לדלג לתוכן

האגודה הלאומית הנורווגית של רועי האיילים הסאמים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

האגודה הלאומית הנורווגית של רועי האיילים הסאמיםנורווגית: Norske Reindriftsamers Landsforbund, בסאמית צפונית: Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvi, בסאמית דרומית: Nøørjen Saemiej Rijhkesiebrie), בראשי תיבות: NRL/NBR, היא ארגון סחר ואינטרסים לאומי של רועי איילים שנוסד ב־1947.[1] ה־NRL/NBR מורשה לנהל משא ומתן עם המדינה על הסכם גידול האיילים השנתי.[2]

הNRL/NBR היא אחד משמונת הארגונים החברים במועצת הסאמי.

מטרתו הרשמית של NRL/NBR היא לקדם את האינטרסים של רועי האיילים מבחינה כלכלית, אקדמית, חברתית ותרבותית. האגודה נדרשת לפעול למען אחדות בין רועי האיילים ולמען יכולתם של רועי האיילים לשלוט על פיתוח הענף, וזאת על בסיס התפיסה המשפטית המקובלת ולפי העקרונות שבבסיס הפעילות העסקית של רועי האיילים.

הNRL/NBR פועל אקטיבית כדי לשמר את זכותו לייצג את רועי האיילים מול המדינה וכדי שלפרלמנט הסאמי לא תהיה השפעה פוליטית על נושא גידול האיילים.

הNRL/NBR נוסדה בטרומסה ב-1948. לייסודו הרשמי קדמו דיונים בשאלה האם הארגון צריך להיות ארגון מתון המייצג אינטרסים מסחריים, או ארגון אקטיביסטי יותר שצריך לייצג את כלל הסאמים, כאשר מינהל גידול האיילים הלאומי (נו'), שהיה מוכר גם כ"מינהל הלאפי" (lappefogndene) ו"הישות הלאפית" (Lappevesenet), שלא תמך באוריינטציה סאמית רחבה והעדיף ארגון מתון. על פי הסוציולוג פר אוטנס (נו') מדובר היה למעשה מצד המינהל בטקטיקות של הפרד ומשול וניסיון לשליטה מבפנים, אם כי ההיסטוריון בארד ארוה ברג (נו') מציין שהסאמים הדרומיים, למשל, היו אכן מעוניינים בארגון עסקי דומה להתאחדות האיכרים או התאחדות הדייגים על מנת להגדיל את משקלם במשא ומתן עם הרשויות.

הNRL נועדה לאגד יחידים על בסיס מקצועי, ובכך הייתה שונה מארגון הסאמי ליטו (פי') שנוסד ב־1945 בפינלנד והיה ארגון קהילתי, ושונה גם מן הקונפדרציה הלאומית הסאמית של שוודיה שנוסדה ב־1950 ונועדה לעמותות ועיירות סאמיות.

עם חזרתם מן המפגש המייסד של ה־NRL נהרגו כמה מחבריה בתאונת דרכים שנודעה בשם תאונת דונדרלאנדסדאל (נו').

במהלך שנות ה-50 נעשתה ה־NRL ארגון שאיגד בעיקר את הסאמים מדרום לפינמארק. לפי בארד ארוה ברג הסיבה היא שהארגון לא עסק בהורדת מס עבור גידול איילים, שהיה מוקד העניין של הסאמים הצפוניים. ובכלל הסאמים הצפוניים נטו להתנגד להקמת קואופרטיבים ולמעורבות של המדינה, ותפסו את רעיית האיילים ככזו שתתקיים בכל מקרה ללא צורך להשקיע משאבי בהתאגדויות. הפעם הראשונה שסאמי צפוני עמד בראש הארגון הייתה ב־1960 עם כניסתו של אנדרס בר ג'וניור (נו') מקאראשוק שבפינמארק לתפקיד, לאחר שקודמו, נילס א. קאפפייל (נו'), הודח כפי הנראה בשל תמיכה דלה והשקפות קומוניסטיות שהיו מוקצות מבחינת רוב הסאמים בפינמארק. לאחר בחירתו החל הארגון לקבל תמיכה מצד הממשל בנושא גידול האיילים.

החל משנות ה־70 נוצר ל־NRL מבנה ארגוני שכולל דירקטוריון שממוקם בפינמארק, ומזכירות שממוקמת בטרומסה.

ראשי הארגון[3]

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "Hvem blir ny leder?". NRK Sápmi. 2012-06-09.
  2. ^ "Forhandlingene om Reindriftsavtalen 2019/2020 - NRLs krav". Landbruks- og matdepartementet. 2019-01-10.
  3. ^ Bjørn Hildonen. "Tidligere NRL ledere". Finnmark Dagblad 2014.06.16. Hammerfest. p. 5.
  4. ^ Bjørn Hildonen. "Nyvalgt NRL-leder Ellinor Marita Jåma (34): - Kjempemotivert". Finnmark Dagblad 2014.06.16. Hammerfest. pp. 4–5.

ביבליוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Berg, Bård A. (1997). Næring og kultur – norske reindriftsamers landsforbund 50 år : 1947-97. Davvi girji. ISBN 9788273743800.
  • Andresen, Astri; Evjen, Bjørg og Ryymin, Teemu (2021). Samenes historie fra 1750 til 2010. Oslo: Cappelen Damm Akademisk. ISBN 978-82-02-23554-3.{{cite book}}: תחזוקה - ציטוט: שימוש בפרמטר authors (link)

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]