נעילה (מכ"ם)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מכ"ם מחפש מטרות לנעילה, על גבי ספינה גרמנית

נעילהאנגלית: Lock-on) היא תכונה של מערכות מכ"ם רבות אשר מאפשרת עקיבה אוטומטית אחרי מטרה מסוימת. התכנון הראשוני של נעילה היה עבור מערכת Airborne Interception radar, Mark VIII, מכ"ם אוויר-אוויר על בסיס גלי מיקרו שהיה בשירות חיל האוויר המלכותי הבריטי מ-1941 ועד סוף מלחמת העולם השנייה. השימוש הנרחב הראשון שלו היה במכ"ם הקרקעי SCR-584 של צבא ארצות הברית.

סוגים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביות אקטיבי[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביות אקטיבי (באנגלית: Active radar homing או ARH) היא שיטת הנחיה בשימוש טילים, בה לטיל המונחה יש מכ"ם המשמש משדר ומקלט בו זמנית, ומקטע אלקטרוניקה המאפשר לו למצוא ולעקוב אחר מטרה באופן אוטונומי. בנאט"ו נהוג לסמל שגור טיל אוויר-אוויר מתביית כזה בכינוי "Fox Three".

ביות חצי-אקטיבי[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם מכ"ם חצי אקטיבי, פלטפורמת השיגור רוכשת את המטרה במכ"ם החיפוש שלה. הפלטפורמה "מאירה" את המטרה עבור טיל בעזרת מכ"ם משדר עם אלומה צרה ממוקדת (השונה מאלומות החיפוש). כאשר המכ"ם הפסיבי השייך למערכת ההנחיה של הטיל יכול "לראות" את אותות הרדיו המוחזרים מהמטרה. הטיל יבצע נעילה על המטרה בעזרת אותות אלו ואז הוא מוכן לשיגור.

ביות פסיבי[עריכת קוד מקור | עריכה]

טילים מסוימים יכולים להשתמש בניסיונות של משבש אותות ליצור רעש מפריע, ולמעשה להתביית על השידור של המשבש באופן פסיבי (ללא צורך בשידור כמו במקרים הקודמים). 

ביות על קרינת IR[עריכת קוד מקור | עריכה]

מטרה הפולטת קרינה אינפרא-אדומה יכולה לשמש מקור עבור מערכת ביות של טיל. נעילה יכולה להתבצע כאשר טיל מודלק (Power-up) והוא קולט את חתימת ה-IR המגיעה מהמטרה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]