לדלג לתוכן

Whataboutism

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף וואטאבאוטיזם)

Whataboutismתעתיק לעברית: וואטאבאוטיזם) או whatabouteryאנגלית: what about...‎: מה לגבי...) הוא כשל לוגי המנסה לדחות את טענת היריב על ידי האשמתו בטיעון שאין קשר בינו לבין הנושא המדובר, כדי לחמוק מהביקורת המקורית[1][2].

"whataboutery" היה כבר בשימוש בבריטניה ובאירלנד מאז תקופת הסכסוך בצפון אירלנד[2][3][4]. מילונים מתארכים את ההופעה הראשונה של הגרסה whataboutism לשנת 1990, אך יש היסטוריונים הטוענים כי במהלך המלחמה הקרה, גורמים במערב התייחסו לתעמולה הסובייטית באמצעות המונח. השימוש בטיעון נקשר עם התעמולה הסובייטית והפוסט-סובייטית.

למעשה, מושג זה הוא גרסה של כשל לוגי הנקרא "Tu quoque" (אנ') ("טוּ קווֹקוֶה" – בעברית: "גם אתה") שמטרתו ביטול טענת היריב בטענה שמעשיו סותרים את טענותיו. אחד המקרים הידועים של שימוש בטענה זו אירע בזמן משפטו בצרפת של הפושע הנאצי קלאוס ברבי בגין פשעי מלחמה. עורך דינו ניסה לטעון שגם במהלך מלחמת העצמאות של אלג'יריה ביצעו קצינים צרפתיים פשעי מלחמה, ולכן אין לצרפת זכות מוסרית לשפוט את ברבי. בית המשפט דחה טענה זו והרשיע את ברבי.

הבעיות הלוגיות במונח עצמו

יש טוענים, בצדק, שעצם ההאשמה בשימוש ב- Whataboutism כלפי יריב אידיאולוגי, לרוב היא עצמה כשל לוגי, שכן מתקיים הכשל הבא:

מראיינ/ת: מדוע עשית כך וכך?

משיב/ה: כשפלוני עשה כך וכך לא שאלת אותו שאלה זו!

מראיינ/ת: תשובתך הינה Whataboutism, שכן את/ה מנסה לחמוק מביקורת עניינית (לכאורה) באמצעות טענה שאינה קשורה לשאלה, ובכך למעשה להכשיר שרץ אחד על ידי הצבעה על שרץ אחר.

הכשל הלוגי שמתקיים כאן:

המשיב/ה אינו/ה מנסה להכשיר שרץ אחד על ידי הצבעה על שרץ אחר כפי שנטען, אלא מנסה להצביע על אי-כנותם של המראיינים עצמם, שהרי בחרו להיטפל דווקא אליו תוך התעלמות מכוונת בהווה או בעבר משרץ דומה או אף זהה. לכן אין טעם להשיב לשאלותיהם כי ממילא אינם תרים אחר בירור האמת והצדק, אלא אחר תקיפת המרואיינ/ת על רק אידיאולוגי.

מדובר בכשל לוגי של Cherry Picking (בתעתיק לעברית: צ'רי פיקינג), שעניינו בחירת נושא שנוח למראיינ/ת ללא קשר להשפעה על חקר האמת, זאת על ידי הבאת מידע חלקי.

למעשה, המשיב/ה לא טוענ/ת שהשרץ שבידם כשר מאחר שישנו שרץ אחר בעולם, אלא טוענ/ת כי המראיינ/ת אינו כשיר לשאול שאלה זו כי הוא/היא התעלמו בכוונה תחילה משרץ דומה או זהה אחר, באופן המטיל ספק רב בכנות כוונותיהם.

מקבילה משפטית דומה אך מעט שונה ניתן למצוא בטיעון המשפטי "הגנה מן הצדק", שבו נאשמים טוענים לעשיית איפה ואיפה משפטית.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "whataboutism", Cambridge Dictionary
  2. ^ 1 2 Zimmer, Ben (9 ביוני 2017). "The Roots of the 'What About?' Ploy". The Wall Street Journal. נבדק ב-22 ביולי 2017. "Whataboutism" is another name for the logical fallacy of "tu quoque" (Latin for "you also"), in which an accusation is met with a counter-accusation, pivoting away from the original criticism. The strategy has been a hallmark of Soviet and post-Soviet propaganda, and some commentators have accused President Donald Trump of mimicking Mr. Putin's use of the technique. {{cite news}}: (עזרה)
  3. ^ "whataboutery", Oxford Living Dictionaries, Oxford University Press, 2017, נבדק ב-26 ביולי 2017 {{citation}}: (עזרה)
  4. ^ Richards, Molly (2017-09-13). "Whataboutery and whataboutism – what's it all about?". OxfordWords blog (באנגלית בריטית). נבדק ב-2017-09-26.