פיגועי הירי בקופנהגן (2015)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
פיגועי הירי בקופנהגן
חלק מטרור אסלאמי באירופה
פרחים במקום הפיגוע בבית הכנסת הגדול
פרחים במקום הפיגוע בבית הכנסת הגדול
תאריך 14 בפברואר 2015 – 15 בפברואר 2015 (יומיים) עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קופנהגן, Krudttønden, בית הכנסת הגדול של קופנהגן עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 55°42′19″N 12°34′28″E / 55.7054°N 12.5744°E / 55.7054; 12.5744
סוג ירי המוני עריכת הנתון בוויקינתונים
הרוגים 3 עריכת הנתון בוויקינתונים
פצועים 5 עריכת הנתון בוויקינתונים
מבצע עומר אל-חוסיין עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר מפגעים 1 עריכת הנתון בוויקינתונים
(למפת קופנהגן רגילה)
 
פיגועי הירי בקופנהגן
פיגועי הירי בקופנהגן
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פיגועי הירי בקופנהגן היו פיגועי ירי ב-14 וב-15 בפברואר 2015 בקופנהגן, בירת דנמרק. שני אזרחים והמחבל נהרגו, וחמישה שוטרים נפצעו.

הפיגוע הראשון אירע ב-14 בפברואר בבית קפה בקופנהגן שבו התקיים כנס "אמנות, חילול הקודש וחופש הביטוי". המחבל פתח באש לעבר בית הקפה, הרג אחד ופצע שלושה שוטרים. הקריקטוריסט השוודי לארס וילקס שהה בבית הקפה וככל הנראה היה היעד למתקפה, מפני שהכעיס מוסלמים קיצוניים ב-2007 כשאייר את הנביא מוחמד בעל גוף של כלב. הפיגוע השני אירע מאוחר יותר בלילה, ב-15 בפברואר, מחוץ לבית הכנסת הגדול של קופנהגן. המחבל ירה למוות במאבטח יהודי שאיבטח בת מצווה, ופצע שני שוטרים. מאוחר יותר בבוקר המחבל פתח באש ליד תחנת הרכבת נורפורט בקופנהגן לעבר שוטרים והם חיסלו אותו. הוא זוהה כעומר אל-חוסיין, כמי שביצע את כל הפיגועים.

הפיגועים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפיגוע בבית הקפה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקום הפיגוע בבית הקפה

הקריקטוריסט השוודי לארס וילקס היה מאוים מגורמי אסלאם רדיקלי בגלל קריקטורה אותה צייר ב-2007 המתארת את מוחמד כבעל גוף של כלב. הוא אף לא התחרט על מעשיו[1]. ב-14 בפברואר 2015 בשעה 15:00 (באזור הזמן של מרכז אירופה) התקיים אירוע שכונה "אמנות, חילול הקודש וחופש הביטוי" (בדנית: Kunst, blasfemi og ytringsfrihed) בבית קפה בקופנהגן, בירת דנמרק. באירוע היה אמור להתקיים גם דיון במתקפה במערכת העיתון שרלי הבדו שאירעה חודש לפני כן[2].

המחבל ניסה לפלס דרכו למרכז התרבותי בו שוכן בית הקפה תוך הימנעות מהכניסה הראשית. פין נוגרד, במאי קולנוע שהשתתף באירוע ויצא רגע החוצה, נתקל בשעה 15:33 במחבל שניסה להיכנס, ניסה לעצור אותו, ונורה למוות. לאחר הירי בנוגרד פתח המחבל באש וירה 27 כדורים לעבר החלון של המרכז התרבותי, ופצע שלושה שוטרים. שלושת השוטרים שנפצעו ושני קצינים שוודיים שאיבטחו את לארס וילקס החזירו באש, אך המחבל חטף פולקסווגן פולו כהה ונמלט. המכונית נמצאה מאוחר יותר נטושה במרחק מספר קילומטרים משם[3].

השוטרים השוודיים טענו כי פגעו במחבל, והעריכו שהוא לובש אפוד מגן, כך על פי מקורות משטרתיים עלומי שם שמסרו את הידיעה לעיתון Sydsvenskan השוודי[4].

