מתקן התפלה אשקלון – הבדלי גרסאות

תוכן שנמחק תוכן שנוסף
סדר, קודם בונים מיזם ואז מקבלים עליו פרס, וגם דרישת {מקור}
עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ: Ashkelon Desalination Plant.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מתקן ההתפלה באשקלון]]
[[קובץ: Ashkelon Desalination Plant.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מתקן ההתפלה באשקלון]]
'''מתקן התפלה אשקלון''' הוא מפעל [[התפלת מי ים]] בשיטת ה[[אוסמוזה הפוכה|אוסמוזה ההפוכה]] (SWRO) המספק [[מים]] באיכות גבוהה למערכת המים הארצית.
'''מתקן התפלה אשקלון''' הוא מפעל [[התפלת מי ים]] בשיטת ה[[אוסמוזה הפוכה|אוסמוזה ההפוכה]] (SWRO) המספק [[מים]] באיכות [[מי שתיה]] ל[[אספקת מים בישראל|מערכת המים הארצית]].


המתקן הוקם במתחם [[קצא"א]] בסמוך ל[[אשקלון]], בהשקעה של מעל למיליארד שקלים, על ידי ה[[קונסורציום]] [[V.I.D]], בבעלות חברת IDE טכנולוגיות (IDE Technologies Ltd) ו[[ואוליה]] העולמית בשיטת [[בנה-הפעל-העבר]] (BOT). החברה הקימה את המפעל ואוחזת ב[[זכיון]] להפעילו במשך 25 שנים עד להעברתו למדינת ישראל<ref name="ISA">[http://www.isa-is.org.il/ro2607.htm רשמי סיור מקצועי: מתקן ההתפלה אשקלון], חדשות העמותה למכשירנות ובקרה ישראל</ref>. המתקן החל לפעול ב-4 באוגוסט [[2005]]{{כ}}<ref>[http://www.nfc.co.il/archive/001-D-77283-00.html?tag=23-49-02 מתקן התפלת המים הגדול בעולם החל לפעול באשקלון], Nfc{{כ}}, 4.8.2005</ref>. ומאז הוא מעביר מי שתיה ל[[מפעל ירקון-נגב|קו ירקון-נגב]] של [[המוביל הארצי]] תוך צמצום אספקת המים מהצפון והשגת חסכון בהוצאות הולכת המים מהמוביל<ref>[http://www.mekorot.co.il/Mekorot/MekorotNews/%D7%A6%D7%A4%D7%99+%D7%9C-2006.htm הודעה לעיתונות, מנהלת המחלקה לאספקת מים ב"מקורות", שרה חקלאי: מצב אספקת המים בשנת 2005 וצפי לשנת 2006], אתר מקורות</ref>. תפוקתו הראשונית של המתקן הייתה 100 מיליון [[מטר מעוקב]] לשנה (מלמ"ק/לשנה) אך מאז הפעלתו הוא הרוחב וכיום תפוקתו עומדת על 118 מיליון מטרים מעוקבים של מים באיכות מי שתייה בשנה. המתקן באשקלון הינו הראשון בתוכנית ממשלת ישראל להקים מתקני התפלת מי ים עם כושר יצור של 505 מלמ"ק עד שנת 2013.
המתקן הוקם במתחם [[קצא"א]] בסמוך ל[[אשקלון]], בהשקעה של מעל למיליארד שקלים, על ידי ה[[קונסורציום]] [[V.I.D]], בבעלות חברת IDE טכנולוגיות (IDE Technologies Ltd) ו[[ואוליה]] העולמית בשיטת [[בנה-הפעל-העבר]] (BOT). החברה הקימה את המפעל ואוחזת ב[[זכיון]] להפעלתו למשך 25 שנים עד להעברתו למדינת ישראל<ref name="ISA">[http://www.isa-is.org.il/ro2607.htm רשמי סיור מקצועי: מתקן ההתפלה אשקלון], חדשות העמותה למכשירנות ובקרה ישראל</ref>. המתקן החל לפעול ב-4 באוגוסט [[2005]]{{כ}}<ref>[http://www.nfc.co.il/archive/001-D-77283-00.html?tag=23-49-02 מתקן התפלת המים הגדול בעולם החל לפעול באשקלון], Nfc{{כ}}, 4.8.2005</ref>. ומאז הוא מספק מי שתיה ל[[מפעל ירקון-נגב|קו ירקון-נגב]] של [[המוביל הארצי]] בנסוף למקורות הישנם של המפעל. תפוקתו הראשונית של המתקן הייתה 100 מיליון [[מטר מעוקב]] לשנה (מלמ"ק/לשנה) וכיום תפוקתו עומדת על 118 מיליון מטרים מעוקבים של מים באיכות מי שתייה בשנה, כ- 5% מתצרוכת המים השנתית בישראל. המתקן באשקלון הינו הראשון בתוכנית ממשלת ישראל להקים מתקני התפלת מי ים עם כושר יצור של 505 מלמ"ק עד שנת 2013.


