אוגנדה (1962–1963)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אוגנדה
Uganda
דגל
ממשל
אליזבת השנייה
ראש הרשות המבצעת ראש ממשלת אוגנדה עריכת הנתון בוויקינתונים
ראש ממשלת אוגנדה, list of Governors-General of Uganda מילטון אובוטה עריכת הנתון בוויקינתונים
עיר בירה אנטבה
גאוגרפיה
יבשת אפריקה עריכת הנתון בוויקינתונים
היסטוריה
הקמה   
הקמה 1962
פירוק  
פירוק 1963
ישות קודמת אוגנדה הבריטית
ישות יורשת אוגנדהאוגנדה אוגנדה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אוגנדה הפכה למדינה ריבונית עצמאית ב-9 באוקטובר 1962. המלכה הבריטית, אליזבת השנייה, נותרה ראש מדינה כמלכת אוגנדה עד שהקשר למלוכה הבריטית נותק ב-9 באוקטובר 1963 וקבקה (מלך) בוגנדה, סר אדוארד מוטסה השני, הפך לנשיא הראשון של אוגנדה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

השלטון הבריטי הישיר של פרוטקטורט אוגנדה הסתיים בשנת 1962 עם חוק העצמאות באוגנדה, שהעניק את עצמאותו של הפרוטקטורט בשם "אוגנדה" אך שמר על המלכה הבריטית, אליזבת השנייה, כראש המדינה הרשמית ומלכת אוגנדה. תפקידיה החוקתיים כראש מדינה הוקצו בעיקר למושל הכללי של אוגנדה, סר וולטר קוטס, שהיה המחזיק היחיד בתפקיד.

מילטון אובוטה כיהן בתפקיד ראש הממשלה.

בשנת 1963 אימצה אוגנדה חוקה חדשה שניתקה את הקשרים עם המלוכה הבריטית. אוגנדה הפכה לרפובליקה בחבר העמים הבריטי. עם זאת, המדינה האוגנדית החדשה כונתה בכוונה מדינה ולא רפובליקה, וממלכות הילידים המרכיבות אותה (כמו בוגנדה) המשיכו להתקיים. [1] בתיאור "מדינה" נרמז שהמדינה אינה רפובליקה אלא פדרציה של ממלכות שבטיות. לאחר הכרזת מדינת אוגנדה ב-9 באוקטובר 1963, קבקה (מלך) אוגנדה, אדוארד מוטסה השני, הפך לנשיא הראשון של אוגנדה. אוגנדה לא הפכה לרפובליקה דה יורה עד 1966 עם הסכסוך של אובוטה עם הנשיא אדוארד מוטסה השני.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "THE CONSTITUTION OF UGANDA, 1962". Buganda.com. נבדק ב-2017-01-26.