הפיגוע בבית הכנסת הגדול[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחסום משטרתי לאחר הפיגוע בבית הכנסת הגדול

בשעה 00:50 ב-15 בפברואר אירע פיגוע ירי שני בבית הכנסת הגדול במרכז קופנהגן. 80 איש נכחו בטקס בת מצווה שהתקיים במקום. המחבל שהתחזה לשיכור החל להתקרב ליעדו מבלי לעורר חשד, פתח באש וירה 9 כדורים. דן אוזן, חבר הקהילה היהודית שעבד כמאבטח, נפצע מירי בראשו ונפטר מאוחר יותר מפצעיו. 2 שוטרים נוספים נפצעו מירי בידיים וברגליים.

המחבל לא נפגע מירי השוטרים, ונמלט מבלי להיכנס לבית הכנסת. המשטרה פינתה את האזורים הסמוכים לתחנת הרכבת נורפורט, ולא איפשרה לרכבות לעצור שם[5].

חיסול המחבל[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשעות הבוקר המוקדמות של ה-15 בפברואר, המחבל ניגש לדירה בבניין שהייתה תחת מעקב של המשטרה, בה ביקר בין שני הפיגועים. כשהשוטרים קראו לעברו, הוא החל לירות עליהם. המחבל נהרג בשעה 04:50 במהלך חילופי האש. מקום החיסול היה בלוק בניינים אחד מערבה מתחנת הרכבת נורפורט בצפון קופנהגן. מפקח המשטרה הראשי אישר כי האיש שנהרג מירי המשטרה הוא שביצע את הפיגועים[6].

על פי היועץ המשפטי של שני השוטרים שירו במחבל, הוא נורה לפחות 30 פעמים לפני שהתמוטט, דבר שגרם להשערה שהמחבל לבש אפוד מגן.

המחבל[עריכת קוד מקור | עריכה]

עומר אל-חוסיין (11 בספטמבר 1992 - 15 בפברואר 2015) זוהה כמחבל שביצע את הפיגועים בבית הקפה ובבית הכנסת. הוא נולד בוורדינגבורג שבדנמרק, להורים ירדנים-פלסטינים, וגדל בקופנהגן וירדן. אל-חמיד היה מוכר למשטרה ולמודיעין הדני. כשהיה בבית הספר היסודי הוריו התגרשו והוא נשאר לגור עם אמו. כאשר היה בן 12, שלחה אותו אמו לירדן, שם חי 3 שנים. באותו זמן היו לו בעיות בבית הספר. הוא החל להיות חבר בכנופיה, נידון פעמיים על אלימות, החזקת נשק לא חוקי, והחזקת חשיש לפני 2013.

בנובמבר 2013 אל-חוסיין היה מבוקש על ידי המשטרה בגלל שדקר אדם ברכבת[7]. הוא נתפס בינואר 2014 והושם במעצר. דו"ח דאגה נעשה עליו על ידי הכלא ונשלח לשירותי הביטחון והמודיעין הדנים בספטמבר 2014, כאשר שינה את התנהגותו והפך ל"דתי מאוד". בדצמבר אותה שנה הוא נידון לשנתיים מאסר. לבסוף הוא שוחרר ב-30 בינואר 2015.

חקירת הפיגועים[עריכת קוד מקור | עריכה]

המשטרה הדנית ציינה שהיא חוקרת את האירוע כאקט של טרור, ואולי ניסיון התנקשות בלארס וילקס, אך מניעיו של היורה אינם ברורים דיים.

ב-16 בפברואר נמסר מהמשטרה כי אחד מהשוטרים נפגע מירי בחזה, אך אפוד המגן שלו מנע ממנו פגיעה קשה. באותו יום פרסמה המשטרה שהמחבל השתמש ברובה בבית הקפה, ובאקדח בבית הכנסת. ב-17 בפברואר פרסמה המשטרה שהמחבל השתמש ברובה M/95 בבית הקפה, ובשני אקדחים בבית הכנסת.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]