מסלקה
מסלקה (באנגלית: Clearing house) היא מוסד פיננסי שנוצר כדי לאפשר ולהקל על חליפין של נכסים מסוגים שונים: העברת כספים, ניירות ערך ונגזרים פיננסיים בין גופים שונים. המסלקה מתווכת בין ישויות מסחריות שונות הסוחרות באותם נכסים, מספקת להן ודאות ומצמצמת את הסיכון העומד בפניהם.
מסורתית, העברות בין חשבונות בנק התבצעו בסוף יום עסקים, או תקופה מוסכמת אחרת, כללו התחשבנות בין הבנקים וקיזוז כלל ההעברות מהבנק הראשון לחשבונות בבנק השני בהעברות שנעשו בכיוון ההפוך. בימים בהם היה צורך להעביר כסף ממש (או שווי כסף כדוגמת זהב) בין בנקים, מנהג זה של סליקה תקופתית הוריד משמעותית את עלויות ההעברות של הבנקים, כיוון שגם אם התבצעו במהלך יום העסקים העברות רבות הלוך ושוב, סכימתם איפשרה להם להסתפק בהעברה יחידה, ובכך הקריבו דיוק (אין להם מעקב מדויק אחר הנכסים בכל חשבון לאורך היום) לטובת צמצום עלויות ניהול החשבונות.
יתר על כן, בנוסף לסיכום עסקאות פר צמד בנקים, ניתן לקזז גם עסקאות מעגליות בין הבנקים, ולהסתפק בהעברה אחת בלבד בין המסלקה ובין כל משתתף בעסקה. (כלומר, זמן ריצה של כאשר הוא מספר הבנקים שיש לשרת, במקום אם כל צמד בנקים היו מתחשבנים זה עם זה, או אף הרבה יותר מכך אם הייתה מתבצעת העברת כספים בפועל פר עסקה)
ניתן לראות דוגמה למקרה בו יושג חיסכון בהעברות עם 3 בנקים: אם למשל בנק א' חייב 1,000 שקלים לבנק ב', ובנק ב' חייב 1,000 שקלים לבנק ג', תשלום של בנק א' למסלקה ותשלום של המסלקה לבנק ג' יספק את כל החובות בצמד העברות בלבד. (יתר על כן, אם גם בנק ג' היה חייב 1,000 שקלים לבנק א', ניתן היה לקזז את כל החובות בלי להעביר כסף כלל. על כן, הוקמו לאורך השנים גופים המתמחים בסליקה של חובות מסוגים מסוימים (למשל, סליקת המחאות, סליקת כרטיסי אשראי, סליקת ניירות ערך וכו') כאמצעי לפישוט העברות כספים בנקאיות.
לאחר הסליקה נדרש לרוב גם יישוב חשבון (העברת כספים ונכסים בפועל עבור המשתתפים), ושירות זה מסופק על ידי חלק מהמסלקות, וחלקן מהן מותירות זאת למשתתפים לבצע עצמאית.
סליקת כרטיסי תשלום
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – סליקת כרטיסי תשלום
סליקת כרטיסי תשלום מתבצעת כאשר לקוח מבצע פעולת חיוב בכרטיס התשלום שלו בבית עסק. במהלך הסליקה מועברים נתוני הכרטיס בצורה מאובטחת מבית העסק אל חברת הסליקה אשר פונה למנפיק הכרטיס ומבקשת אישור לכיבוד העסקה. אם העסקה תכובד, החלפת הסחורות והשירותים תתקיים, ואם לא, יצטרך המשלם להמציא אמצעי תשלום חלופי.
החברה הסולקת לרוב גובה עמלות על פעילותה.
בישראל
[עריכת קוד מקור | עריכה]סליקת העברות בנקאיות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – שירותי בנקאות אוטומטיים
בישראל, סליקת העברות בנקאיות בין חשבונות הבנק נעשית באמצעות חברה בשם שירותי בנק אוטומטיים הרשומה בבורסה לניירות ערך בתל אביב אשר הבעלות בה מתחלקת בין הבנקים השונים ומיעוט המניות בה של הציבור. חברה זו מספקת גם שירותים נלווים לסליקה.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מסלקה, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)