מונולטריזם – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
WikitanvirBot (שיחה | תרומות)
מ r2.7.1) (בוט מוסיף: bg:Монолатрия
שורה 22: שורה 22:


[[en:Monolatrism]]
[[en:Monolatrism]]
[[bg:Монолатрия]]
[[da:Monolatri]]
[[da:Monolatri]]
[[de:Monolatrie]]
[[de:Monolatrie]]

גרסה מ־12:58, 13 בדצמבר 2011

מונולטריזםיוונית: μόνος = יחיד, λατρεία = פולחן) הוא אמונה באל אחד והכרה בקיומם של אלים אחרים (אך לא בסגידה להם).

בתנ"ך מצויים מספר מקומות שעשויים להתפרש כהתייחסות למונולטריזם. דוגמאות אחדות:

  • ”וְעָבַרְתִּי בְאֶרֶץ-מִצְרַיִם בַּלַּיְלָה הַזֶּה, וְהִכֵּיתִי כָל-בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, מֵאָדָם וְעַד-בְּהֵמָה; וּבְכָל-אֱלֹהֵי מִצְרַיִם אֶעֱשֶׂה שְׁפָטִים, אֲנִי ה'” (שמות י"ב, יב) – כלומר יש אלים אחרים.
  • רש"י מפרש את שמע ישראל: ”שְׁמַע יִשְׂרָאֵל יְ־הֹוָה אֱלֹהֵינוּ יְ־הֹוָה אֶחָד” (דברים ו', ד) כ"ה' שהוא אלהינו עתה ולא אלוהי האומות....הוא עתיד להיות ה' אחד". רש"י שואל: מדוע יש כפילות בפסוק זה? הרי ברור שה' אלוהינו הוא אל יחיד. לדעת רש"י אין כאן כפילות, ולכל משפט יש רעיון משלו. המשפט: "ה' אלוהינו" מתייחס אל ההווה, שבו רק עם ישראל האמין באל אחד, ואילו המשפט "ה' אחד" מתייחס אל העתיד, כאשר כל העמים יקבלו את האמונה המונותאיסטית.
  • ”אֵין-כָּמוֹךָ בָאֱלֹהִים אֲדֹנָי; וְאֵין כְּמַעֲשֶׂיךָ” (תהילים פ"ו, ח). כלומר, יש אלוהים אחרים אבל ה' הוא העליון שבהם.
  • ”כִּדְנָה, תֵּאמְרוּן לְהוֹם, אֱלָהַיָּא, דִּי-שְׁמַיָּא וְאַרְקָא לָא עֲבַדוּ; יֵאבַדוּ מֵאַרְעָא וּמִן-תְּחוֹת שְׁמַיָּא, אֵלֶּה” (ירמיהו י', יא) – לפי רד"ק: אנחנו לא נעבוד אלה האלהות שלא עשו שמים וארץ אלא אלהים שעשה ארץ בכחו.

באיסלאם, בסורת אל-כאפרון מופיע הפסוק "לכם דתכם ולי דתי" שאותו אמר מוחמד אחרי שכופרים ניסו לשכנעו לעבוד תקופת מה את אלוהיהם, פסוק זה מתפרש כהכרה בכך שכל קבוצה מאמינה באלוהיה תוך שהיא מודעת לכך שקבוצות אחרות מאמינות באלוהה אחר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ערך זה הוא קצרמר בנושא דת. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.