הגל שלי

הגל שלי היא עמותה ישראלית הפועלת למען אוכלוסיות ייחודיות באמצעות שימוש בגלישת גלים ככלי חינוכי וטיפולי. פעילות העמותה החלה באמצע שנת 2013 ונרשמה ב-2015. העמותה החלה את דרכה עם תוכנית ייחודית העוסקת בחינוך לנוער במצבי סיכון (גילאי 13-18). כיום פועלת העמותה במגוון תוכניות, חינוכיות וטיפוליות, המותאמות לאוכלוסיות שונות: נערים ונערות במצבי סיכון, מתמודדי פוסט טראומה, נפגעי מלחמת חרבות ברזל, חינוך מיוחד וא. נשים עם מוגבלויות. העמותה פועלת ב-11 מרכזים לאורך חופי מדינת ישראל ומקיימת פעילות בארצות הברית בסן דייגו. לארגון מעל ל-400 חברי צוות - אנשי חינוך, טיפול וים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים והיא מפעילה מעל ל-350 קבוצות תהליכיות בשנה. עד היום, סיימו מעל 15,000 בוגרים את התוכניות השונות בעמותה.
הקמה ומייסדים
[עריכת קוד מקור | עריכה]העמותה הוקמה על ידי שני יזמים צעירים - ירון וקסמן ועומר טולצ׳ינסקי. השניים הכירו במהלך לימודיהם לתואר ראשון בחינוך, שם הגו לראשונה את הרעיון ליצור מיזם המשלב בין התשוקה שלהם לגלישת גלים לבין השכלתם בתחום החינוך. המיזם פעל תחילה כפיילוט, במסגרתו הועברו לנערים ולנערות בסיכון בדרום תל אביב, שיעורי גלישת גלים בהתנדבות. העיקרון היה ונותר פשוט - אתם תחזרו ללמוד ואנחנו בתמורה נלמד אתכם לגלוש ונעמיד את כל שדרוש. הפיילוט נרשם כהצלחה גדולה כאשר עשרת המשתתפים חזרו לספסל הלימודים וסיימו בהצלחה את לימודיהם. עומר וירון עזבו את עבודתם, לקחו הלוואות, קנו גלשנים, וחליפות והקימו את עמותת הגל שלי, כאשר המרכז הראשון היה בעיר בת ים. הפעילות התרחבה וממשיכה להתרחב וכבר בשנה הראשונה לקחו חלק כמאה משתתפות ומשתתפים. נבנו תוכניות רב שנתיות ורב שלביות בהן המשתתפים שלוקחים חלק בעמותה עוברים הכשרה ומעבירים את הכלים שקיבלנו, הלאה למשתתפים נוספים. בשנת 2020 החלה להפעיל העמותה, במקביל לתוכנית החינוכית, גם תוכנית לטיפול בטראומה, אשר התרחבה משמעותית בעקבות מתקפת ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל. מאז הקמת העמותה ועד היום מכהן ירון וקסמן כמנכ"ל העמותה, ועומר טולצ'ינסקי משמש כמנהל הפדגוגי. הצוות המקצועי בעמותה מורכב מאנשי חינוך וים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מתנדבים, מלגאים, מתנדבי שנת שירות ושירות לאומי.
תוכנית חינוכית
[עריכת קוד מקור | עריכה]התוכנית החינוכית הינה תוכנית רב שלבית ורב שנתית המתבססת על תיאוריות פסיכו-חינוכיות מגוונות והיא מקבילה בין ההתמודדות עם גלי ותנאי הים המשתנים, להתמודדות עם אתגרים בחיי היום יום ושינויי החיים. התכנים בתוכנית מבוססים על מודל "ראש - גוף - ראש" המשלב בין למידה עיונית, התנסות מעשית ורכישת כישורי חיים. התכנית בנויה בצורה תהליכית ארוכת טווח, בה הופכים המשתתפים בהדרגה מחניכים למדריכי גלישה מוסמכים.
התכנית מוכרת על ידי משרד הרווחה, משרד הביטחון ומשרד החינוך ופועלת גם כחלק ממערכת גפ״ן. התכנית אף פועלת כחלק מתוכנית הלאומית ״360״ לילדים ונוער בסיכון.
