לדלג לתוכן

דון פסקואלה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ציור המתאר את הופעת הבכורה של האופרה שהתקיימה בפריז בתחילת שנת 1843

דון פסקואלה היא אופרה בופה בשלוש מערכות מאת מלחין האופרות האיטלקי גאטנו דוניצטי. דוניצטי חיבר את המוזיקה ואף היה שותף לכתיבת הליברטו ביחד עם ג'ובאני רופיני. הצגת הבכורה של האופרה התקיימה בתיאטרון האיטלקים שבפריז ב-3 בינואר 1843, והשתתפו בה ארבעה מהזמרים הנודעים ביותר של התקופה: ג'וליה ג'ריזי בתפקיד נורינה, ג'ובאני מריו בעלה בתפקיד ארנסטו, לואיג'י לבלש בתפקיד דון פסקואלה ואנטוניו טמבוריני בתפקיד הדוקטור מלטסטה. האופרה נחשבת לחביבת הקהל מאז ועד היום, בעיקר הודות למוזיקה התוססת ושופעת העליצות והעלילה המבדחת.

האוברטורה, שאורכה כשש וחצי דקות, אופיינית לסגנון האופרה בופה. היא כוללת כמה נושאים מתוך האופרה עצמה, בהם האריה המפורסמת של נורינה מהמערכה הראשונה.

הנפשות הפועלות:

  • דון פסקואלה - בס
  • נורינה, אהובתו של ארנסטו, אלמנה צעירה- סופרן
  • דוקטור מלטסטה, ידידו ורופאו של דון פסקואלה- בריטון
  • ארנסטו, אחיינו של דון פסקואלה- טנור
  • נוטריון- בריטון

מקום המעשה: רומא, המאה השמונה עשרה

מערכה ראשונה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

תמונה ראשונה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דון פסקואלה הוא רווק זקן ונרגן, שממונו הרב הוא הדבר החשוב לו ביותר. דון פסקואלה מעוניין לשאת לו עלמה צעירה, ובכך לשלול מאחיינו ארנסטו את הסיכוי לרשת את כספו - מה גם שארנסטו מסרב לשאת את האישה שדודו בחר לו, כיוון שהוא מאוהב בנערה אחרת, נורינה. כעבור זמן מה מגיע דוקטור מלטסטה, רופאו וידידו של דון פסקואלה. הוא מספר לו שמצא בשבילו את האישה האידיאלית, ושלדעתו אחותו סופרוניה תתאים לו מאוד. למעשה לדוקטור אין כלל אחות. הדוקטור, ששמע כי דון פסקואלה מונע מארנסטו לשאת את נורינה אהובתו ומעוניין לקחת לעצמו לאישה עלמה צעירה, רוקם מזימה שמטרתה לעזור לארנסטו ולהבהיר לדון פסקואלה כמה מגוחך שאדם בגילו ייקח לו אישה צעירה.

תמונה שנייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נורינה מקבלת מכתב מארנסטו אהובה. במכתב נאמר שדוקטור מלטסטה שידך את אחותו לדון פסקואלה שבשל כך נישלו מהירושה וגרשו מן הבית. עתה, באין פרנסה וקורת גג הוא נאלץ, לדבריו, לוותר על הרומן עם נורינה. אולם אז מגיע דוקטור מלטסטה, המספר לנורינה על תוכניתו: נורינה תעמיד פנים שהיא אחותו של הדוקטור ותכבוש את דון פסקואלה הזקן בקסמיה. לאחר נישואים מדומים עם דון פסקואלה נורינה תהפוך את עורה ותיעשה לאישה איומה ובלתי נסבלת. היא תלמד את פסקואלה הזקן לקח שלא יישכח במהרה.

מערכה שנייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דוקטור מלטסטה מציג בפני דון פסקואלה את אחותו סופרוניה (שהיא נורינה, למעשה). נורינה מיטיבה לגלם את העלמה היפה התמה והענוגה, והזקן נופל שבי בקסמיה תוך זמן קצר. עתה מגיע נוטריון, היודע על תוכניתו של הדוקטור ועורך את טקס הנישואים בין השניים, בנוכחות מלטסטה וארנסטו (שבינתיים סופרו לו פרטי התוכנית). אולם לאחר טקס הנישואים המדומה, נורינה עורכת קניות שעולות הון עתק, לועגת לפסקואלה, מפלרטטת בגסות עם ארנסטו וממנה משרתים חדשים. התנהגותה של נורינה מעוררת את זעמו של דון פסקואלה, שאינו יודע מה לעשות.

מערכה שלישית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

תמונה ראשונה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דון פסקואלה הזועם, העד לשינוי שבהתנהגות אשתו הבזבזנית, העוקצנית והשתלטנית, מגלה מכתב שנפל מידיה של נורינה (בכוונה תחילה). במכתב נאמר שנורינה תיפגש עם מאהב בפגישה רומנטית בגינה. דון פסקואלה רוצה להשתמש בפגישה הרומנטית כאמתלה להיפטר מאשתו הטרייה והאיומה, והוא קורא למלטסטה כדי שיעזור לו להפתיע אותה בגינה ולתפוס אותה בשעת מעשה.

תמונה שנייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נורינה וארנסטו שרים דואט אהבה. לפתע מגיעים דון פסקואלה ומלטסטה. פסקואלה מאשים את אשתו בבגידה, אך ארנסטו מתרחק בינתיים ונורינה מכחישה הכל. דון פסקואלה אובד עצות. אז מבקש הדוקטור חופש פעולה. הוא מספר ל"סופרוניה אחותו" שארנסטו ונורינה יעברו למחרת לגור יחד בביתו של דון פסקואלה. לשמע הבשורה נורינה ממש יוצאת מכליה. היא מציבה אולטימטום: שתי הנשים לא יוכלו לחיות יחד באותו הבית. על דון פסקואלה לבחור מי תישאר לגור ומי תעזוב. דון פסקואלה, שרוצה להיפטר מאשתו, מחליט לתת לארנסטו וזוגתו לגור בביתו והוא מעניק להם גם הכנסה שנתית בסך ארבעת אלפים כתרים. אז מגלה מלטסטה את התוכנית לדון פסקואלה, שמבין שסופרוניה היא למעשה נורינה אהובתו של ארנסטו ושנישואיו לנורינה היו נישואים מדומים. הוא מברך את הזוג הצעיר ונורינה מסיימת במוסר השכל: אסור לאיש זקן לשאת לו אישה צעירה, כי בכך יביא על עצמו רק צרות.

האופרה העליזה מכילה כמה קטעים מפורסמים מאוד, כמו האוברטורה, האריה של נורינה "ידעתי את סגולת הקסם" "so anch'io la virt'u nagica", האריה של ארנסטו "אתור ארצות מרחקים״ "lontana terra Cercher'o", הקוורטט מהמערכה השנייה, בו מביע כל אחד מהמשתתפים את דעתו על התנהגותה של נורינה, והסרנדה של ארנסטו "מה ענוג הוא הליל" "come gentil".

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דון פסקואלה בוויקישיתוף