רוז'ה קזאלה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רוז'ה קזאלה
Roger Cazala
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 26 במאי 1906
בומון-סור-סארת, צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 13 באוקטובר 1944 (בגיל 38)
פלוסנבירג, הרפובליקה הפדרלית של גרמניה עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה צרפת עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע רוקח, לוחם בתנועת ההתנגדות הצרפתית עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע חסיד אומות העולם
פרסים והוקרה
קישורים חיצוניים
יד ושם רוז'ה קזאלה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רוז'ה קזאלהצרפתית: Roger Cazala,‏ 1906, בומון-סור-סארת (צר'), צרפת1944, פלוסנבירג, גרמניה) היה ביולוג, חבר בתנועת ההתנגדות הצרפתית וחסיד אומות העולם מצרפת שנרצח על ידי הנאצים.

קורות חיים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קזאלה למד רפואה בסורבון והוכשר במכון פסטר. משנת 1933 היה רוקח ועובד מעבדה בשאטורו, מעבדה שהקים אביו. עם עליית המפלגה הנאצית לשלטון בגרמניה החל קזאלה לרחוש איבה לנאציזם ועם כיבוש צרפת במאי 1940 הצטרף לתנועת ההתנגדות הצרפתית. בשנת 1942 מת אביו וקזאלה קיבל לידיו את המעבדה וניהלה.

פעילות להצלת יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתקופת הכיבוש הנאצי בצרפת היה קזאלה חבר בארגון מחתרת צרפתי שהשתייך לתנועת ההתנגדות הצרפתית ונתמך על ידי המפלגה הקומוניסטית של צרפת. הוא סייע ליהודים במחוז אנדר על ידי הסתרתם בבתיהם של תושבים מקומיים וכן על ידי העברת יהודים מאזור צרפת הכבוש על ידי הגרמנים לאזור משטר וישי. יהודים אלה קיבלו מאוחר יותר מסמכי זהות מזויפים שבחסותם ניצלו מגירוש. קזאלה שמר את מסמכי הזהות המקוריים של יהודים אלה, בתקווה שהיהודים יוכלו להיעזר במסמכים אלה ולשוב לזהויותיהם המקוריות לאחר השחרור. בין היתר הסתייע קזאלה בפייר-מארי ז'רלייה ובארגון ההצלה "ידידות נוצרית" (Amitié Chrétienne), בראשו עמד פייר שאייה. לימים הוכרו ז'רלייה ושאייה אף הם בתור חסידי אומות העולם.

בשנת 1943 נתן קזאלה מקלט בביתו למשך 20 יום ליהודי שנמצא ברשימה של יהודים שיועדו לגירוש. לאחר מכן העביר את היהודי, פריימן שמו, לביתם של קרובי משפחתו שלו-עצמו בכפר בוזאנסה (Buzançais) (צר') במרכז צרפת. שם נותר פריימן במסתור עד פלישת בעלות הברית לנורמנדי ביוני 1944.

בסוף 1943 היה קזאלה אחד ממייסדי סניף של "החזית הלאומית" (צר') - אחד מארגוני התנועת ההתנגדות הצרפתית - במחוזו, מחוז אנדר. ישיבת ייסוד הסניף התקיימה בביתו.

ב-30 במאי 1944 עצרו סוכני גסטפו את קזאלה, עם מספר פעילי מחתרת נוספים באזורו. קזאלה הועבר בין מספר מחנות ריכוז, בהם דכאו, ולבסוף נספה במחנה הריכוז פלוסנבירג ב-14 באוקטובר 1944.

שלט רחוב ברחוב על שם קזאלה בשאטורו
בית המרקחת שהשתייך למשפחתו של קזאלה בשאטורו. צולם ב-2016

הנצחה והכרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1992 הכיר יד ושם ברוז'ה קזאלה בתור חסיד אומות העולם.

על שמו של קזאלה נקרא רחוב בשאטורו. בית המרקחת שהשתייך למשפחתו נמכר, אך שמו המקורי נשמר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוז'ה קזאלה בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא השואה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.