הברודס

הברודס
The Broads
מידע כללי
תאריך הקמה 1988
מבקרים בשנה כ-7 מיליון בשנה (נכון ל־2020)
גוף מנהל רשות הברודס
נתונים ומידות
שטח 303 קמ"ר
מיקום
מדינה אנגליה
מיקום נורפוק, סאפוק עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 52°43′27″N 1°38′27″E / 52.724166666667°N 1.6408333333333°E / 52.724166666667; 1.6408333333333
http://www.eryri-npa.gov.uk/home

מפת רשות הברודס במזרח אנגליה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הברודסאנגלית: The Broads), המוכר גם בשם הנורפק ברודס, הוא אזור במזרח אנגליה המאופיין בתעלות מים ואגמים הניתנים לשיוט.

אזור הברודס אינו כלול באופן רשמי בין הפארקים הלאומיים של הממלכה המאוחדת, אך נמצא במעמד שימור כמעט זהה לכך, כאשר הוא מנוהל על ידי רשות הברודס ולעיתים מכונה באופן לא רשמי "הפארק הלאומי הברודס". שטחי הברודס נמצאים בעיקר במחוז נורפוק ("הנורפוק ברודס") עם חלק קטן יותר במחוז סאפוק השכן ("הסאפוק ברודס"), אך עם זאת האזור כולו זכה לכינוי "נורפוק ברודס". מלבד הערך של הברודס כשמורת טבע, האזור נחשב לאזור השיוט השלישי בגודלו באי הבריטי, לכן רשות הברודס אחראית גם על תנועת השייט בגופי המים מה שמונע מהאזור להוות פארק לאומי רשמי.

אזור הברודס מוגן החל משנת 1976 כאתר רמסר.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

אזור הברודס כולל שבעה נהרות עיקריים ומספר יובלים, שביניהם אזורים מוצפים, מאגרים טבעיים ותעלות מים. עד לשנות ה-60 היה נהוג לחשוב שכל האוזר הוא תוצאה של הצפה טבעית של מישור החוף וערוצי הנחל, אז התגלה כי הרבה ממאפייני הנוף נוצרו באמצעות כריה מאסיבית של אדמת כבול באזור במהלך ימי הביניים. עם העלייה במפלס הים, האזורים שנחפרו הוצפו בהדרגה[1], למרות הקמה של סכרים וטחנות רוח לשאיבת המים (בדומה לנהוג בהולנד) נוצרו אותם גופי מים ייחודיים.

לאורך השנים בין המאה ה-17 ותחילת המאה ה-20 נעשו ניסיונות שונים להרחבת נתיבי השייט והעמקה של חלק מהתעלות לשימוש כלי שיט, בנוסף התפתחות תעשייתית ועירונית באזורים שונים בברודס הביאו לשינוי הערוצים והתעלות והסדרה של גבולות גופי המים. משום שורב גופי המים הם למעשה שטחים מוצפים מהים, ברובם הם מושפעים מתנועת הגאות והשפל, כך שככל שמתקרבים לים הגאות והשפל קיצוניים יותר בעוד שבאזורים פנימיים יותר הם כמעט ולא מורגשים.

הנהרות העיקריים כוללים את נהר הייר (River Yare) שהוא הנהר המרכזי שמנקז אליו את רוב ערוצי המים. הוא עובר דרומית לנוריץ' ונשפך לים סמוך לגרייט ירמות'. נהר הביור (River Bure), נהר השט (River Chet), נהר הוונסום (River Wensum) ונהר הווייבני (River Waveney) כולם יובלים של הייר; נהר הביור (River Bure) שהוא יובל מרכזי של הייר; נהר הת'רן (River Thurne) ונהר האנט (River Ant) שהם יובלים של הביור. מעבר לנהרות אלו כאמור ישנה רשת של תעלות "ברודס" המקשרות בין גופי המים השונים ואזורים מוצפים נוספים לאורך הנהרות, הנחלים ותעלום המים.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ קתדרלת נורוויץ' לדוגמה כרתה לבדה כ-320,000 טון כבול בשנה מהאזור.