חוליה (אנטומיה) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
SieBot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: ms:Tulang belakang
VolkovBot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: io:Vertebro
שורה 33: שורה 33:
[[hu:Gerinc]]
[[hu:Gerinc]]
[[id:Tulang punggung]]
[[id:Tulang punggung]]
[[io:Vertebro]]
[[it:Vertebra]]
[[it:Vertebra]]
[[ja:椎骨]]
[[ja:椎骨]]

גרסה מ־13:49, 29 ביולי 2008

חוליה חזית. מבט על.

חוליה היא עצם לא סדירה בצורתה, המהווה חלק מעמוד השדרה.

חוליות אצל האדם

שלושים ושלוש חוליות מרכיבות את עמוד השדרה, כולל את חמש החוליות המאוחות המרכיבות את עצם העצה (בין כל החוליות האחרות נמצא דיסק בין-חולייתי) ואת ארבע החוליות המאוחות המרכיבות את עצם העוקץ (עצם הזנב). שאר החוליות, מחולקות לשלושה אזורים: אזור הצוואר (שבע חוליות), האזור החזי (שתים עשרה חוליות) והאזור המותני (חמש חוליות). במופעים גנטים חריגים, ניתן למצוא מספר שונה של חוליות בכל אזור.

להוציא את שתי החוליות הצוואריות הראשונות, לחוליות אמיתיות (אלו ששייכות לשלושת האזורים העליונים) מאפיינים דומים, שניתן להדגים על ידי בחינת חוליה חזית.

מבנה כללי

חוליה חזית. מבט צד.

חוליה מורכבת משני מבנים מרכזיים: חלק קדמי, הוא גוף החוליה וחלק אחורי - קשת החוליה או הקשת העצבית. קשת החוליה יוצרת את נקב החוליה. קשת החוליה מורכבת משתי רגליות (Pedicles) ומשני לוחות (Lamina) ומהווה את הבסיס לשבעה זיזים: ארבעה זיזים מפרקיים, שני זיזים רוחביים וזיז קוצי אחד. את הזיזים הקוציים של החוליות, אפשר לראות ולמשש במבט אחורי על גב.

בזיזים נאחזים שרירי שלד שונים ורצועות.

כאשר כל החוליות מופרקות זו לזו, גופי החוליה יוצרים עמוד חזק שתומך בראש ובגו. קשתות החוליה יוצרות תעלה מגינה, בתוכה עובר חוט השדרה. בין כל שתי חוליות, דרך הנקבים הבין-חולייתים, אחד בכל צד, יוצאים העצבים וכלי הדם השדרתיים.

ראו גם

תבנית:נ