נתוני ההשפעה מבוססים על מחקר שנערך בשיתוף אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בהובלת ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס. המחקר בחן את עומק ומידת ההשפעה ארוכת הטווח של התכנית, ומצא כי לתוכנית השפעה חיובית משמעותית על חייהם של המשתתפים. עיקרי תמצית המחקר-
- כמעט 9 מתוך 10 (87.1%) מבוגרי 'הגל שלי', מגיל 18 ומעלה השלימו לפחות 12 שנות לימוד.
- מתוך הנשאלים מגיל 18 ומעלה אשר השלימו לפחות 12 שנות לימוד, 80% השלימו בגרות מלאה.
- בקרב הנשאלים היהודיים ברי הגיוס שהיו בגיל 18 או מעלה, 79.7% שירתו או משרתים כיום בשירות צבאי או שירות לאומי. נתון זה גבוה בהרבה מהממוצע הארצי של 61%.
תחומים נוספים שבהם היה שיפור משמעותי הם - ביטחון עצמי, יכולת להצליח, יכולת להתמיד, שיפור הרגלי הלמידה.
התכנית ממשיכה להיחקר במסגרת שיתופי פעולה שוטפים עם מוסדות אקדמיים מובילים.
תוכניות טיפוליות
[עריכת קוד מקור | עריכה]תוכנית 'כלים מהגלים' החלה לפעול בשנת 2020 בשיתוף אגף השיקום במשרד הביטחון במטרה לסייע למתמודדי פוסט טראומה, באמצעות שימוש בגלישת גלים. התוכנית משלבת שחרור פיזי לצד עיבוד רגשי מובנה, ובכך מאפשרת למשתתפים לעבד את הטראומה באופן שיפחית את הסיכון להתפתחות פוסט טראומה.
עם תחילת מלחמת ׳חרבות ברזל׳ הורחבה והותאמה התוכנית עבור טיפול בטראומה אקוטית לנפגעי המלחמה: נוער וצעירים מיישובי עוטף עזה, מפונים מיישובי הצפון, אנשי כוחות הביטחון, שורדי הנובה ואף המסיבות וחטופים ששוחררו מהשבי.
התוכנית מלווה על ידי צוות מקצועי של פסיכולוגים קליניים, עובדים סוציאליים ומדריכים, ופועלת בשיתוף אגף השיקום במשרד הביטחון, משרד הרווחה, קרנות הביטוח הלאומי, הקואליציה הלאומית לטראומה, נט"ל, מרכזי החוסן, פדרציית בוסטון, כפר איזון ויחידות צבאיות.
נתוני ההשפעה שנאספו במסגרת מחקר שנערך בשיתוף אוניברסיטת בן-גוריון, בהובלת ד"ר מאיה לבנטר-רוברטס, מצביעים על:
82% מהמשתתפים דיווחו על הפחתת הימנעות, חיזוק תחושת הביטחון ופתיחות רגשית.*
76% דיווחו על ירידה בתדירות סיוטים, מחשבות חודרניות והבזקי עבר.*
75% דיווחו על תפיסה עצמית חיובית יותר ועל שיפור בתחושת הביטחון העצמי והבין-אישי.*
התכנית ממשיכה להיחקר במסגרת שיתופי פעולה עם מוסדות אקדמיים.
מרכזים
[עריכת קוד מקור | עריכה]לעמותה 11 מרכזי פעילות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- בת ים - הוקם בשנת 2014 בחוף הריביירה. שיתוף הפעולה ארוך הטווח עם עיריית בת - ים אפשר ביסוס קהילה ענפה המשמשת כבית לנוער בסיכון ולנפגעי טראומה.
- כפר גלים - הוקם בשנת 2014, בשיתוף פנימיית כפר גלים במועצה האזורית חוף הכרמל.
- תל אביב - יפו - הוקם בשנת 2014 בחוף המערבי בשותפות עם עיריית תל אביב יפו, קרן תל אביב יפו והקהילה היהודית באוסטרליה. במרכז משתתפים מאזורים ותרבויות שונות, המשקפים את רב התרבותיות המאפיינת את האזור.
- קריית ים - הוקם בשנת 2021 בשיתוף עיריית קריית ים ועמותת בדרכך. המרכז קרוי על שמו של איש החינוך וחובב הים - שמוליק צביון ז"ל, ומנגיש לנערי ונערות העיר את מורשתו.
