המשטרה החשאית ההונגרית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הרשות להגנת המדינה
Államvédelmi Hatóság
סמל הארגון
סמל הארגון
מטה הארגון בבודפשט, כיום מוזיאון בית הטרור
מטה הארגון בבודפשט, כיום מוזיאון בית הטרור
מידע כללי
מדינה הרפובליקה העממית ההונגרית עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום שיפוט הונגריההונגריה הונגריה
משרד אחראי משרד הפנים של הרפובליקה העממית ההונגרית
סוכנות אם המפלגה הסוציאליסטית ההונגרית (הו')
תאריך הקמה 2 בפברואר 1945
סוכנות קודמת המחלקה הפוליטית של הפיקוד הראשי והמחלקה להגנת המדינה (ÁVO)
תאריך פירוק 7 בנובמבר 1956
סוכנות מחליפה המשרד להגנת החוקה
מנהל פטר גבור, פירוש לאסלו
מטה מרכזי שדרת אנדראשי מספר 60, בודפשט, הונגריה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרשות להגנת המדינההונגרית: Államvédelmi Hatóság; בראשי תיבות ÁVH) הייתה המשטרה החשאית של הונגריה הקומוניסטית בין השנים 1946 ל-1956. המשטרה החשאית פעלה בצמוד לשירותי הביטחון הסובייטיים. לאחר מותו של סטלין ב-1953 ומינויו של אימרה נוג' לראש הממשלה, נחלשה השפעת הארגון והוא פורק ב-1956.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הארגון החל בתור ה"ארגון המרכזי של המשטרה הרשמית הפוליטית של בודפשט" (Budapesti Főkapitányság Politikai Rendészeti Osztálya או בקיצור PRO) בראשותו של גאבור פטר (הו'), ובשנת 1946 הפך הארגון ל"המשטרה הלאומית ההונגרית לנושאי פנים" (Magyar Államrendőrség Államvédelmi Osztálya או בקיצור ÁVO) והארגון התיישב בשדרת אנדראשי מספר 60, אשר כיום משמש כמוזיאון בשם בית הטרור. במהלך הכיבוש הנאצי של הונגריה במלחמת העולם השנייה שימש הבניין המטה של ​​צלב החץ. בין השנים 19481949 הארגון ביצע סדרה של טיהורים פוליטיים בשנת 1950 נהפך הארגון לרשות להגנת המדינה (ÁVH), ובשנת 1952 פוטר Gábor Péter (אנ') בעקבות היותו יהודי ונאסר בביתו של מתיאש ראקושי, ותפקיד ראש הארגון הועבר ללאסלו פירוש (הו').

בשנת 1956 פורק הארגון תחת ממשלתו של אימרה נוג', ובמהלך ממשלתו של יאנוש קאדאר הארגון לא הוקם מחדש (ככל הנראה כי הוא עבר עינויים תחת הארגון בשנות ה-50) אך הארגון פעל כחלק ממשרד לענייני פנים, יאנוש קאדאר השתמש בארגון בצורה בלתי פורמלית במהלך מלחמות פנימיות בתוך המפלגה בין 1956 ל-1963.

במלחמה הקרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחרי מלחמת העולם השנייה, הקומוניזם נכפה על הונגריה, על ידי ברית המועצות. הסובייטים ערכו את הבחירות החופשיות היחידות של מזרח אירופה בהונגריה בנובמבר 1945. המפלגה הקומוניסטית ההונגרית זכתה רק ב-17 אחוזים מהקולות. מפלגת הSmallholders (אנ') זכתה ב-57% מהקולות. עם זאת, מפלגת הSmallholders הוכרחה להקים קואליציה שבה החזיקו הקומוניסטים בכמה עמדות חשובות. לדוגמה, מנהיג המפלגה הקומוניסטית, מתיאש ראקושי, קיבל תפקיד של סגן ראש הממשלה. הקומוניסט לאסלו רייק מונה לתפקיד שר הפנים. בתפקיד זה, הוא הצליח להקים את המשטרה החשאית ההונגרית. בהדרגה, מפלגת Smallholders נאלצה לצאת מהפוליטיקה. כמה מנהיגים של המפלגה נעצרו ב-1947. עד 1950 שלטו הקומוניסטים בהונגריה.

תפקיד המשטרה החשאית היה לחסל מתנגדי משטר. ראש המשטרה הראשון היה גאבור פיטר, הייתה לו גישה אגרסיבית כלפי חשודים בבגידה, והוא היה מוכן לענות במטרה להשיג הוכחות לפשעים.

הקומוניסטים ההונגרים זכו רק ל-22% מהקולות בבחירות של 1947, למרות הונאת בחירות נרחבת: כ-50,000 קולות שיקריים נספרו לקומוניסטים. הכישלון הזה כנראה דרבן את פיטר לדכא עוד יותר את ההתנגדות למשטר כדי לוודא שהקומוניסטים ישמרו על עליונותו במדינה.

לאסלו רייק הואשם במזימה עם יוסיפ ברוז טיטו להפיל את הממשלה הקומוניסטית ההונגרית, אשר נכפתה על הונגריה בינואר 1948. אבל המשטרה החשאית עצרה את ריי'ק ב-30 במאי 1948 ועינתה אותו באכזריות כדי לנסות ולחלץ ממנו הודאה. פיטר איים לערב את משפחתו של רייק אם לא יודה.

רייק החזיק מעמד עד 11 ביוני - שנים עשר ימים לאחר מעצרו - כאשר הודה בניסיון להציל את משפחתו. רייק נשפט במשפט ראווה בין ה-16 ל-24 בספטמבר 1949, שם קיבל גזר דין מוות. הוא הוצא להורג ב-15 באוקטובר 1949. ההמשרד לביטחון המדינה הסובייטי ככל הנראה היה מעורב במותו.

בשנת 1951, כאשר גילה שר הפנים החדש, סנדור זולד (אנ'), שהוא עומד לטיהור על ידי המפלגה הקומוניסטית ההונגרית, הוא הרג את עצמו ואת משפחתו הקרובה. אפילו פיטר התמודד עם חשדנות והאשמות, כולל ההאשמות בתכנון רצח סטלין ומנהיגים אחרים במפלגה הקומוניסטית ההונגרית. לאחר שפיטר נעצר ואוים בעינויים, הוא הודה כי הוא "סוכן של סוכנויות הביון הבריטיות והציוניות". פיטר נמנע מהוצאה להורג ונשלח לכלא. הוא שוחרר ב-1959 וקיבל תפקיד בדרגים הנמוכים של הממשלה.

לאחר מותו של סטלין ב-1953, הייתה תקווה מסוימת שהמצב בהונגריה ישתנה. אולם, המשטרה החשאית עדיין הייתה שנואה. במהלך המרד ההונגרי באוקטובר-נובמבר 1956. חברי המשטרה נעצרו והוצאו להורג, כאשר נתלו בפומבי מעמודי תאורה כשכסף תחוב בפיהם. ב-29 באוקטובר הודיע ​​אימרה נאג' כי המשטרה הידועה לשמצה פורקה. עד 10 בנובמבר 1956, המרד ההונגרי נמחץ על ידי הסובייטים. כעת הבינו במוסקבה כי המשטרה החשאית נתעבת באופן בין-לאומי ואינו יכול להמשיך להתקיים באותו לבוש. הכוח נותר מפורק לאחר המרד.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

באתר History Learning

ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.