רנדי שקמן – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
תרגום מאנגלית
 
מ סיום הרחבה, לפי PNAS
שורה 3: שורה 3:


==ביוגרפיה==
==ביוגרפיה==
שקמן נולד ב[[מינסוטה]] שב[[ארצות הברית]]. ב-[[1971]] סיים את התואר הראשון שלו ב[[ביולוגיה מולקולרית]] מ[[אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס]]. במסגרת חילופי סטודנטים, למד בשנתו האחרונה לתואר הראשון ב[[אוניברסיטת אדינבורו]]. ב-1975 סיים את הדוקטורט שלו מ[[אוניברסיטת סטנפורד]] בנושא של [[שכפול DNA]]. בזמן הדוקטורט עבד שקמן בין היתר עם [[ארתור קורנברג]]. לאחר מכן נשאר באוניברסיטה והפך ל[[פרופסור]] שם.
שקמן נולד ב[[מינסוטה]] שב[[ארצות הברית]]. ב-[[1971]] סיים את התואר הראשון שלו ב[[ביולוגיה מולקולרית]] ב[[אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס]]. במהלך לימודיו הוא עבד במעבדות ב[[כימיה]] וכן במסגרת חילופי סטודנטים, למד שנה אחת ב[[אוניברסיטת אדינבורו]]. ב-1975 סיים את הדוקטורט שלו מ[[אוניברסיטת סטנפורד]] בנושא של [[שכפול DNA]]. בזמן הדוקטורט עבד שקמן בין היתר עם [[ארתור קורנברג]]. לאחר מכן עשה [[בתר-דוקטורט]] במעבדה של ג'ונתן סינגר, ב[[אוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו]], אשר פירסם את [[המודל המוזאי]] (mosaic model) של מבנה הממברנה. ב-1976 חזר שוב לברקלי, שם קיבל משרה כ[[פרופסור]].


מאז [[1991]] שקמן הוא חוקר במחלקה ל[[ביוכימיה]] וביולוגיה מולקולרית ב-[[Howard Hughes Medical Institute]] שבאוניברסיטת קליפורניה בברקלי. קודם לכך היה שייך למחלקה לביוכימיה של האוניברסיטה. המחקר שלו עוסק בתנועה של [[בועית|בועיות]] ברמה מולקולרית בתאים [[איקריוטים]], ובהם של [[שמרים]].
מאז [[1991]] שקמן הוא חוקר במחלקה ל[[ביוכימיה]] וביולוגיה מולקולרית ב-[[Howard Hughes Medical Institute]] שבאוניברסיטת קליפורניה בברקלי. קודם לכך היה שייך למחלקה לביוכימיה של האוניברסיטה. המחקר שלו עוסק בתנועה של [[בועית|בועיות]] ברמה מולקולרית בתאים [[איקריוטים]], ובהם של [[שמרים]]. לתנועת הבועיות יש תפקידים פיזיולוגיים רבים, ובהם [[חלוקת תא]], [[תקשורת בין-תאית]] ובפרט בין [[תא עצב|תאי עצב]], הוצאה של [[הורמון|הורמונים]] ועוד. יש קשר בין פגמים בתהליכים אלה לבין מחלות שונות, ובהן [[סוכרת]] ומחלות זיהומיות שונות.

ב-[[2006]] הוא הפך לעורך הראשי של PNAS. כמו כן, במהלך הקריירה שלו היה עורך כתב העת לביולוגיה תאית (Journal of Cell Biology), כתב העת השנתי לביולוגיה תאית (Annual Review of Cell Biology) וכתב העת לביולוגיה מולקולרית של התא (Molecular Biology of the Cell).

במעבדה שלו פיתחו שיטה ביוכימית לבדיקת ההעברה של פולי[[פפטיד]]ים ל-[[ER]] ומשם ל[[גולג'י]]. החלבונים שאינם התקפלו כמו שצריך וצריכים להיות מופרשים עוברים מה-ER לאזור אחר בצורה הפיכה באמצעות [[בועית|בועיות]]. חלבוני [[Sec (חלבון)|Sec]] הם שנחקרים במעבדתו. לפי ניסויים [[גנטיקה|גנטיים]] שביצעו בחלבונים אלה, בהם נעשו [[מוטציה|מוטציות]], החלבונים קשורים להעברה של חלבונים מופרשים מחוץ לתא. לאורך השנים מצאו במעבדתו מוטציות המשפיעות על כל מסלול ההפרשה של חלבונים מהתא. כמו כן, הצליחו לחקות את תהליך ההעברה של חלבונים מחוץ לתא [[in vitro]], וכך גילו חלבונים שונים שחשובים לתהליך ההעברה של חלבונים מחוץ לתא, ממצאים שהיו חשובים להבנת התהליך.


