לדלג לתוכן

הגירה בלתי חוקית לארצות הברית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שלט אזהרה במעבר הגבול בין ארצות הברית לבין קנדה

הגירה בלתי חוקית לארצות הברית היא כניסת תושבים זרים לשטחי ארצות הברית או שהות בהם בניגוד לחוקי ההגירה והאזרוח הפדרליים של ארצות הברית. מדובר באחת הסוגיות הפוליטיות, החברתיות והמשפטיות השנויות במחלוקת בחברה האמריקאית בעשורים האחרונים.

היקף התופעה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפי הערכות עדכניות[1], חיים בארצות הברית בין 10 ל-11 מיליון מהגרים בלתי חוקיים. הרוב המכריע של מהגרים אלו מגיעים ממדינות אמריקה הלטינית, במיוחד ממקסיקו, גואטמלה, אל סלוודור והונדורס, אך יש גם אוכלוסיות גדולות מאסיה, אפריקה ואזורים אחרים.

רבים מהמהגרים הבלתי חוקיים חוצים את הגבול הדרומי ממקסיקו, אך חלקם נכנסים באשרה חוקית (תיירות, לימודים, עבודה) ואחר כך נשארים במדינה לאחר שפג תוקף האשרה — תופעה המכונה "Overstay".

תחומי תעסוקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המהגרים הבלתי חוקיים משתלבים בעיקר בעבודות בענפי החקלאות, הבניין, שירותים, ניקיון והסעדה. השכר הנמוך ותנאי העבודה הקשים הפכו את אוכלוסייה זו למוקד תעסוקה מועדף עבור חלק מהמעסיקים.

בקרב צעירים ישראלים, נפוצה במיוחד תופעת העבודה הלא חוקית בענף המכירות בעגלות בקניונים, לעיתים תוך שימוש באשרות תייר בלבד. בעוד שמעסיקים רבים מבטיחים רווחים גבוהים ותנאים טובים, עדויות רבות מעידות על מציאות שונה הכוללת שכר נמוך, ניצול, ולעיתים אף סכנת גירוש מארצות הברית[2][3][4].

מדיניות ממשלתית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הממשל הפדרלי נוקט באמצעים שונים למניעת ההגירה הבלתי חוקית:

  • גדרות ומכשולים בגבול הדרומי עם מקסיקו.
  • משמר גבול ואמצעים טכנולוגיים כמו רחפנים, חיישנים ומצלמות.
  • מעצרים וגירוש של שוהים בלתי חוקיים.
  • חקיקה ואכיפה נגד מעסיקים שמעסיקים מהגרים בלתי חוקיים.
  • תוכניות כגון DACA (הגנה זמנית למהגרים לא חוקיים שהובאו כילדים), עוררו דיון ציבורי ומשפטי מתמשך.

שיקולים כלכליים ופוליטיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כלכלנים רבים טוענים כי הגירה בלתי חוקית, על אף הפגיעה האפשרית בעובדים מקומיים בשכר נמוך, תורמת למשק האמריקאי במונחים כוללים[5][6]. מחקרים מצביעים על כך שהגירה זו מספקת כוח עבודה זול המוזיל עלויות ייצור ומגביר את הפריון במשק, במיוחד בתחומי החקלאות, הבניין והשירותים. על פי דו"ח של האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית[7], תרומתם הפיסקלית של מהגרים (כולל מהגרים לא-חוקיים) יכולה לעלות על עלותם בטווח הארוך. גם קרן המטבע הבינלאומית ציינה כי ההגירה מגבירה את הצמיחה והתפוקה בכלכלה[8].

עם זאת, הנושא שנוי במחלוקת פוליטית חריפה. המפלגה הרפובליקנית חצויה בין זרם של ליברטריאנים התומכים בסחר חופשי וניידות עובדים, לבין זרם נייטיביסטי, המתנגד לכל הגירה – זרם שזכה לעדנה מחודשת ודומיננטיות בעידן טראמפ. גם המפלגה הדמוקרטית חלוקה: מצד אחד איגודי עובדים שהם כח גדול בליבת המפלגה מתנגדים נחרצות לתוכניות של עובדים זמניים מחשש לפגיעה בשכר ובתנאים, ומנגד זרמים ליברליים במפלגה תומכים בהסדרה חוקית של המצב. לעיתים יש פער בין הרטוריקה הציבורית ("אכיפה נוקשה", "סגירת הגבול") לבין המדיניות בפועל, שלרוב אינה מונעת את המשך ההגירה. חוקרים ואנליסטים כמו טים וו הצביעו על כך שהמדיניות האמריקאית כלפי הגירה בלתי חוקית פועלת באופן שמשרת אינטרסים כלכליים, תוך הימנעות לאורך שנים ארוכות מקבלת החלטות פורמליות. וו טוען כי אכיפת גבולות איננה אמצעי יעיל במיוחד למניעת הגירה בלתי חוקית, ולעיתים אף מזיקה, בעוד שאכיפה פנימית מול מעסיקים — שהייתה יכולה להיות אפקטיבית — נדחית לעיתים מסיבות פוליטיות או כלכליות[9].

ישנם תמריצים רבים המושכים זרים לארצות הברית. רוב המהגרים הבלתי חוקיים המגיעים לאמריקה מגיעים למען הזדמנויות טובות יותר לתעסוקה, מידה רבה יותר של חופש, הימנעות מדיכוי פוליטי, חופש מאלימות, רעב ואיחוד משפחות.

סקרים בינלאומיים של ארגון גאלופ מ-2013 עד 2016 ב-156 מדינות זרות מצאו שכ-147 מיליון מבוגרים יעברו לארצות הברית, אם היו יכולים, מה שהופך אותה למדינת היעד הרצויה ביותר עבור מהגרים פוטנציאליים ברחבי העולם, ואחריה גרמניה וקנדה.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Jeffrey S. Passel and Jens Manuel Krogstad, What we know about unauthorized immigrants living in the U.S., Pew Research Center, ‏2024-07-22 (באנגלית אמריקאית)
  2. ^ אירה אימרגליק‏, "מי שמבטיח עבודה חוקית בעגלות בארה"ב - פשוט משקר", באתר וואלה, 11 במרץ 2016
  3. ^ נורית יוחנן, שקר העבודה בעגלות: "לא מגרדים את ה-1,000 דולר בחודש", באתר ynet, 4 בנובמבר 2016
  4. ^ עבודה לא חוקית בארה"ב.
  5. ^ הנובליסט פול קרוגמן: "גירוש המהגרים ידרדר את התפוקה הכלכלית" | כלכליסט, באתר calcalist, ‏2024-11-13
  6. ^ Gordon H. Hanson, [https://scholar.harvard.edu/files/gordonhanson/files/economics_of_illegal_immigration_econ.pdf The Economics and Policy of Illegal Immigration in the United States]
  7. ^ The Economic and Fiscal Consequences of Immigration, Washington, D.C.: National Academies Press, 2017-06-13, ISBN 978-0-309-44445-3
  8. ^ Migration to Advanced Economies Can Raise Growth, IMF, ‏2020-06-19 (באנגלית)
  9. ^ טים וו, "American Lawbreaking: Illegal Immigration", Slate, 18 באוקטובר 2007