האבל (נהר)
האבל (גרמנית: Havel) הוא נהר בצפון-מזרח גרמניה, הזורם במדינות גרמניה הבאות: מקלנבורג-מערב פומרן, ברנדנבורג, ברלין ו-סקסוניה-אנהלט. זהו יובלו הימני של האלבה ואורכו 325 קילומטרים. עם זאת, המרחק הישיר ממקורו לפיו הוא רק 94 ק"מ. ניתן לנווט ולשוט בו בחלק גדול מאורכו והוא מספק חוליה חשובה בחיבורי דרכי המים בין מזרח ומערב גרמניה, כמו גם מחוצה לה.
מקורו
[עריכת קוד מקור | עריכה]המקור של האבל נמצא באזור האגמים במקלנבורג, בין אגם מוריץ לעיר של נויברנדנבורג. אין מקור גלוי לעין בצורה של מעיין, אך מקורו של הנהר באגמים בסמוך לאנקרסגן, קרוב לדרום מזרח קו פרשת המים בין הצפון לים הבלטי. משם הנהר זורם בתחילה דרומה, ובסופו של דבר מצטרף לאלבה, אשר בתורו זורם לים הצפוני. כל נהר שמצפון-מזרח לו זורם לים הבלטי. הנהר נכנס לברנדנבורג ליד העיירה Fürstenberg . במסלולו העליון ובין ברלין לברנדנבורג יוצר ההאבל כמה אגמים.
היובל העיקרי של ההאבל הוא שפרה שמצטרף להאבל בשפנדאו, רובע מערבי של ברלין, והוא ארוך יותר ומספק יותר מים מההאבל עצמה מעל המפגש. היובל השני בגודלו הוא הריין, שנקרא בימי הביניים על ידי מתיישבים מהריין התחתון. האזור סביב וצפון אמצע האוול נקרא האוולנד. הוא מורכב מגבעות חוליות ומביצות נמוכות. כמה קילומטרים מהנהר, לפני המפגש עם האלבה ליד האבלברג, נמצאים במדינת סקסוניה-אנהלט. בשל שיפועו המינימלי הוא רגיש למים גבוהים באלבה.
אלא אם כן בשיטפונות קיצוניים, אם הסוללה של האלבה שקועה, זרימת האבל תשתפר על ידי גנבסדורף וורפלוטר (משהו כמו "נפילת גנבסדורף"). לפי תעלה זו, שפת האבל, שבאופן טבעי תהיה ליד האברברג, ממוקמת 11 ק"מ במורד הזרם. מכיוון שמהלך האלבה יש שיפוע גבוה יותר מאשר האבל, ניתן לשמור על מפלס המים של האבל בהברברג 1.4 מטר מתחת לאלבה (בצומת תעלת התקשורת החוצה, מוגן באמצעות מנעול).
עיירות לאורך הנהר כוללות: Fürstenberg, Zehdenick, Oranienburg, Berlin, Potsdam, Werder, קצין, ברנדנבורג, פרמניץ, Rathenow והבלברג.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]במקורות יווניים או לטיניים קודמים, שמו של הנהר נכתב גם כהולה, הבולה, האוולה. שם הנהר האבל קשור ל- Haff, habe, hafen, MHG Hafen שפירושו נמל, נמל). האנשים הסלאביים שעברו מאוחר יותר לאזור האבל נקראו במקורות גרמניים Heveller (מדי פעם בשם Havolane).
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- האבל, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)