הוא עזב את הכנסייה הקתולית עקב חוסר התגובה והעדר הטיפול בדיווחים על פשעים שבוצעו על ידי כמרים. הוא הצהיר שאמונתו הדתית היא ההכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות האדם, באומרו, "בני האדם נולדו חופשיים, שווים בכבודם ובזכויותיהם. בני האדם ניחנו בהיגיון ובמודעות ועליהם לפעול ברוח האחווה זה כלפי זה".

משפחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

יוהאנסון הוא בנם של המורה והעיתונאית מרגרט תורלסיוס ושל איש החינוך הגופני והמאמן יוהאנס סימונדסון. אביו מת ממחלת הסרטן בגיל 42. יש לו שני אחים, פרטקור יוהאנסון, לשעבר שחקן נבחרת איסלנד בכדוריד והחל מנובמבר 2011 משמש כמאמן נבחרת אוסטריה בכדוריד ויוהאנס, העוסק בניתוח מערכות.

ב-2004 נשא יוהאנסון לאישה את אליזה ריד והם הביאו לעולם ארבעה ילדים. השניים הכירו בעת לימודיהם בבריטניה ועברו לאיסלנד ב-2003. ליוהאנסון בת מנישואיו הקודמים.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גודני יוהאנסון בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]