למתקן שלושה קווי יניקה ה[[משאבה|שואבים]] מים ממרחק של [[מטר|קילומטר]] מה[[חוף]] ומעומק של כחמישה עשר מטרים. ראשית עוברים המים [[סינון]] ראשוני, ולאחר מכן המים מועברים דרך [[ממברנות נקבוביות]] לביצוע תהליך ההתפלה - [[אוסמוזה הפוכה|האוסמוזה ההפוכה]]. כדי לקיים את התהליך ולהציג תוצאות רצויות, מועלה [[לחץ מים|לחץ המים]] ל־70 [[בר (מידה)|בר]]. לאחר סיום התהליך, מועברים המים המותפלים לחברת מקורות והתמלחת מוחזרת לים<ref name="ISA" />.
למתקן שלושה קווי יניקה ה[[משאבה|שואבים]] מים ממרחק של [[מטר|קילומטר]] מה[[חוף]] ומעומק של כחמישה עשר מטרים. ראשית עוברים המים [[סינון]] ראשוני, ולאחר מכן המים מועברים דרך [[ממברנות נקבוביות]] לביצוע תהליך ההתפלה - [[אוסמוזה הפוכה|האוסמוזה ההפוכה]]. כדי לקיים את התהליך ולהציג תוצאות רצויות, מועלה [[לחץ מים|לחץ המים]] ל־70 [[בר (מידה)|בר]]. לאחר סיום התהליך, מועברים המים המותפלים לחברת מקורות והתמלחת מוחזרת לים<ref name="ISA" />.


מקור האנרגיה לתהליכים במתקן ההתפלה היא [[תחנת כוח]] עצמאית שהוקמה למטרה זו, הפועלת על [[גז טבעי]] והמופעלת על ידי [[קבוצת דלק]]<ref>[http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3128331,00.html ים תטיס תספק גז טבעי למתקן ההתפלה באשקלון], ynet{{כ}}, 16.08.2005</ref>.
מקור האנרגיה, הרכיב בעל העלות הגבוהה ביותר בתהליך ההתפלה, הוא [[תחנת כוח]] עצמאית שהוקמה למטרה זו, הפועלת על [[גז טבעי]] והמופעלת על ידי [[קבוצת דלק]]<ref>[http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3128331,00.html ים תטיס תספק גז טבעי למתקן ההתפלה באשקלון], ynet{{כ}}, 16.08.2005</ref>.


המתקן החדשני, שהינו השני בגודלו מסוגו בעולם, זכה בפרס "מתקן ההתפלה של השנה ב- 2006" מטעם GWI - Global Water Intelligence והיווה אבן דרך משמעותית בתעשיית ההתפלה בישראל ובעולם{{מקור}}.
המתקן, שהינו השני בגודלו מסוגו בעולם, זכה בפרס "מתקן ההתפלה של השנה ב- 2006" מטעם GWI - Global Water Intelligence והיווה אבן דרך משמעותית בתעשיית ההתפלה בישראל ובעולם{{מקור}}.


== ראו גם ==
== ראו גם ==

גרסה מ־13:40, 17 במאי 2011

קובץ:Ashkelon Desalination Plant.jpg
מתקן ההתפלה באשקלון

מתקן התפלה אשקלון הוא מפעל התפלת מי ים בשיטת האוסמוזה ההפוכה (SWRO) המספק מים באיכות מי שתיה למערכת המים הארצית.

המתקן הוקם במתחם קצא"א בסמוך לאשקלון, בהשקעה של מעל למיליארד שקלים, על ידי הקונסורציום V.I.D, בבעלות חברת IDE טכנולוגיות (IDE Technologies Ltd) וואוליה העולמית בשיטת בנה-הפעל-העבר (BOT). החברה הקימה את המפעל ואוחזת בזכיון להפעלתו למשך 25 שנים עד להעברתו למדינת ישראל[1]. המתקן החל לפעול ב-4 באוגוסט 2005[2]. ומאז הוא מספק מי שתיה לקו ירקון-נגב של המוביל הארצי בנסוף למקורות הישנם של המפעל. תפוקתו הראשונית של המתקן הייתה 100 מיליון מטר מעוקב לשנה (מלמ"ק/לשנה) וכיום תפוקתו עומדת על 118 מיליון מטרים מעוקבים של מים באיכות מי שתייה בשנה, כ- 5% מתצרוכת המים השנתית בישראל. המתקן באשקלון הינו הראשון בתוכנית ממשלת ישראל להקים מתקני התפלת מי ים עם כושר יצור של 505 מלמ"ק עד שנת 2013.

למתקן שלושה קווי יניקה השואבים מים ממרחק של קילומטר מהחוף ומעומק של כחמישה עשר מטרים. ראשית עוברים המים סינון ראשוני, ולאחר מכן המים מועברים דרך ממברנות נקבוביות לביצוע תהליך ההתפלה - האוסמוזה ההפוכה. כדי לקיים את התהליך ולהציג תוצאות רצויות, מועלה לחץ המים ל־70 בר. לאחר סיום התהליך, מועברים המים המותפלים לחברת מקורות והתמלחת מוחזרת לים[1].

מקור האנרגיה, הרכיב בעל העלות הגבוהה ביותר בתהליך ההתפלה, הוא תחנת כוח עצמאית שהוקמה למטרה זו, הפועלת על גז טבעי והמופעלת על ידי קבוצת דלק[3].

המתקן, שהינו השני בגודלו מסוגו בעולם, זכה בפרס "מתקן ההתפלה של השנה ב- 2006" מטעם GWI - Global Water Intelligence והיווה אבן דרך משמעותית בתעשיית ההתפלה בישראל ובעולם[דרוש מקור].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים