לדלג לתוכן

הנס הכפול

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הבודהה מבצע את הנס הכפול, כאשר מים נשפכים מכפות רגליו ולהבות יוצאות מכתפיו. גנדהארה בסביבות 100–200 לספירה

הנס הכפול (בתעתיק IAST (אנ') מסנסקריט: yamakaprāṭihārya), הנקרא גם הנס בסוואטתי (פאלי), או הנס בסראוואסטי (סנסקריט), הוא אחד מהניסים של גאוטמה הבודהה (אנ'). ישנן שתי גרסאות עיקריות של הסיפור, אשר שונות בחלק מהפרטים. את התיאור הפאלי של הנס ניתן למצוא ב"דהאמפאדטאקאטהה", ובגרסת הסנסקריט בפראטיהאריה-סוטרה.[1] בודהיסטים מאמינים, שהוא בוצע שבע שנים לאחר ההארה של הבודהה, בעיר ההודית העתיקה סוואטתי (אנ').[2][3] לפי טקסטים בודהיסטים, במהלך הנס הבודהה פלט אש מהחצי העליון של גופו ומים מהחצי התחתון של גופו בו זמנית, לפני שהחליף אותם ואז הרחיב אותם כדי להאיר את הקוסמוס. הנס בוצע במהלך טורניר של עשיית ניסים בין גאוטמה הבודהה לשישה מורים דתיים יריבים (אנ'). במסורת הבודהיסטית בסנסקריט, היא נחשבת לאחד מעשרת המעשים ההכרחיים (אנ') שכל הבודהות צריכים לבצע במהלך חייהם, ואחד מ"שלושים המעשים הגדולים" במסורת הפרשנות הפאלית. אומרים שהנס עצמו בוצע פעמיים, כשהבודהה ביצע אותו פעם אחת בעיר הולדתו קפילאוואסטו (אנ') לפני שביצע את הנס העיקרי בסוואטתי. אירוע זה נחשב לנס הגדול ביותר של גאוטמה הבודהה, ודבר שיכול להתבצע רק על ידי בודהות מוארות לחלוטין.

הנס בקפילאוואסטו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי טקסטים בודהיסטים, כאשר חזר הבודהה לממלכת מולדתו קפילאוואסטו (אנ') בעקבות ההארה שחווה, סירבו בני שבטו להשתחוות לו משום שהיה חבר זוטר בשבט. על מנת להבטיח שיחלקו לו כבוד ראוי כאדם שחווה הארה, הבודהה ריחף באוויר ופלט מים ואש מגופו ואז החליף בין מקומות הפליטה בגופו. כתוצאה מכך אביו של הבודהה, המלך שודהודאנה (אנ'), השתחווה לו מתוך כבוד, כאשר גם שאר שבט השאקיה (אנ') עושים זאת בעקבותיו. אחרי שהבודהה נחת לקרקע והתיישב פתאום התחיל גשם, כשהגשם יורד רק על אנשים שרצו להירטב, ולא יורד גשם על מי שרצה להישאר יבש. בעקבות אירוע זה, הבודהה מספר את הווסאנטארה ג'טאקה (אנ').

הנס בסוואתטי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי הגרסה הפאלית של הסיפור, בתקופת הבודהה, אוצֵר עשיר תלה באוויר קערת אלגום (אנ') עם חוט, בתקווה למצוא יצור מואר שיכול לעוף למעלה ולקחת אותה. במשך שישה ימים ניסו מורים משש כתות דתיות אחרות להערים על האוצר לתת להם את הקערה, אך נכשלו. ביום השביעי, הידיעה על כך הגיעה לאחד מתלמידיו של הבודהה, פינדולה בהראדוואג'ה (אנ'), שאז התעופף ולקח את הקערה, ובכך המיר את האוצֵר לבודהיזם. בעודו בדרכו חזרה למנזר, הוא התבקש על ידי אנשים שהחמיצו את הנס לבצע אותו שוב, ועשה זאת.

כאשר הבודהה שמע על כך, הוא נוזף בפינדולה על כך שעשה זאת, וקבע כלל האוסר על נזירים להשתמש בכוחות על-נורמליים למטרות כאלה. כששמעו שהבודהה קבע כלל האוסר על הנזירים שלו להתרברב ביכולתם לבצע ניסים, שישה מורים קנאים מכתות דתיות יריבות ניסו לזכות בחזרה בחסידים על ידי אתגר פומבי של הבודהה לטורניר של עשיית ניסים, מתוך מחשבה שהוא יסרב. בסיפור הסנסקריט של האירוע, סיפור קערת האלגום נעדר וששת המורים הקנאים, בטוחים בכוחות העל-נורמליים של עצמם, מאתגרים את הבודהה לטורניר הניסים מעצמם בתקווה להחזיר אליהם חסידים.

