אריה ליב ברוידא

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אריה ליב ברוידא
מקום קבורה בית הקברות היהודי בהר הזיתים עריכת הנתון בוויקינתונים
השקפה דתית יהדות עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב אריה ליב ברוידא (ר' לייבצ'יק; תקצ"ד, 1834 - תרפ"ח, 1928) היה איש תנועת המוסר, ניהל את התלמוד תורה בקלם לאחר פטירת אחיו הסבא מקלם. בנו הוא הרב צבי הירש ברוידא, חתנו של הסבא מקלם, שהחליפו בתפקיד.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בקלם בשנת תקצ"ד, לישראל ולחיה ברוידא. התחנך אצל אביו וכן אצל אחיו שמחה זיסל, לימים "הסבא מקלם", שהיה מבוגר ממנו בעשר שנים. בצעירותו לקחו אחיו לישיבתו של רבי ישראל מסלנט ששכנה בבית המדרש נבייזר בקובנה.

בגיל עשרים נישא, ועבר להתגורר בטולה. כחניך תנועת המוסר מבית מדרשו של אחיו עסק במסחר, אך בד בבד שמר על עקרונות המוסר על פי שיטת קלם. זמנו היה מחושב והוא הקפיד על שמירת סדרי הלימוד שלו. כמו כן הקפיד על הופעה מהודרת, אך עם זאת נמנע מלהביט במראה.

בשל עסקיו התגורר בטולה, אך את בניו שלח אל אחיו בקלם. עם זאת שמר על קשר הדוק עם אחיו והיה מתכתב עמו בענייני תורה ומוסר. כעבור זמן עזב בעצמו את טולה ועבר לקלם. לאחר פטירת אחיו, בשנת תרנ"ח (1898), מילא את מקומו בניהול התלמוד תורה במשך כשלוש שנים.

בשנת תרס"ג (1903) עלה לארץ ישראל והתיישב בחצר שטרויס בירושלים, בחברתם של גדולי המוסר שהתגוררו במקום. את עסקיו מסר לבנו נחום יצחק והוא עצמו הקדיש את כל זמנו ללימוד תורה ומוסר, ואף עסק בקבלה. לעיתים היה משמיע שיחות מוסר בבית המדרש שבחצר שטרויס.

בשנת תרס"ז (1907) עלה בנו צבי הירש לארץ ישראל כדי לשהות עמו. לאחר תקופה קצרה הוא הורה לו לשוב לקלם כדי להמשיך ולנהל את התלמוד תורה.

הרב ברוידא נפטר בי"ח באב תרפ"ח, בגיל 94, ונקבר בהר הזיתים.

השקפתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

ר' ליב ברוידא הותיר צוואה ארוכה, מלאה דברי מוסר ויראת שמים, ובה הוא מדגיש את החשיבות של תורה מעשים טובים ואהבת הבריות. את הגרסה הראשונה כתב בשנת תרס"ה, ובה כתב בין השאר: ”...ובמה תוכלו להוציא את אביכם מהצרה הזאת (של הגיהנום) - רק בעסק התורה ובמעשים טובים...” לאחר פטירת בנו צבי הירש הוסיף: ”ועתה כאשר אבדנו את אחיכם הצדיק היקר מכל... ועל כן בני החביבים הנני מבקש מכם: בדרכיו תלכו ובהנהגתו תתנהגו גם אתם, שתהיה ביניכם תמיד אהבה ואחוה.” לאחר שעלה בנו זאב (וועלווע) לארץ ישראל, הוסיף וכתב לו בצוואתו: ”ואתה וועלווע בני, תדע נא כי אתה חביב עלי מאוד ממש כבן חדש הנולד לי לעת זקנותי... ואני מקווה לה' יתברך כי כבר יצא מלבך רעיוני אמריקה...”.

בניו[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • הרב צבי הירש ברוידא
  • נחום יצחק ברוידא. נכדיו הם הרב שמחה זיסל ברוידא והרב צבי ברוידא, שהיה אב בית דין בפתח תקווה. בת ביתו בלומה רחל אבל - אסתר נישאה לרב אברהם אליהו קפלן
  • זאב (וועלווע) ברוידא. במשך שנים רבות התגורר בארצות הברית, ובאותן שנים נחשב כמי שסר מדרך המשפחה. בשנותיו האחרונות של ר' ליב עלה בנו זאב לארץ ישראל והתיישב בירושלים.
  • חתנו צבי פסח פרנק, בן שרגא פייבל פרנק.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]