ב-[[1992]] נבחר להיות חבר ב{{ה|אקדמיה הלאומית למדעים (ארצות הברית)}}. ב-2002 זכה ב[[פרס לסקר]] למחקר רפואי בסיסי. כמו כן, הוא חבר בוועדה של [[פרס שאו]]. ב-[[2013]] הפך לחבר זר ב{{ה|חברה המלכותית}} וכן זכה שקמן יחד עם [[ג'יימס רותמן]] ו[[תומאס סודהוף]] ב[[פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה]].
ב-[[1992]] נבחר להיות חבר ב{{ה|אקדמיה הלאומית למדעים (ארצות הברית)}}. ב-2002 זכה ב[[פרס לסקר]] למחקר רפואי בסיסי. כמו כן, הוא חבר בוועדה של [[פרס שאו]]. ב-[[2013]] הפך לחבר זר ב{{ה|חברה המלכותית}} וכן זכה שקמן יחד עם [[ג'יימס רותמן]] ו[[תומאס סודהוף]] ב[[פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה]].

שקמן נשוי לננסי.


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
* [http://mcb.berkeley.edu/labs/schekman/ דף המעבדה של שקמן] {{שפת קישור|שפה=אנגלית}}
* [http://mcb.berkeley.edu/labs/schekman/ דף המעבדה של שקמן] {{שפת קישור|שפה=אנגלית}}
* Nick Zagorski, '''[http://www.pnas.org/content/105/8/2763 Profile of Randy Schekman: Reflections on his first year as PNAS Editor-in-Chief]''', PNAS, vol. 105 no. 8, pages 2763–2765, 2008

גרסה מ־00:21, 12 באוקטובר 2013

רנדי שקמן, 2002

רנדי ויין שקמןאנגלית: Randy Wayne Schekman; נולד ב-30 בדצמבר 1948) הוא ביולוג אמריקאי שחוקר ביולוגיה של התא באוניברסיטת קליפורניה בברקלי ולשעבר העורך הראשי של PNAS.

ביוגרפיה

שקמן נולד במינסוטה שבארצות הברית. ב-1971 סיים את התואר הראשון שלו בביולוגיה מולקולרית באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס. במהלך לימודיו הוא עבד במעבדות בכימיה וכן במסגרת חילופי סטודנטים, למד שנה אחת באוניברסיטת אדינבורו. ב-1975 סיים את הדוקטורט שלו מאוניברסיטת סטנפורד בנושא של שכפול DNA. בזמן הדוקטורט עבד שקמן בין היתר עם ארתור קורנברג. לאחר מכן עשה בתר-דוקטורט במעבדה של ג'ונתן סינגר, באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, אשר פירסם את המודל המוזאי (mosaic model) של מבנה הממברנה. ב-1976 חזר שוב לברקלי, שם קיבל משרה כפרופסור.

מאז 1991 שקמן הוא חוקר במחלקה לביוכימיה וביולוגיה מולקולרית ב-Howard Hughes Medical Institute שבאוניברסיטת קליפורניה בברקלי. קודם לכך היה שייך למחלקה לביוכימיה של האוניברסיטה. המחקר שלו עוסק בתנועה של בועיות ברמה מולקולרית בתאים איקריוטים, ובהם של שמרים. לתנועת הבועיות יש תפקידים פיזיולוגיים רבים, ובהם חלוקת תא, תקשורת בין-תאית ובפרט בין תאי עצב, הוצאה של הורמונים ועוד. יש קשר בין פגמים בתהליכים אלה לבין מחלות שונות, ובהן סוכרת ומחלות זיהומיות שונות.

ב-2006 הוא הפך לעורך הראשי של PNAS. כמו כן, במהלך הקריירה שלו היה עורך כתב העת לביולוגיה תאית (Journal of Cell Biology), כתב העת השנתי לביולוגיה תאית (Annual Review of Cell Biology) וכתב העת לביולוגיה מולקולרית של התא (Molecular Biology of the Cell).

במעבדה שלו פיתחו שיטה ביוכימית לבדיקת ההעברה של פוליפפטידים ל-ER ומשם לגולג'י. החלבונים שאינם התקפלו כמו שצריך וצריכים להיות מופרשים עוברים מה-ER לאזור אחר בצורה הפיכה באמצעות בועיות. חלבוני Sec הם שנחקרים במעבדתו. לפי ניסויים גנטיים שביצעו בחלבונים אלה, בהם נעשו מוטציות, החלבונים קשורים להעברה של חלבונים מופרשים מחוץ לתא. לאורך השנים מצאו במעבדתו מוטציות המשפיעות על כל מסלול ההפרשה של חלבונים מהתא. כמו כן, הצליחו לחקות את תהליך ההעברה של חלבונים מחוץ לתא in vitro, וכך גילו חלבונים שונים שחשובים לתהליך ההעברה של חלבונים מחוץ לתא, ממצאים שהיו חשובים להבנת התהליך.

ב-1992 נבחר להיות חבר באקדמיה הלאומית למדעים (ארצות הברית). ב-2002 זכה בפרס לסקר למחקר רפואי בסיסי. כמו כן, הוא חבר בוועדה של פרס שאו. ב-2013 הפך לחבר זר בחברה המלכותית וכן זכה שקמן יחד עם ג'יימס רותמן ותומאס סודהוף בפרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה.

שקמן נשוי לננסי.

קישורים חיצוניים