טורניר הניסים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
קמע תאילנדי המראה את הנס הכפול

לפי התיאור בפאלי של הסיפור, ששת המורים היריבים הולכים למלך בימביסארה (אנ') ממגדהה כדי לתת חסות לתחרות. להפתעת המורים היריבים, הבודהה נענה לאתגר, וקבע שהכלל האוסר על ניסים חל על הנזירים שלו, אך לא עליו, באותו האופן שבו נאסר על נתינים לקטוף מהבוסתן המלכותי, אך לא על המלך עצמו. בגרסת הסנסקריט של הסיפור, המורים היריבים הולכים תחילה למלך בימבסארה כדי שיארח את הטורניר אך נדחים, ולאחר מכן הולכים למלך פאסנאדי (אנ') מקוסאלה (אנ') שמסכים לארח את הטורניר אם הבודהה יסכים. בגרסה זו, הבודהה מייעץ לחסידיו שלא לעשות ניסים כאלה, אך מצהיר שהוא יעשה את הנס הזה מכיוון שכל הבודהות אמורים לבצע את הנס הכפול.

הבודהה מכריז שהוא יעשה את הנס למרגלות עץ מנגו בסוואטתי (אנ') ביום הירח המלא של אסאלהה פוג'ה (אנ') בעוד ארבעה חודשים. לפי הגרסה הפאלית של הסיפור; המורים היריבים, בתקווה נואשת להימנע מהטורניר, עוקרים את כל עצי המנגו באזור לפני טורניר הניסים. ביום הטורניר, גנן מלכותי מוצא מנגו על הרצפה שהוא מתכונן לתת למלך, אבל כשראה את הבודהה עובר על פניו, הוא נותן אותו לבודהה במקום. כאשר מתקרב מועד טוניר הניסים, הבודהה אוכל את המנגו ושותל את הזרע מול שער העיר, לאחר ששטף את ידיו על האזור, מיד גדל עץ מנגו מלא. בגרסת הסנסקריט של האירוע, סיפור המנגו נעדר, אך הבודהה מבצע במקום ניסים מקדימים אחרים בימים שקדמו לטורניר, כולל מניפולציות באוויר כדי לכבות שריפה ושיקום הידיים והרגליים של אחיו של המלך פסאנאדי, אשר איבד את ידיו ורגליו על פשע שלא ביצע.

הבודהה מתחיל ביצירת שביל מעוטר בתכשיטים באוויר ומתכונן לבצע את הנס עבור קהל הצופים, אך נקטע על ידי כמה מתלמידיו, המבקשים לעשות נס במקומו כדי לחסוך לו את העבודה. כל אחד מהתלמידים מציע לו נס אחר שיבצע במקומו של הבודהה, אך הוא מסרב לכל בקשה. לבסוף מאהא מוגלאנה (אנ'), תלמידו הראשי של הבודהה בכוחות על-טבעיים (אנ'), מציע לבצע נס במקומו, אך הבודהה עדיין מסרב. לאחר מכן הוא מצהיר שעליו לבצע את הנס בעצמו, שכן זוהי אחת מחובותיו של הבודהה (אנ'). בעמידה על השביל המעוטר בתכשיטים, הבודהה נכנס למצב מדיטטיבי ופולט אש מהחצי העליון של גופו וזרמי מים מהחצי התחתון ואז מתחיל להחליף לסירוגין את המקומות שמהם גופו פולט אש ומים, ויוצר מערך של שישה צבעים. לאחר מכן, האש והמים עולים כדי להאיר את הקוסמוס לקול תשואות הקהל בזמן שהבודהא מלמד את הדהאמה לצופים כשהוא הולך על שביל המעוטר בתכשיטים. גרסת הסנסקריט כוללת גם את הבודהה יוצר מספר כפילויות של עצמו הממלאות את האוויר במהלך הנס, שחלקם הולכים, חלקם שוכבים וחלקם יושבים.

בסיומו של ביצוע הנס, תורם של המנהיגים הדתיים היריבים לעשות נס אך הם אינם מסוגלים לזוז. רוח חזקה מפילה את הביתן שהכינו לטורניר והמורים היריבים בורחים, כשאחד מתאבד. הבודהה ממשיך בנס וממשיך ליצור שכפול בודד של עצמו ולאחר מכן ישאל אותו הכפיל שאלות אשר בתורו היה עונה על מנת ללמד את קהל הצופים.

בעקבות הנס, אומרים שהבודהה עלה לגן העדן של טוואטימסה במשך שלושה חודשים כדי לשהות בתקופת הוואסה (אנ')[א] וללמד את אימו המנוחה את האבהידהמה, בהתאם למה שמאמינים שכל הבודהות עשו לאחר ביצוע הנס.

הנס בסראוואסטי

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הנס הכפול בוויקישיתוף
  1. ^ מונח בבודהיזם: תקופה בת שלושה חודשים ירחיים, המתרחשת בתקופה הגשומה שבמהלכה הנזירים חייבים להישאר במנזר וחלק מפשוטי העם מוותרים על בשר, אלכוהול או עישון.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Osmund Bopearachchi: "Yamakaprātihārya or the ‘Twin Miracle’: Where, when, why and how the Buddha mesmerized his friends and enemies”
  2. ^ Strong, John (2007). Relics of the Buddha (באנגלית). Motilal Banarsidass Publishers. p. 177. ISBN 9788120831391.
  3. ^ Shaw, Sarah (2006-04-18). Buddhist Meditation: An Anthology of Texts from the Pali Canon (באנגלית). Routledge. p. 96. ISBN 9781134242030. ארכיון מ-2021-03-18.