טיוטה:אטובקוון פרוגואניל

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

אטובקוון פרוגואניל - הידועה בשמה המסחרי "מלרון", המשמשת לטיפול ומניעה של מחלת המלריה. התרופה מאושרת על ידי ארגון הFDA האמריקאי.

אטובקוון/פרוגואניל הידרוכלוריד מוכר בשמו המסחרי "מלרון", היא שילוב של תרופות במינון קבוע מראש, המיועדת לטיפול במחלת המלריה וכן גם עבור שימוש מקדים למניעה. הטיפול מועיל גם עבור אזורים בהם זני המלריה עמידים לתרופת הכלורוקווין ותרופת המלרון נמצאה יעילה ברוב המקרים.

תרופה זו נחשבת לנוגדת טפילים, הנלקחת דרך הפה לאחר ארוחה שומנית או משקה חלבי, לשם ספיגה יעילה שלה במעיים. התרופה טובה לטיפול במחלה חריפה אך אינה מומלצת במתן דרך הפה לחולים במלריה בדרגה חמורה.

כמו כן, לא מיועדת לטיפול במלריה צרבלרית (עם מעורבות מוחית), או התפתחות חמורה ומסובכת של המחלה כמו למשל במצב של היפר-פרזיטמיה, בצקת ריאות, כשל כלייתי.

מלרון שייכת לקבוצת תרופות הנקראות תכשירים נגד מלריה, וכוללת שני מרכיבים פעילים: אטובקוון ופרוגואניל הידרוכלוריד.

אטובקוון - מעכב סלקטיבי של שרשרת העברת אלקטרונים במיטוכונדריה של הטפיל עצמו.

פרוגואניל - משפיע בעיקר על המטבוליט ציקלוגואניל, מעכב של האנזים הטפילי דיהידרופולאט רדוקטאז, המוביל להפרעה בסינתזת דאוקסיתימידילאט הקשור בסינתזת חומר גנטי - דנ"א.

מחלת המלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלריה מתפשטת על ידי עקיצה של יתוש נגוע (אנופלס), המעביר את טפיל המלריה (פלסמודיום פלציפרום) לזרם הדם. התרופה מלרון מונעת מלריה באמצעות כך שמשמידה את הטפיל. גם באנשים הנגועים כבר במלריה, מלרון מסייעת בהשמדת הטפילים.

תופעות לוואי של התרופה[עריכת קוד מקור | עריכה]

תופעות לוואי אצל מספר מטופלים זעום יחסית, באזור ה10% מהמטופלים המדווחים על התסמינים: כאב בטן, עליה באנזימי טראנסאמינזות, כאב ראש, הקאה, בחילה.

בין 1-10%: חולשה, חוסר אנרגיה וכוח, שלשול, גירוד בעור, חוסר תיאבון / תחושת מלאות ושובע, סחרחורת, דלקת אקוטית בקיבה.

פחות מ-1%: חום ושיעול.

אזהרות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הספיגה עלולה להיות מופחתת במטופלים אשר סובלים מהקאות או שלשולים, יש לנטר ולעקוב אחר הנטילה והשימוש ולהתחשב בלקיחת תרופות נוגדות הקאה, באם זה מחמיר יש לקחת תרופה אנטי-מלריה שונה מתרופה זו. באם נוטלים טיפול למניעה, מומלץ לא להפסיקו בטרם עת, עלולים להתרחש מקרים של מלריה מאוחרת מזן פלציפרום.

טיפול מניעתי מלא כולל טיפול, ביגוד מגן נגד יתושים בצבעים בהירים המכסים את רוב הגוף, דוחי יתושים על אזורי עור חשופים, לישון בחדר עם רשתות למיטה. מומלץ לסגור את החלונות והדלתות עם השקיעה אם הם אינם מרושתים.

יש לקחת בחשבון שאף טיפול תרופתי מונע מקדים – לא הוכחה יעילותו ב-100%, עדיין אפשר לחלות במלריה לאחר נקיטת אמצעי זהירות נחוצים. ישנם זנים מסוימים של זיהומים ממלריה שעלול לקחת להם זמן מה עד להופעת התסמינים, המחלה עשויה להתחיל רק לאחר מספר ימים, שבועות או אפילו חודשים לאחר החזרה מחו"ל, לכן נדרש לפנות לטיפול וייעוץ רפואי עבור כל מחלת חום שמתרחשת בזמן זה. למשל חום גבוה, עייפות, כאב ראש ורעד לאחר השיבה הביתה.

הריון ונטילת התרופה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ההמלצה היא להשתמש בזהירות ובהתייעצות עם הרופא המטפל, שכן יש לשקול האם היתרונות עולים על הסיכונים. מחקרים בבעלי חיים מראים סיכון, בבני אדם המחקרים אינם זמינים או שלא נעשו מספיק והושלמו עד תום. לגבי הנקה – התרופה פרוגואניל מופרשת לחלב אם בכמויות קטנות, אך לגבי הפרשת אטובקוון אין עדיין מידע, יש לשקול את השימוש בזהירות.

תגובות בין-תרופתיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ככל הידוע אין תרופות שמהוות התווית-נגד באופו חד משמעי בנוגע ללקיחת התרופה, עם זאת יש תרופות הפועלות במנגנון דומה ואז יש להחליפה בתרופה אחרת הפועלת נגד טפיל המלריה. ביניהן: דאפסון טופיקל המשמשת לטיפול בפצעי אקנה בילדים, מתבגרים ומבוגרים.

אפאבירנז או מעכבי פרוטאזות מסוימים פעילים מאוד המשמשים לטיפול בנגיף כשל חיסוני אנושי (HIV)

מטוקלופראמיד המשמשת לטיפול בבחילות והקאות

טטרציקלין, ריפמפיצין, ריפאבוטין - אנטיביוטיקות

וארפרין ותרופות אחרון המעכבות קרישת דם

אטופוסיד המשמש לטיפול בסרטן

כמו כן באם יש רגישות יתר לחומרים בתרופה, או תפקודי כליות ירודים יש לשקול את מתן התרופה.

אם היה אירוע הקאה בשעה הסמוכה לאחר לקיחת התרופה, יש לקחת מנה חוזרת. במטופלים גריאטריים יש להיזהר עם בחירת המינון משום שקיימת ירידה בתפקוד הכבד, הכליות, הלב וקיימת עליה סיסטמית בחשיפה לציקלוגואניל.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • מלריה ומלרון באתר משרד הבריאות הישראלי [1]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • [2], אטובקוון פרוגואניל באתר (אינפומד)
  • [3], מלרון - אטובקוון פרוגואניל באתר (מדסקייפ)
  • [4], מלרון באתר (CDC)
  • עלון לצרכן לפי תקנות הרוקחים [chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.pharmaline.co.il/wp-content/uploads/2021/08/Malarone-10.8P.pdf] באתר, (פארמה-ליין)
  • [5] מלרון באתר, (DRUGS)
  • מלריה: התסמינים, הטיפולים, וטיפים אתר [6] באתר ("כללית")
  • מלרון טבליות למבוגרים [7] באתר (ויקיתרופות)

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אישור למלרון מטעם ארגון הFDA האמריקאי מהאתר הרשמי מלרון באתר הרשמי של הFDA