משתמש:REGNEWNAME/דוריס שאטשניידר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

דוריס שאטשניידר (באנגלית: Doris Schattschneider; נולדה ב-19 באוקטובר, 1939 במדינת ניו יורק), היא מתמטיקאית אמריקאית בעלת תואר דוקטור למתמטיקה מטעם אוניברסיטת ייל. ידועה בעיקר בשל מחקריה בתחום ריצוף של המישור באמצעות מחומשים. עבור מחקריה בתחום זה אף זכתה במספר פרסים, ובניהם פרס האגודה המתמטית של אמריקה ע״ש קארל ב. אלנדוארפר[1], ועוד.

תולדות חייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

דוריס שאטשניידר נולדה בשם דוריס ווד, כבת שניה במשפחתה, בסטטאן איילנד שבניו יורק[2]. אביה, רוברט ווד הבן, היה מהנדס מכונות בעיריית ניו יורק. אמה, שרלוט ווד, היתה מורה ללטינית בתיכונים האזוריים ובעלת תואר שני בחקר התקופה הקלאסית מאוניברסיטת קורנל. כאשר היתה בת שנה בלבד, עזב אביה על מנת לשרת כמהנדס בצבא ארצות הברית באירופה. עת שהה שם, עברה המשפחה לעיירה לייק פלאסיד (Lake Placid) במדינת ניו יורק, ושם החלה מאוחר יותר את לימודיה בבית הספר הציבורי.

היא למדה לקרוא ולכתוב כאשר היתה בת ארבע בלבד, וכאשר חזרה המשפחה אל סטטאן איילנד עם סיום מלחמת העולם השניה, בלטה כתלמידה מוכשרת ומחוננת. אהבתה למתמטיקה ואומנות החלה בתיכון.

היא סיימה את לימודיה בתיכון בהצטיינות, והחלה ללמוד באוניברסיטת רוצ׳סטר במדינת ניו יורק. למרות ששקלה בתחילה לימודי רפואה ועבודה כאחות[3], בחרה שאטשניידר בלימודי מתמטיקה. היא סימה את תארה הראשון מטעם האוניברסיטה בהצטיינות, ושנה מאוחר יותר - בשנת 1962 - נשאה לדיוויד שאטשניידר, דוקטור לאומניות מטעם אוניברסיטת שיקגו. לשניים נולדה בת אחת, לורה אלן שאטשניידר.

היא המשיכה את לימודיה באוניברסיטת ייל, ולאחר שסיימה תואר שני המשיכה ללימודי דוקטורט. את התואר קבלה בשנת 1966, על עבודתה בתחום השורשים המוגבלים של קבוצה אלגברית פשוטה למחצה[2]. מנחה התזה שלה היה המתמטיקאי טסונאו טאמגאווה (Tamagawa Tsuneo). לאחר שהשלימה את לימודי הדוקטורט, עבדה כמרצה באוניברסיטת נורת׳ווסטרן באילינוי במשך שנה. היא המשיכה ללמד באוניברסיטאות נוספות, כמו קמפוס שיקגו[3], עד אשר החלה ללמד באוניברסיטת מורביה, פנסילבניה, שם עבדה עד לפרישתה.

מחקריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב - ריצוף של המישור

עבודתה של שאטשניידר עסקה בריצוף במצולעים, אולם היא נודעה בעיקר בזכות עבודתה עם מחומשים. ריצוף של המישור הוא ענף במתמטיקה הבוחן מהן התכונות המתמטיות שצורה צריכה, על מנת שתוכל לרצף מישור לבדה, ללא חורים או צורות נוספות - לדוגמא, כוורת דבורים הבנויה ממשושים אחידים[4].

בעוד שמשפחות מסוימות של מצולעים - כמו מרובעים ומשולשים - הן תמיד בעלות תכונות אלו, ישנן משפחות יוצאות דופן, לדוגמא, מחומשים. במהלך עבודתה, חקרה שאטנשיידר מה סימן ההיכר של מחומשים שניתן ליצור מהם ריצוף ואלו שלא, אולם בעוד אפיינה מספר מחומשים רלוונטים, בעית המחומשים בכללותה נותרה עדין לא פתורה. למעשה, יתכן וקיימים מחומשים נוספים הניתנים לשימוש במישור וטרם התגלו[1].

תרומתה הגדולה של שאטשניידר היתה אפיונם של מספר מחומשים נוספים בתחום הריצוף במישור. במסגרת תרומה זו, הקפידה להעניק הכרה לגילויהם של מתמטיקאים חובבים[1]. דוגמא לכך ניתן למצוא במקרה מרג׳ורי רייס. מרג׳ורי רייס נחשפה לענף הריצוף המישורי על ידי תוכנית בידור מתמטית של המתמטיקאי הנודע מרטין גרדנר, ומצאה בעצמה כמה מחומשים נוספים. אלו נבדקו על ידי שאטשניידר, ולאחר יותר הובאו לתשומת ליבה של האגודה המתמטית באוסטרליה, וכך פשטה ההכרה במחומשים נוספים אלו בעולם המתמטי.

במהלך שנות עבודתה פרסמה מעל ארבעים מאמרים מקצועיים בתחומי הקומבינטוריקה, הגיאומטריה, ועוד[5].

פעילות נוספות[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרסים וספרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • פרס קרל ב. אלנדוארפר - 1978
  • פרס דבורה ופרנקלין טפר חיימו - 1993

שטאנשניידר עסקה בהנגשה ופופולריזציה של המדע, ועשתה זו באמצעות כתיבת ספרים אודות הגיאומטריה מאחורי יצירותיו של האומן ההולנדי מוריץ קורנליס אשר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ 1 2 3 Doris Schattschneider, Perplexing Pentagons, web.archive.org, ‏13.8.2016
  2. ^ 1 2 3 Doris Schattschneider, Mathwomen, ‏12.1.2022
  3. ^ 1 2 J J O'Connor and E F Robertson, Doris Jean Wood Schattschneider, mactutor, ‏11.2017
  4. ^ Doris Schattschneider - Interview - G4G13 Apr 2018, Youtube, ‏5.2018
  5. ^ Schattschneider, Doris J., zbmath.org
  6. ^ The Man Who Saved Geometry, imdb.com