לדלג לתוכן

גאי אונסלו ליידקר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף גאי אונסלו לידקר)
קפטן גאי אונסולו לידקר מפקד הצי המלכותי הבריטי בגזרת הלבנט. שני מימינו, עומד עמנואל טובים מנכ"ל אגודת יורדי ים זבולון
קפטן גאי אונסלו ליידקר מימין עם עמנואל טובים לשמאלו

גאי אונסלו ליידקר (Guy Onslow Lydekker, SNOLA, OBE, DSC, RN‏) (1890 - 23 ביוני 1984) היה קצין בצי המלכותי הבריטי בדרגת קפטן (מקביל לאלוף-משנה), ששימש כמפקד כוחות הצי הבריטי בארץ ישראל (פלשתינה) במלחמת העולם השנייה (Naval officer-in-charge Palestine Ports).[1]

בתחילת המלחמה, לאחר כיבוש לבנון מידי צרפת של וישי, התמקמה מפקדת גזרת הלבנט במחנה מיידון בביירות, אולם בהמשך העביר ליידקר את מפקדתו לבסיס סטלה מאריס בחיפה. בעיר הוקמו מספנות, שעסקו בעיקר בהסבת ספינות דיג לשולות מוקשים. בשלהי שנת 1941, כאשר המחסור החמור בכוח אדם מקצועי העיק ביותר, תמך ליידקר בגיוס מתנדבים יהודים לצי המלכותי הבריטי, על סמך היכרותו והתרשמותו ממיומנויותיהם של היהודים שעבדו כאזרחים במספנות ובבתי המלאכה של הצי בחיפה. יחד עם עמיתו לוטננט-קומנדר מיצ'ל, קיים לידקר שיחות עם אישי ציבור מן היישוב היהודי, ביניהם ראש המחלקה הימית של הסוכנות היהודית בר כוכבא מאירוביץ, בא כוח המחלקה הימית בחיפה ד"ר נפתלי וידרא, מזכיר מועצת פועלי חיפה ולשכת העבודה בנמל חיפה אבא חושי, היועץ המשפטי של הסוכנות דב יוסף, וראש המחלקה המדינית משה שרת, ובעקבות כך הסכימו ליידקר ומיצ'ל להמליץ בפני הממונים עליהם במפקדת הצי באלכסנדריה על גיוס יהודים לצי הבריטי לתפקידי חוף בלבד.

בנו, אנטוני ג'ון גאי ליידקר, התגייס אף הוא לצי המלכותי הבריטי ושרת כקצין בדרגת לוטננט (סרן ימי) על נושאת המטוסים אוונג'ר (HMS Avenger). הוא נהרג ביום ראשון 15 בנובמבר 1942, כאשר נושאת המטוסים הותקפה בטורפדו על ידי הצוללת הגרמנית U155 קרוב לגיברלטר.

לאחר פרישתו מן השרות התגורר ליידקר בסאנדרסטד שברובע קרוידון בדרום לונדון. הוא האריך ימים והלך לעולמו בשנת 1984, בגיל 94.

  • OBE - קצין של מסדר האימפריה הבריטית Officer of the Order of the British Empire
  • DSC - עיטור הצלב של השירות המצוין Distinguished Service Cross
  • SNOLA - קצין צי בכיר גזרת הלבנט Senior Naval Officer Levant Area

מתנדבי היישוב לצי המלכותי הבריטי

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ G.A. Titterton, The Royal Navy and the Mediterranean. Naval Staff Histories. Routledge, 2002. Vol. 1, p. 108.
ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.