- מעגן מיכאל - הוקם בשנת 2021 בשיתוף בית הספר המשותף חוף הכרמל, השוכן בקיבוץ מעגן מיכאל.
- כפר הנוער הדסה נעורים - הוקם בשנת 2022 בשותפות עם כפר הנוער הדסה נעורים. במרכז משתתפים נערים ונערות המתגוררים בפנימייה, ומגיעים מאוכלוסיות מגוונות בחברה הישראלית.
- נהריה - הוקם בשנת 2022, בשותפות עם עיריית נהריה.
- הרצליה - הוקם בשנת 2023 בשיתוף "עמותת כפר איזון", בתוך מרחב "איזון ארנה" המעניק סיוע לשורדי הנובה והמסיבות ובני משפחותיהם.
- אשקלון - הוקם בשנת 2023 והחל את דרכו במתכונת מצומצמת מתוך משאית ניידת. לאור אירועי ה-7 באוקטובר, גבר הצורך במענה משמעותי לאזור הדרום, והמרכז הורחב למבנה קבע בו פועלות קבוצות חינוכיות וטיפוליות לנוער ולבוגרים.
- שדות ים - כפר איזון - הוקם בשנת 2024, בשיתוף עם הכפר הטיפולי שיקומי "כפר איזון". במרכז משתתפים צעירים שנקלעו למשבר, רגשי ו/או תפקודי, על רקע שימוש בחומרים ממכרים, ומקבלים בתוכנית מעטפת רחבה הכוללת את צוות העמותה ואת צוות הכפר.
- ניצנים - הוקם בשנת 2024, לאור מלחמת חרבות ברזל, בשותפות עם המועצה האזורית חוף אשקלון.
בנוסף לפעילות העמותה ברחבי ישראל מתקיימת פעילות ייחודית בסן דייגו, ארה״ב.
משתתפי התוכניות
[עריכת קוד מקור | עריכה]"עמותת הגל שלי" פועלת עם מגוון אוכלוסיות המתמודדות עם אתגרים פיזיים, רגשיים וחברתיים, ומשתמשת בגלישת גלים ככלי חינוכי-טיפולי לחיזוק תחושת המסוגלות, ההתמודדות והחוסן הנפשי. הפעילות נעשית בליווי מקצועי, תוך התאמה אישית לצרכים של כל קבוצה.
- נוער במצבי סיכון – בני ובנות נוער בגילאי 12–18 שנפלטו ממערכות חינוך או מסגרות משפחתיות. התכנית מתמקדת בהקניית כישורי חיים, העצמת תחושת המסוגלות דרך ליווי אישי ופעילות קבוצתית.
- לוחמים ולוחמות פגועי גוף ונפש – משתתפים מהשירות הצבאי הסדיר והמילואים, המתמודדים עם פוסט-טראומה. התכנית מסייעת בעיבוד חוויות טראומטיות ומפחיתה תסמיני PTSD.
- נפגעי מלחמת חרבות ברזל – ילדים, בני נוער ומבוגרים שנפגעו במתקפת ה-7 באוקטובר 2023. התכנית מספקת להם מרחב לעיבוד רגשי באמצעות גלישת גלים.
- שורדי מסיבת נובה – שורדי המסיבות מאוקטובר 2023. פעילות השיקום כוללת תמיכה רגשית וגלישה ככלי טיפולי שמטרתן לתמוך את חזרתם של המשתתפים לשגרת החיים והעבודה, ולסייע להם בעיבוד החוויות הטראומטיות ובהפחתת דפוסי הימנעות.
- חינוך מיוחד – ילדים ובני נוער עם צרכים מיוחדים המתמודדים עם אתגרים חברתיים ורגשיים. התכנית מאפשרת להם לפתח ביטחון עצמי ולהתמודד עם סיטואציות חדשות.
- אנשים עם מוגבלות – כולל נכי צה"ל, קטועי גפיים, ילדים עם מחלות ניוון שרירים ואנשים עם מוגבלויות פיזיות אחרות. הפעילות מותאמת ומבוססת על גלישה נגישה שתורמת לחוסן הנפשי ולתחושת הצלחה.
אותות והוקרה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאורך השנים זכתה העמותה באותות ובהוקרות ממלכתיים, ציבוריים ובינלאומיים, כהוקרה על תרומתה לחוסן החברתי בישראל ועל השפעתה הרחבה בקהילה. בין ההוקרות הבולטות:
- אות הנשיא להתנדבות - הוענק בשנת 2024 על חיזוק החוסן הלאומי, על פועלה פורץ הדרך של העמותה בתחום הטיפול בנפגעי טראומה ואוכלוסיות בסיכון דרך גלישת גלים.
