לדלג לתוכן

ליסה רנדל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ליסה רנדל
Lisa Randall
לידה 18 ביוני 1962 (בת 62)
קווינס, ניו יורק, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי פיזיקה
מקום מגורים ארצות הברית
מקום לימודים
מנחה לדוקטורט Howard Georgi עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
תלמידי דוקטורט Csaba Csáki, Shufang Su, Witold Skiba, Matthew D Schwartz עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • פרס סאקורי (2019)
  • מלגת גוגנהיים (2018)
  • פרס אנדרו גמאנט (2012)
  • Erna Hamburger Prize (2010)
  • עמיתת האקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים
  • עמית החברה הפיזיקלית האמריקאית
  • פרס יוליוס וס (2015)
  • פרס לילינפלד (2007)
  • הפרס הנשיאותי לחוקר הצעיר (1992) עריכת הנתון בוויקינתונים
תרומות עיקריות
חקר חלקיקים אלמנטריים וכוחות היסוד
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ליסה רנדלאנגלית: Lisa Randall; נולדה ב-18 ביוני 1962) היא פרופסור לפיזיקה תאורטית באוניברסיטת הרווארד, העוסקת בפיזיקת חלקיקים, בתורת המיתרים ובקוסמולוגיה. היא האישה הראשונה שקיבלה קביעות במחלקה לפיזיקה באוניברסיטת פרינסטון והפיזיקאית התאורטית הראשונה שקיבלה קביעות ב-MIT ובהרווארד.

רנדל למדה בתיכון סטויווסנט היוקרתי בניו יורק, בכיתה בה למד גם הפיזיקאי בריאן גרין, וסיימה את לימודיה ב-1980. היא קיבלה תואר BA מאוניברסיטת הרווארד ב-1983, ושם גם השלימה את עבודת הדוקטורט שלה ב-1987, בהנחייתו של הווארד ג'ורג'י (Howard Georgi). לאחר תקופה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, עבודת בתר-דוקטורט במעבדת לורנס ברקלי, ומשרת מרצה זוטר בהרווארד, הצטרפה ב-1991 לפקולטה לפיזיקה ב-MIT. בין 1998 ו-2000 שימשה כפרופסור במינוי משותף בפרינסטון וב-MIT, וב-2001 חזרה להרווארד כפרופסור מן המניין.

היא חברה באקדמיה האמריקאית לאמנויות ומדעים (American Academy of Arts and Sciences) ובחברה האמריקאית לפיזיקה (American Physical Society). בסתיו 2004 הייתה הפיזיקאי התאורטי המצוטט ביותר בחמש השנים הקודמות.

מחקרה של רנדל עוסק בחלקיקים אלמנטריים ובכוחות היסוד, והיא מעורבת בחקר מגוון רחב של מודלים, האחרון שבהם כולל ממדי מרחב נוספים (Randall-Sundrum model). היא עסקה גם בסימטריית-על, observables של המודל הסטנדרטי, תפיחה קוסמית, באריוגנזה, התאוריה המאוחדת הגדולה, תורת היחסות הכללית ותורת המיתרים.

לרנדל יצאו מוניטין גם מחוץ לעולם האקדמיה. הספר שכתבה, "מעברים מעוקמים: חשיפתה של תעלומת הממדים הנסתרים ביקום"[1], נכלל ברשימת 100 הספרים הבולטים של הניו יורק טיימס לשנת 2005. מגזין ניוזוויק הגדיר אותה כ"אחת הפיזיקאים התאורטיים המבטיחים בדורה" ניוזוויק, גיליון 2 בינואר 2006. ביולי 2006 התפרסם ראיון אתה במגזין המדע הפופולרי Discover[2]. במאי 2007 הופיעה רנדל ברשימת 100 האנשים המשפיעים ביותר של הטיים מגזין (Time 100), בקבוצת "מדענים והוגי דעות".

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ליסה רנדל בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Warped Passages: Unraveling the Mysteries of the Universe's Hidden Dimensions
  2. ^ הריאיון עם ליסה רנדל במגזין Discover