לולאך, מלך סקוטלנד
| לידה |
1030 לערך מוריי, סקוטלנד | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| פטירה |
17 במרץ 1058 (בגיל 28 בערך) האנטלי, סקוטלנד | ||||
| מקום קבורה | איונה | ||||
| שם מלא | לולאך מק גיל כומגיין | ||||
| מדינה | סקוטלנד | ||||
| כינוי |
חסר המזל הטיפש | ||||
| תארים | מלך סקוטלנד | ||||
| בת זוג |
Finnghuala (?) | ||||
| ילדים | מאל סנכטאי ממורי | ||||
| שושלת בית מוריי | |||||
| אב | גייל כואמגיין ממוריי | ||||
| אם | גראוך מסקוטלנד | ||||
| |||||
לולאך (באנגלית: Lulach, בגאלית סקוטית: לואלך מק גייל קואמגיין - Lulach mac Gille Coemgáin באיות עתיק, Lughlagh mac Gille Chomghain באיות מודרני, כלומר "לולאך בנו של גייל כומגיין"; נפטר ב-17 במרץ 1058), המכונה "טיירבית'" (חסר המזל) ופאטואוס (הטיפש), היה מלך סקוטלנד בין 15 באוגוסט 1057 עד מותו.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לולאך היה הראשון מבית מלכי סקוטלנד שיש תעוד בדבר טקס הכתרתו. טקס ההכתרה נערך באוגוסט 1057 במנזר סקון - מקום הכתרתם המסורתי של מלכי סקוטלנד מאז מלכותו של לולאך.
לולאך, שהיה בנו החורג של מקבת', עלה לשלטון לאחר מותו של מקבת' בקרב בשנת 1057, בתמיכת חייליו של מקבת'. בהתאם לכינויו היה לולאך מלך חלש באופיו, ושלט זמן קצר בלבד בטרם נרצח ביוזמת מלקולם השלישי שמלך אחריו.
בנו של לולאך, מאל סנכטאי היה מורמאר מוריי, וכן הייתה ללולאך בת (שמה אינו ידוע), ובנה (נכדו של לולאך) היה אואנגוס ממוריי.
ככל הנראה לולאך נקבר באי קולומבה הקדוש שבאיונה. מיקומו המדויק של הקבר אינו ידוע.