יום הרדיו העולמי
יום הרדיו העולמי הוא מועד בינלאומי שנערך מדי שנה ב-13 בפברואר.[1] יום הרדיו עוסק באהבת הרדיו, ובשאלה מדוע בני האדם זקוקים לרדיו. יום זה הוכרז ב-3 בנובמבר 2011 על ידי אונסק"ו.
רקע
[עריכת קוד מקור | עריכה]בעקבות בקשה של האקדמיה הספרדית לרדיו ב-20 בספטמבר 2010 הציעה ספרד כי מועצת המנהלים של אונסק"ו תכלול את ההכרזה על יום רדיו עולמי בסדר היום. מועצת המנהלים של אונסק"ו אישרה את הצעת ספרד להכרזה על "יום רדיו עולמי" ב -29 בספטמבר 2011. באונסק"ו ביצעו התייעצויות נרחבות במהלך 2011 עם בעלי עניין מגוונים, דהיינו אגודות שידור; ציבוריות, פרטיות, קהילתיות ובינלאומיות; סוכנויות האו"ם; קרנות ותוכניות; ארגונים לא ממשלתיים הקשורים לנושא; אקדמיה; קרנות וסוכנויות פיתוח דו-צדדיות; כמו גם משלחות קבועות של אונסק"ו ועדות לאומיות עבור אונסק"ו. בין התגובות להצעה, 91% תמכו בפרויקט, כולל תמיכה רשמית של איגוד שידורי המדינות הערביות (ASBU), איגוד שידורי אסיה-פסיפיק (ABU), האיחוד האפריקאי לשידורים (AUB), איגוד השידור הקריבי CBU, איגוד השידור האירופאי (EBU), האיגוד הבינלאומי של השידור (IAB), אגודת השידור של צפון אמריקה (NABA), ארגון הטלקומוניקציות (ITI), ה- BBC, URTI, רדיו הוותיקן ועוד.
מועצת אונסק"ו המליצה למושב ה-36 של הוועידה הכללית של אונסק"ו להכריז על יום רדיו עולמי, וכי יום זה ייחגג ב-13 בפברואר, היום בו הוקמה תחנת הרדיו של האו"ם ב-1946 וכמו כן, היא מזמינה את כל המדינות החברות באומות המאוחדות, ארגונים של ארגון האומות המאוחדות וארגונים בינלאומיים ואזוריים אחרים, איגודים מקצועיים ואיגודי שידור, וכן חברה אזרחית, כולל ארגונים לא-ממשלתיים ויחידים, לחגוג את יום הרדיו העולמי, באופן שבו כל אחד מחשיב אותו ההולם ביותר.
יום הרדיו העולמי לפי שנה
[עריכת קוד מקור | עריכה]2018
[עריכת קוד מקור | עריכה]יום הרדיו העולמי בשנת 2018 התקיים ב-13 בפברואר 2018 בסימן "רדיו וספורט". יום הרדיו העולמי חגג את הספורט המסורתי שחיבר אותנו למורשת התרבותית. כמו כן עסקו ביום זה בתת-הנושאים הבאים:
- רדיו וספורט בונים קהילות.
- רדיו וספורט מעוררים השתתפות והכללה.
- רדיו מטפח רצון טוב והשראה.
- איך הרדיו משפיע על חיינו.
2019
[עריכת קוד מקור | עריכה]יום הרדיו העולמי לשנת 2019 נערך ב-13 בפברואר 2019 סביב הנושא דיאלוג, סובלנות ושלום.
אירועים נוספים נערכו ביותר מ-80 מדינות ברחבי העולם,[2] עם השתתפות תחנות רדיו מרחבי העולם ששלחו משלחות למטה אונסק"ו בפריז כדי לצבור ניסיון נוסף בהפקת רדיו, תוך חגיגת השפעת הרדיו.
2020
[עריכת קוד מקור | עריכה]יום הרדיו העולמי של 2020 נערך בסימן "רדיו ומגוון". במסגרת יום זה, שנערך ב-13 בפברואר 2020 קראו אונסק"ו והאומות המאוחדות לתחנות הרדיו ברחבי העולם לשמור על המגוון, הן בחדרי החדשות והן בשידורים השונים.
יום הרדיו באותה שנה התחלק בין שלושה תתי נושאים:
- תמיכה בפלורליזם ברדיו, כולל שילוב בין משדרים ציבוריים, פרטיים וקהילתיים;
- עידוד ייצוג בחדרי החדשות כך שיציגו את מגוון האוכלוסיות שקיים;
- קידום שונות בעריכה ובסוגי התוכניות במטרה לפנות לכל סוגי הקהלים.
בעולם, רדיו נותר המדיום הזמין והנצרך ביותר. היכולת של הרדיו להגיע לקהל הרחב ביותר משמעה שתחנות הרדיו יכולות לעצב את המגוון הקיים בחברה, לשמש פה לכל הקולות והדעות. לפי רעיון זה, התחנות צריכות לשרת קהילות מעורבות ולהציע מנעד רחב של תוכניות, נקודות מבט ותכנים. בשנים האחרונות נהנה גם הרדיו מהתקדמות טכנולוגית משמעותית, דוגמת שידורי DAB ו-+DAB, ניהול זכויות דיגיטלי ושידור על גבי האינטרנט.
2021
[עריכת קוד מקור | עריכה]במהלך יום הרדיו העולמי ב-2021, אונסק"ו הזמינה תחנות מרחבי העולם לחגוג את יום השנה ה-10 לאירוע זה ולמעלה ממאה שנות רדיו. האירוע התמקד בשלושה תתי נושאים: אבולוציה; העולם המשתנה; והרדיו המתפתח. נושא זה מתייחס להתאוששות של הרדיו, לקיומו ולחדשנותו. ככל שהעולם משתנה, כך הרדיו מתחדש. הרדיו נאלץ להסתגל גם לטכנולוגיות חדשות כדי להישאר אמצעי רלוונטי ונגיש לכל ובכל מקום ולחבר בין אנשים. נושא זה הדגיש את השירותים שמספק הרדיו לחברה שלנו בעת סיקור אסונות טבע, משברים סוציו-אקונומיים, מגפות ואירועי ענק נוספים.
2022
[עריכת קוד מקור | עריכה]יום הרדיו העולמי שנערך ב-2022 עסק ב"רדיו ואמון". ביום זה קראה אונסק"ו לתחנות רדיו ברחבי העולם לציין יותר ממאה שנים של רדיו.
2023
[עריכת קוד מקור | עריכה]יום הרדיו העולמי נערך בפעם ה-12, בסימן "רדיו ושלום", ונועד להדגיש את חשיבות עצמאות הרדיו להשכנת שלום ולמניעת סכסוכים.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של יום הרדיו העולמי (באנגלית)
- אתר האינטרנט הרשמי של יום הרדיו העולמי (בספרדית)
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ International Days, www.un.org (באנגלית)
- ^ יום הרדיו העולמי 2019, אונסק"ו