- פרס יושב-ראש הכנסת לאיכות החיים הוענק בשנת 2018 על תרומתה לשיפור איכות החיים בישראל.
- פרס 'גיבורי השנה' הוענק בשנת 2021, במסגרת פרויקט משותף של מפעל הפיס וקשת 12, המציין ישראלים וישראליות שתרומתם לחברה ראויה להוקרה ציבורית.
- תואר 'יקיר העיר בת ים' הוענק בשנת 2022, על פועלה המשמעותי למען תושבי העיר ולקידום איכות החיים בקהילה.
- תואר 'עמותת השנה' מטעם חברת Salesforce הוענק לעמותה בשנת 2018.
- תואר 'אנשי השנה' של ynet ו'ידיעות אחרונות' הוענק בשנת 2023, על תרומתם המשמעותית של מייסדי העמותה לחברה הישראלית ועל עשייה יוצאת דופן בתחום.
- תו 'מידות לאפקטיביות' נמצא באופן שוטף בידי העמותה.
- בשנת 2022 נבחר ירון וקסמן כמנהיג מבטיח ונשלח על ידי מחלקת המדינה האמריקאית למשלחת למידה בת חודש ימים בארצות הברית כחלק מתוכנית IVLP שם התמקצע בניהול מוסדות ללא מטרת רווח.
- בשנת 2024 הוזמנה העמותה להתארח בבית הלבן, כאות הערכה על פעילותה החדשנית בטיפול בטראומה באמצעות גלישת גלים.
- בשנת 2021 השתתפה העמותה בתערוכת 'חמסה עלינו' בבית הנשיא, המבקשת לחזק את ה'יחד' של החברה הישראלית תוך מתן כבוד ומקום לכל קבוצה המרכיבה אותו.

קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]אתר האינטרנט הרשמי של הגל שלי
הגל שלי, ברשת החברתית פייסבוק
הגל שלי, ברשת החברתית אינסטגרם
הגל שלי, ברשת החברתית פייסבוק
הגל שלי, ברשת החברתית אינסטגרם
- הגל שלי, באתר "גיידסטאר ישראל"
יומן עם אילה חסון - העמותה שמצילה נוער בסיכון באמצעות גלישת גלים | כאן 11 לשעבר רשות השידור, סרטון בערוץ "כאן 11 - תאגיד השידור הישראלי", באתר יוטיוב (אורך: 07:22)
- עידו א. זן, "כל אחד יכול לעלות על הגל ולהצליח בחיים", באתר ynet, 21 ביוני 2022
נערים מעוטף עזה יצאו לגלוש כדי לשטוף את הכאב, סרטון בערוץ "Calcalist | כלכליסט", באתר יוטיוב (אורך: 04:42)
- ספיר סויסה, כוחו של הים: העמותה שהתגייסה לטפל בנפגעי טראומה הציגה את השיטה הייחודית לנציגים מהעולם, באתר ישראל היום, 27 במרץ 2025
- אסף קמר, "הגלישה היא הטיפול הפסיכולוגי שלי": ניצולי הנובה שמשתקמים דרך הים, באתר ynet, 18 במאי 2024
- מיכל גלנטי, הגל שלי בבית הלבן, באתר וואלה, 16 בפברואר 2024
- אביבית מיסניקוב, "כדור עבר לי בין הרגליים": ליזה הצליחה להימלט מהטבח בנובה תלויה על רכב שנסע ב-150 קמ"ש, באתר מאקו, 22 באפריל 2024
- טיפול בטראומה באמצעות גלישת גלים: התמונות שמספרות את הסיפור, באתר וואלה, 30 ביוני 2024
כאן מקשיבים: דור חמק מחיים של פשע ומתכנן עתיד טוב יותר, סרטון בערוץ "כאן | דיגיטל - תאגיד השידור הישראלי", באתר יוטיוב (אורך: 14:59)
- תוכניות חינוכיות, באתר הגל שלי
- תוכניות טיפוליות, באתר הגל שלי
- מדברים עלינו, באתר הגל שלי
- למי מיועד, באתר הגל שלי