אנדוהדרל פולרן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תמונת מיקרוסקופיה אלקטרונית של M3N@C80. אטומי מתכת נראים כנקודות שחורות בתוך מולקולות פולרן, עם קשר כפול ב C80

אנדוהדרל פולרןאנגלית: Endohedral Fullerene), או אנדופולרן (Endofullerene) הוא פולרן בעל אטומים, יונים או צברי אטומים נוספים כלואים בתוך הספירה הפנימית שלהם.

הלנתן C70 הראשון שסונתז ב-1985 נקרא La@C60.

הסימן "@" בשם הוא נוטציה המסמלת מולקולה קטנה הכלואה במעטפת.

אנדוהדרל פולרן עשוי להיות החומר היקר בעולם; עלות הפקתו עומדת על 145 מיליון דולר לגרם. מחקרים שונים נעשים בנוגע לשימושים אפשריים שלו, כאשר אחת האפשרויות היא שישמש לייצור שעונים מדויקים שיחליפו את השעונים האטומיים המדויקים, אך הגדולים יחסית. שעון כזה יוכל להיות בגודל של שבב ומדויק מאוד ועל ידי כך לשבת בתוך מכשירים ניידים. אם אכן יצליח לשמש כשעון כזה הוא עשוי להגדיל את דיוק ה-GPS במכשירים ניידים מדיוק של כמה מטרים לדיוק ברמה של מילימטר בודד.

סימון[עריכת קוד מקור | עריכה]

בכתיב כימי מקובל, באקמינסטרפולרן (C60) עם אטום (M) היה נכתב כ: MC60, ללא כל תלות ביחס להימצאות M בתוך או מחוץ לפולרן. כדי לאפשר דיון מפורט יותר עם איבוד מידע מינימלי, סימון מפורש יותר הוצע בשנת 1991, בו אטומים מצד שמאל לסימן ה-"@" נמצא פיזית בתוך רשת אטומים הרשומים מצד ימין לסימן ה-"@". בדוגמה שהבאנו לעיל, הסימון הנכון יהיה M@C60, אם M נמצא בתוך רשת אטומי הפחמן.

סימון מורכב יותר יכול להיות: (K2(K@C59B, אשר מבטא מצב של רשת של 60 אטומי כלוב פולרן עם אטום בורון אחד מוחלף בפחמן ברשת גאודטית, עם אשלגן בודד כלוא בפנים, ועם שני אטומי אשלגן קשורים מבחוץ.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנדוהדרל פולרן בוויקישיתוף